Idén márciusban 2014 júniusa óta a legmagasabb szintre emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, már a tízedik egymást követő hónapban jegyeztek fel növekedést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete számításai szerint.
A márciusi árindex 118,5 pont lett, 2,1 százalékkal (2,4 ponttal) magasabb a februárinál, különösen a növényi olajok, a húsfélék és a tejtermékek drágultak – a FAO honlapjára felkerült adatok szerint.
Márciusban a legjelentősebben, 8 százalékkal a növényi olaj árindexe emelkedett, a 159,2 pontos mutató 2011 júniusa óta a legmagasabb lett. Márciusban különösen a pálmaolaj ára nőtt, tízedik hónapja drágult – írja a Krónika.
A tejtermékek árindexe 3,9 százalékkal, 117,4 pontra nőtt, mintegy 16 százalékkal állt egy évvel korábbi szintje fölött, márciusban különösen a vaj drágult. A hústermékek ára 2,3 százalékkal emelkedett februárhoz képest, a hatodik hónapban jegyeztek fel növekedést, de tavaly márciushoz képest a mutató még 0,5 százalékkal állt alacsonyabban. A cukor árindexe viszont 4 százalékkal csökkent, ám az előző két hónapban jelentősen nőtt.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.