Flesch Tamás: Sok jó ötletre van szükség, hogy egy megvalósuljon

2019. 02. 07., 10:15

Szeretném, ha Budapesten az új Kongresszusi Központ nem csak terv maradna a következő két évben – mondja az Üzletemnek Flesch Tamás. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke konzervatív emberként változatlanul hisz az ingatlanpiacban.

Flesch Tamás az édesapjára tekint példaképként, aki szakmabeliként, közel 80 évesen a mai napig bejár dolgozni. A szállodaiparban, a turizmusban jártasak között pedig biztos jó néhányan akadnak, akik Tamást tartják példaképnek, ami a hosszú évek munkája után igazi elismerés. De van más is, amire büszke az MSZÉSZ elnöke. Ezt rögtön el is mondja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának legújabb interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Elképesztően nagy szakmai elismerésnek tartom, hogy a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnökének választott a tagság. A szakmában eddig is sok mindent elértem már, de ezt a bizalmat nagyon nagyra becsülöm.

Milyen távra tervez?

– Az MSZÉSZ elnöki feladatait tekintve egyelőre két évre.  Nagyon sok a feladat, majd meglátjuk, hogy mit érünk el. Mivel ez választott tisztség, kiderül, hogy mit gondol a tagság az elvégzett munkáról. Két év múlva majd visszatérhetünk a kérdésre, hogy érdemes-e, szabad-e folytatnom, és ezt mások is így gondolják-e.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nagyon szeretném, ha Budapesten az új Kongresszusi Központ nem csak terv maradna, hanem belátható időn belül meglenne a helyszín és hozzá az építési engedély. Most ezt látom a bakancslistám első pontjának, de mellette van több feladat is. Például előre szeretnénk lépni az idegenforgalom és vendéglátás területén a munkaerő és a bérek kérdésében. Nagyon fontos lenne a szakmának az adózás optimalizálása, jó lenne, ha a kormány segítségével kedvezőbb feltételek között dolgozhatnánk.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Sok embertől sok mindent tanultam, de elsőként mindenképpen az édesapámat említem. Példaképként tekintek rá, nyugdíjasként, közel 80 évesen a mai napig dolgozik a szakmánkban.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Magyarországon ma rendkívül sok lehetőséget látok. Az ország és Budapest turisztikai szempontból most kezd odakerülni, ahol már régen a helye lenne. Emellett szeretném, ha a saját cégem, a Continental Group a jövőben más európai országokban is üzemeltetne szállodákat.

Mibe fektetne? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Konzervatív emberként változatlanul az ingatlanpiacban hiszek. Az egyre dráguló árak mellett is ezt érzem ma a legbiztonságosabb befektetési területnek. Van egy nagyon új, tavaly decemberben indult turisztikai startup vállalkozásunk, egy digitális applikáció – nagyon kíváncsi vagyok, hogy hová jutunk vele. A szállóvendégeknek kínálunk programlehetőségeket, egyelőre Budapesten, de a tervek között szerepelnek más európai városok is.

Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?

– Leginkább azzal, hogy nagyon gyakran változnak a jogszabályok, így elég nehéz több évre tervezni. A budapesti vendéglátósoknak igencsak bürokratikus úton lehet működési engedélyekhez jutni, ezen mindenképp érdemes lenne könnyíteni.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

– Az őszinte párbeszéd híve vagyok, sokat kell beszélgetni a kollégákkal. Sok-sok jó ötletre van szükség ahhoz, hogy abból egy megvalósuljon.

Mire sajnálja az idejét?

– Alapvetően semmire nem sajnálom. Megpróbálok mindig olyannal foglalkozni, amit fontosnak, érdekesnek tartok. A túl sok papírmunka persze nem tartozik a kedvenc időtöltéseim közé.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A családomra semmiképp nem sajnálom! Szeretném, ha minél inkább élveznénk azt, ahol és ahogyan élünk.

– Milyen célra, kiknek adakozna?

– A feleségemmel közösen hoztunk létre egy alapítványt, a beteg és hátrányos helyzetű gyerekeket kívánjuk segíteni. Ez az elhivatottságunk a jövőben is változatlan marad.

– Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Nagyon szeretek a családommal lenni. Hetente több alkalommal sportolok, ez is teljesen kikapcsol és megnyugtat.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.
2024-05-27 07:30:05
Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS