BGE: hogyan vészelték át a pandémiát a turisztikai cégek?

2023. 07. 11., 10:23

A vállalatvezetés erejét és kiemelkedő szerepét tartják a leginkább meghatározó tényezőnek a magyarországi turisztikai és vendéglátó vállalkozások a Covid-19 világjárvány okozta válság leküzdésében – derül ki a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar Vendéglátás Tanszékének legfrissebb felméréséből, amely a vállalkozások ellenállási képességét vizsgálta.

A BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének kutatói legfrissebb felmérésükben a hazai turisztikai és vendéglátó vállalkozások rezilienciáját, azaz rugalmas ellenállási képességét vizsgálták. Arra keresték a választ, hogyan sikerült túlélniük a Covid-19 okozta világjárványt.

A 107 megkérdezett hazai vállalkozás válaszaiból többek között kiderül, hogy az erős és jó cégvezetés játszotta a legnagyobb szerepet a járvány okozta krízis leküzdésében. Az utazási szolgáltatók körében a vezetés erejének szerepe kirívóan magas, 6,37-es átlag született az 1-től 7-ig terjedő skálán. A válaszadók a szervezet készségeit – alkalmazkodóképesség, tudás, kapacitás – is meghatározónak ítélték azon tényezők közül, amelyek hozzásegítették a vállalkozást a nehézségek leküzdéséhez.

Mindezeket ráadásul felértékeli, hogy a megkérdezettek szervezeteire csak marginálisan jellemző, hogy megfelelő vészhelyzeti protokollokkal rendelkeznének a válsághelyzetek megoldásához. A válságkezelés sikerfaktorai között csak a középmezőnyben jelennek meg a vállalkozások alkalmazottai.

„Figyelemreméltó eredmény, hogy amíg a menedzsment szerepét kiemelkedőnek tartják a válságkezelés szempontjából, addig az iparági kapcsolatok nem igazán járultak hozzá a járvány leküzdéséhez, ugyanis valamennyi megkérdezett a legalacsonyabb pontszámot adta (mintaátlag = 3,04) erre a tényezőre. Ez az üzleti bizalom kedvezőtlen alakulását is előre vetítheti, ami a jövő szempontjából nem túl bíztató, hiszen a fejlődésnek kiemelten fontos velejárója az erős üzleti bizalom megléte” magyarázza Debreceni János.

(A BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének tanársegédjével küszült podcastet IDE KATTINTVA hallgathatja meg.)

Nem csupán az iparági kapcsolatok működnek nehézkesen. A felmérésből az is kiderül, hogy a turisztikai vállalkozásokból szinte teljes mértékben hiányzik a piaci terjeszkedési, bővülési szándék. Különösen igaz ez a vendéglátásban aktív vállalkozásokra: a megkérdezettek háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy nem tervez bővülést az elkövetkező két évben.

Ennek aránya hasonlóan magas az utazási vállalkozásoknál (87 százalék), így a szálláshely-szolgáltatók a maguk 56 százalékával már erősen fölfelé lógnak ki ebből a mezőnyből. Elgondolkodtató eredmény ez annak fényében, hogy a rendelkezésükre álló erőforrásokat szűkösnek érzik ugyan, de saját pénzügyi állapotukkal viszont elégedettek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS