Idén márciusban 2014 júniusa óta a legmagasabb szintre emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, már a tízedik egymást követő hónapban jegyeztek fel növekedést az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete számításai szerint.
A márciusi árindex 118,5 pont lett, 2,1 százalékkal (2,4 ponttal) magasabb a februárinál, különösen a növényi olajok, a húsfélék és a tejtermékek drágultak – a FAO honlapjára felkerült adatok szerint.
Márciusban a legjelentősebben, 8 százalékkal a növényi olaj árindexe emelkedett, a 159,2 pontos mutató 2011 júniusa óta a legmagasabb lett. Márciusban különösen a pálmaolaj ára nőtt, tízedik hónapja drágult – írja a Krónika.
A tejtermékek árindexe 3,9 százalékkal, 117,4 pontra nőtt, mintegy 16 százalékkal állt egy évvel korábbi szintje fölött, márciusban különösen a vaj drágult. A hústermékek ára 2,3 százalékkal emelkedett februárhoz képest, a hatodik hónapban jegyeztek fel növekedést, de tavaly márciushoz képest a mutató még 0,5 százalékkal állt alacsonyabban. A cukor árindexe viszont 4 százalékkal csökkent, ám az előző két hónapban jelentősen nőtt.
Idén már ötödik alkalommal rendezték meg Az Év Szaloncukra versenyt, amin az összes hazai szaloncukrokat gyártó cukrászda és gyártó szaloncukrai ringbe szállhattak.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.