A negatív csúcsok éve lehet az idei a hazai turizmusban

2020. 07. 29., 14:30

Az MSZÉSZ áprilisról elhalasztott közgyűlésén Flesch Tamás elnök azt mondta: a turizmusban az idei év a negatív rekordok esztendeje lehet.

Július 28-án tartották meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tavaszról elhalasztott közgyűlését, több mint 250 szállodás, társult tag és beszállító cég regisztrált, a Magyar Turisztikai Ügynökség azonban nem képviseltette magát – írja a turizmus.com.

2020 alighanem a negatív csúcsok éve lesz, pedig január-februárban még kimagasló évet jövendölt mindenki, látva a foglalásokat. Azután jött a világjárvány, s vele az ágazat eddig soha nem látott mélyrepülése –értékelte az eddig eltelt hónapokat Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke.

A január-májusi időszakban, a 2019. évi adatokhoz képest, Magyarországon, mind Budapesten, mind vidéken több mint 50 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma. A legnagyobb visszaesést (–59 százalékot) a fővárosban, külföldiek által eltöltött vendégéjszakák mutatták.

55,9 százalékos elmaradásban van a szállodák szobaárbevétele, dacára a kimagaslóan jó évkezdetnek. Flesch Tamás példaként hozta fel a júniusi, 5,3 százalékos (!) szobafoglaltságot Budapesten. Öröm az ürömben, hogy – köszönhetően többek között az áfa év eleji mérséklésének – a fővárosban realizált nettó szobaár bevétel júniusban meghaladta a 2019. évit, s ezzel még Bécset is sikerült megelőzni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-05 17:43:08
A Magyar Nemzeti Bank megtartotta első hosszú futamidejű betéti tenderét, amelyen 2093 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat. Az október 5-ei betéti tenderrel az MNB megkezdi a likviditás érdemi szűkítését, és ezzel folytatja a monetáris szigorítást.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS