A negatív csúcsok éve lehet az idei a hazai turizmusban

2020. 07. 29., 14:30

Az MSZÉSZ áprilisról elhalasztott közgyűlésén Flesch Tamás elnök azt mondta: a turizmusban az idei év a negatív rekordok esztendeje lehet.

Július 28-án tartották meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tavaszról elhalasztott közgyűlését, több mint 250 szállodás, társult tag és beszállító cég regisztrált, a Magyar Turisztikai Ügynökség azonban nem képviseltette magát – írja a turizmus.com.

2020 alighanem a negatív csúcsok éve lesz, pedig január-februárban még kimagasló évet jövendölt mindenki, látva a foglalásokat. Azután jött a világjárvány, s vele az ágazat eddig soha nem látott mélyrepülése –értékelte az eddig eltelt hónapokat Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke.

A január-májusi időszakban, a 2019. évi adatokhoz képest, Magyarországon, mind Budapesten, mind vidéken több mint 50 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma. A legnagyobb visszaesést (–59 százalékot) a fővárosban, külföldiek által eltöltött vendégéjszakák mutatták.

55,9 százalékos elmaradásban van a szállodák szobaárbevétele, dacára a kimagaslóan jó évkezdetnek. Flesch Tamás példaként hozta fel a júniusi, 5,3 százalékos (!) szobafoglaltságot Budapesten. Öröm az ürömben, hogy – köszönhetően többek között az áfa év eleji mérséklésének – a fővárosban realizált nettó szobaár bevétel júniusban meghaladta a 2019. évit, s ezzel még Bécset is sikerült megelőzni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-16 11:00:49
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS