Mit ellenőriznek a munkavédelmi felügyelők 2019-ben?

2018. 11. 29., 13:00

A 2019-ben várható munkavédelmi ellenőrzésekről a Rátkai Ügyvédi Iroda készített összefoglalót.

A Rátkai Ügyvédi Iroda munkajogi blogján megjelent kétrészes cikksorozat első részéből kiderült, hogy a munkaügyi ellenőrzések mely területekre koncentrálnak 2019-ben. A második rész  azt tekinti át, hogy hol lehet számítani munkavédelmi ellenőrzésekre.

A Pénzügyminisztérium 2018 novemberében kiadott tájékoztatója megerősíti, hogy a munkavédelmi ellenőrzés célja a szabályok betartásának ellenőrzése, a szabálytalanságok feltárása, a munkáltatót terhelő, az egészséges és biztonságos munkafeltételek megteremtése kötelezettségének ellenőrzése.

A munkavédelmi hatósági ellenőrzésnek a munkahelyeken észlelhető szabálytalanságok feltárására, valamint a munkaegészségügyi köroki tényezők vizsgálatára kell irányulnia. Ezen túlmenően a kiemelten sérülékeny csoportok (fiatalkorúak, várandós és nemrégen szült nők, idősödő munkavállalók, megváltozott munkaképességűek) munkakörülményeinek ellenőrzése is fontos szerepet kap.

A gazdasági ágazatok tekintetében kiemelt célcsoportok 2019-ben az építőipar, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a bányászat és az egészségügy.

A jövő év második negyedévében a sütő- és cukrásziparban tevékenykedő munkáltatók kerülnek majd a figyelem középpontjába. E szakterület sok veszélyforrást hordoz magában: meleg munkakörnyezet, veszélyes munkaterületű gépek használata, az alapanyagok és a készáruk tárolásának sajátosságai miatt. A minisztérium tájékoztatója megjegyzi, hogy e szakmában sok súlyos, csonkolással járó munkabaleset történt az utóbbi években.

Egyebekben az egyes területi hatóságok a saját illetékességük tekintetében, a munkabaleseti helyzet, a korábbi ellenőrzési tapasztalatok alapján folytatnak majd vizsgálatokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-30 19:11:00
Az ügyvédekről szóló filmeknek, sorozatoknak se szeri se száma. De miért megy olyan jól ez a téma? Miért érdekli az embereket, hogy milyen egy ügyvéd, hogyan dolgozik?
2023-03-30 17:11:06
Magyarország 2030-ra saját forrásokból fedezheti a teljes áramszükségletét, beleértve az addig kiépülő új ipari kapacitások szükségletét is – mondta az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) csütörtöki rendezvényén Budapesten.
2023-03-30 14:41:00
A munkavállalók és képviselőik egyértelmű és teljes körű tájékoztatásra jogosultak az egyéni és az átlagos bérszintekről, nemek szerinti bontásban. A munkaszerződésekben nem lehet megtiltani, hogy egy adott munkavállaló nyilvánosságra hozza, mennyit keres, illetve mások fizetéséről tájékozódjon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS