Mit ellenőriznek a munkavédelmi felügyelők 2019-ben?

2018. 11. 29., 13:00

A 2019-ben várható munkavédelmi ellenőrzésekről a Rátkai Ügyvédi Iroda készített összefoglalót.

A Rátkai Ügyvédi Iroda munkajogi blogján megjelent kétrészes cikksorozat első részéből kiderült, hogy a munkaügyi ellenőrzések mely területekre koncentrálnak 2019-ben. A második rész  azt tekinti át, hogy hol lehet számítani munkavédelmi ellenőrzésekre.

A Pénzügyminisztérium 2018 novemberében kiadott tájékoztatója megerősíti, hogy a munkavédelmi ellenőrzés célja a szabályok betartásának ellenőrzése, a szabálytalanságok feltárása, a munkáltatót terhelő, az egészséges és biztonságos munkafeltételek megteremtése kötelezettségének ellenőrzése.

A munkavédelmi hatósági ellenőrzésnek a munkahelyeken észlelhető szabálytalanságok feltárására, valamint a munkaegészségügyi köroki tényezők vizsgálatára kell irányulnia. Ezen túlmenően a kiemelten sérülékeny csoportok (fiatalkorúak, várandós és nemrégen szült nők, idősödő munkavállalók, megváltozott munkaképességűek) munkakörülményeinek ellenőrzése is fontos szerepet kap.

A gazdasági ágazatok tekintetében kiemelt célcsoportok 2019-ben az építőipar, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a bányászat és az egészségügy.

A jövő év második negyedévében a sütő- és cukrásziparban tevékenykedő munkáltatók kerülnek majd a figyelem középpontjába. E szakterület sok veszélyforrást hordoz magában: meleg munkakörnyezet, veszélyes munkaterületű gépek használata, az alapanyagok és a készáruk tárolásának sajátosságai miatt. A minisztérium tájékoztatója megjegyzi, hogy e szakmában sok súlyos, csonkolással járó munkabaleset történt az utóbbi években.

Egyebekben az egyes területi hatóságok a saját illetékességük tekintetében, a munkabaleseti helyzet, a korábbi ellenőrzési tapasztalatok alapján folytatnak majd vizsgálatokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS