A negatív csúcsok éve lehet az idei a hazai turizmusban

2020. 07. 29., 14:30

Az MSZÉSZ áprilisról elhalasztott közgyűlésén Flesch Tamás elnök azt mondta: a turizmusban az idei év a negatív rekordok esztendeje lehet.

Július 28-án tartották meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tavaszról elhalasztott közgyűlését, több mint 250 szállodás, társult tag és beszállító cég regisztrált, a Magyar Turisztikai Ügynökség azonban nem képviseltette magát – írja a turizmus.com.

2020 alighanem a negatív csúcsok éve lesz, pedig január-februárban még kimagasló évet jövendölt mindenki, látva a foglalásokat. Azután jött a világjárvány, s vele az ágazat eddig soha nem látott mélyrepülése –értékelte az eddig eltelt hónapokat Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke.

A január-májusi időszakban, a 2019. évi adatokhoz képest, Magyarországon, mind Budapesten, mind vidéken több mint 50 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma. A legnagyobb visszaesést (–59 százalékot) a fővárosban, külföldiek által eltöltött vendégéjszakák mutatták.

55,9 százalékos elmaradásban van a szállodák szobaárbevétele, dacára a kimagaslóan jó évkezdetnek. Flesch Tamás példaként hozta fel a júniusi, 5,3 százalékos (!) szobafoglaltságot Budapesten. Öröm az ürömben, hogy – köszönhetően többek között az áfa év eleji mérséklésének – a fővárosban realizált nettó szobaár bevétel júniusban meghaladta a 2019. évit, s ezzel még Bécset is sikerült megelőzni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miután a nemzetközi és a magyar sajtóban is megjelentek olyan hírek, amelyek szerint a magyar kormány már tárgyal a Roszatom esetleges „kiváltásáról”, az orosz cég újra megerősítette: továbbra is készen áll a Paks II projekt megvalósítására.