Szeretném, ha Budapesten az új Kongresszusi Központ nem csak terv maradna a következő két évben – mondja az Üzletemnek Flesch Tamás. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke konzervatív emberként változatlanul hisz az ingatlanpiacban.
Flesch Tamás az édesapjára tekint példaképként, aki szakmabeliként, közel 80 évesen a mai napig bejár dolgozni. A szállodaiparban, a turizmusban jártasak között pedig biztos jó néhányan akadnak, akik Tamást tartják példaképnek, ami a hosszú évek munkája után igazi elismerés. De van más is, amire büszke az MSZÉSZ elnöke. Ezt rögtön el is mondja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának legújabb interjújában.
– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?
– Elképesztően nagy szakmai elismerésnek tartom, hogy a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnökének választott a tagság. A szakmában eddig is sok mindent elértem már, de ezt a bizalmat nagyon nagyra becsülöm.
– Milyen távra tervez?
– Az MSZÉSZ elnöki feladatait tekintve egyelőre két évre. Nagyon sok a feladat, majd meglátjuk, hogy mit érünk el. Mivel ez választott tisztség, kiderül, hogy mit gondol a tagság az elvégzett munkáról. Két év múlva majd visszatérhetünk a kérdésre, hogy érdemes-e, szabad-e folytatnom, és ezt mások is így gondolják-e.
– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?
– Nagyon szeretném, ha Budapesten az új Kongresszusi Központ nem csak terv maradna, hanem belátható időn belül meglenne a helyszín és hozzá az építési engedély. Most ezt látom a bakancslistám első pontjának, de mellette van több feladat is. Például előre szeretnénk lépni az idegenforgalom és vendéglátás területén a munkaerő és a bérek kérdésében. Nagyon fontos lenne a szakmának az adózás optimalizálása, jó lenne, ha a kormány segítségével kedvezőbb feltételek között dolgozhatnánk.
– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?
– Sok embertől sok mindent tanultam, de elsőként mindenképpen az édesapámat említem. Példaképként tekintek rá, nyugdíjasként, közel 80 évesen a mai napig dolgozik a szakmánkban.
– A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?
– Magyarországon ma rendkívül sok lehetőséget látok. Az ország és Budapest turisztikai szempontból most kezd odakerülni, ahol már régen a helye lenne. Emellett szeretném, ha a saját cégem, a Continental Group a jövőben más európai országokban is üzemeltetne szállodákat.
– Mibe fektetne? Gondolkodik új vállalkozáson?
– Konzervatív emberként változatlanul az ingatlanpiacban hiszek. Az egyre dráguló árak mellett is ezt érzem ma a legbiztonságosabb befektetési területnek. Van egy nagyon új, tavaly decemberben indult turisztikai startup vállalkozásunk, egy digitális applikáció – nagyon kíváncsi vagyok, hogy hová jutunk vele. A szállóvendégeknek kínálunk programlehetőségeket, egyelőre Budapesten, de a tervek között szerepelnek más európai városok is.
– Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?
– Leginkább azzal, hogy nagyon gyakran változnak a jogszabályok, így elég nehéz több évre tervezni. A budapesti vendéglátósoknak igencsak bürokratikus úton lehet működési engedélyekhez jutni, ezen mindenképp érdemes lenne könnyíteni.
– Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?
– Az őszinte párbeszéd híve vagyok, sokat kell beszélgetni a kollégákkal. Sok-sok jó ötletre van szükség ahhoz, hogy abból egy megvalósuljon.
– Mire sajnálja az idejét?
– Alapvetően semmire nem sajnálom. Megpróbálok mindig olyannal foglalkozni, amit fontosnak, érdekesnek tartok. A túl sok papírmunka persze nem tartozik a kedvenc időtöltéseim közé.
– Mire nem sajnálja a pénzt?
– A családomra semmiképp nem sajnálom! Szeretném, ha minél inkább élveznénk azt, ahol és ahogyan élünk.
– Milyen célra, kiknek adakozna?
– A feleségemmel közösen hoztunk létre egy alapítványt, a beteg és hátrányos helyzetű gyerekeket kívánjuk segíteni. Ez az elhivatottságunk a jövőben is változatlan marad.
– Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?
– Nagyon szeretek a családommal lenni. Hetente több alkalommal sportolok, ez is teljesen kikapcsol és megnyugtat.
Szerdahelyi Csaba
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.