Mit ellenőriznek a munkavédelmi felügyelők 2019-ben?

2018. 11. 29., 13:00

A 2019-ben várható munkavédelmi ellenőrzésekről a Rátkai Ügyvédi Iroda készített összefoglalót.

A Rátkai Ügyvédi Iroda munkajogi blogján megjelent kétrészes cikksorozat első részéből kiderült, hogy a munkaügyi ellenőrzések mely területekre koncentrálnak 2019-ben. A második rész  azt tekinti át, hogy hol lehet számítani munkavédelmi ellenőrzésekre.

A Pénzügyminisztérium 2018 novemberében kiadott tájékoztatója megerősíti, hogy a munkavédelmi ellenőrzés célja a szabályok betartásának ellenőrzése, a szabálytalanságok feltárása, a munkáltatót terhelő, az egészséges és biztonságos munkafeltételek megteremtése kötelezettségének ellenőrzése.

A munkavédelmi hatósági ellenőrzésnek a munkahelyeken észlelhető szabálytalanságok feltárására, valamint a munkaegészségügyi köroki tényezők vizsgálatára kell irányulnia. Ezen túlmenően a kiemelten sérülékeny csoportok (fiatalkorúak, várandós és nemrégen szült nők, idősödő munkavállalók, megváltozott munkaképességűek) munkakörülményeinek ellenőrzése is fontos szerepet kap.

A gazdasági ágazatok tekintetében kiemelt célcsoportok 2019-ben az építőipar, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a bányászat és az egészségügy.

A jövő év második negyedévében a sütő- és cukrásziparban tevékenykedő munkáltatók kerülnek majd a figyelem középpontjába. E szakterület sok veszélyforrást hordoz magában: meleg munkakörnyezet, veszélyes munkaterületű gépek használata, az alapanyagok és a készáruk tárolásának sajátosságai miatt. A minisztérium tájékoztatója megjegyzi, hogy e szakmában sok súlyos, csonkolással járó munkabaleset történt az utóbbi években.

Egyebekben az egyes területi hatóságok a saját illetékességük tekintetében, a munkabaleseti helyzet, a korábbi ellenőrzési tapasztalatok alapján folytatnak majd vizsgálatokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS