A negatív csúcsok éve lehet az idei a hazai turizmusban

2020. 07. 29., 14:30

Az MSZÉSZ áprilisról elhalasztott közgyűlésén Flesch Tamás elnök azt mondta: a turizmusban az idei év a negatív rekordok esztendeje lehet.

Július 28-án tartották meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tavaszról elhalasztott közgyűlését, több mint 250 szállodás, társult tag és beszállító cég regisztrált, a Magyar Turisztikai Ügynökség azonban nem képviseltette magát – írja a turizmus.com.

2020 alighanem a negatív csúcsok éve lesz, pedig január-februárban még kimagasló évet jövendölt mindenki, látva a foglalásokat. Azután jött a világjárvány, s vele az ágazat eddig soha nem látott mélyrepülése –értékelte az eddig eltelt hónapokat Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke.

A január-májusi időszakban, a 2019. évi adatokhoz képest, Magyarországon, mind Budapesten, mind vidéken több mint 50 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma. A legnagyobb visszaesést (–59 százalékot) a fővárosban, külföldiek által eltöltött vendégéjszakák mutatták.

55,9 százalékos elmaradásban van a szállodák szobaárbevétele, dacára a kimagaslóan jó évkezdetnek. Flesch Tamás példaként hozta fel a júniusi, 5,3 százalékos (!) szobafoglaltságot Budapesten. Öröm az ürömben, hogy – köszönhetően többek között az áfa év eleji mérséklésének – a fővárosban realizált nettó szobaár bevétel júniusban meghaladta a 2019. évit, s ezzel még Bécset is sikerült megelőzni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-09 20:46:54
Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS