Mit ellenőriznek a munkavédelmi felügyelők 2019-ben?

2018. 11. 29., 13:00

A 2019-ben várható munkavédelmi ellenőrzésekről a Rátkai Ügyvédi Iroda készített összefoglalót.

A Rátkai Ügyvédi Iroda munkajogi blogján megjelent kétrészes cikksorozat első részéből kiderült, hogy a munkaügyi ellenőrzések mely területekre koncentrálnak 2019-ben. A második rész  azt tekinti át, hogy hol lehet számítani munkavédelmi ellenőrzésekre.

A Pénzügyminisztérium 2018 novemberében kiadott tájékoztatója megerősíti, hogy a munkavédelmi ellenőrzés célja a szabályok betartásának ellenőrzése, a szabálytalanságok feltárása, a munkáltatót terhelő, az egészséges és biztonságos munkafeltételek megteremtése kötelezettségének ellenőrzése.

A munkavédelmi hatósági ellenőrzésnek a munkahelyeken észlelhető szabálytalanságok feltárására, valamint a munkaegészségügyi köroki tényezők vizsgálatára kell irányulnia. Ezen túlmenően a kiemelten sérülékeny csoportok (fiatalkorúak, várandós és nemrégen szült nők, idősödő munkavállalók, megváltozott munkaképességűek) munkakörülményeinek ellenőrzése is fontos szerepet kap.

A gazdasági ágazatok tekintetében kiemelt célcsoportok 2019-ben az építőipar, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a bányászat és az egészségügy.

A jövő év második negyedévében a sütő- és cukrásziparban tevékenykedő munkáltatók kerülnek majd a figyelem középpontjába. E szakterület sok veszélyforrást hordoz magában: meleg munkakörnyezet, veszélyes munkaterületű gépek használata, az alapanyagok és a készáruk tárolásának sajátosságai miatt. A minisztérium tájékoztatója megjegyzi, hogy e szakmában sok súlyos, csonkolással járó munkabaleset történt az utóbbi években.

Egyebekben az egyes területi hatóságok a saját illetékességük tekintetében, a munkabaleseti helyzet, a korábbi ellenőrzési tapasztalatok alapján folytatnak majd vizsgálatokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 06. 28., 09:27
A KSH–ingatlan.com-lakbérindex legissebb adatai szerint 2022 májusában az előző hónaphoz képest országosan 2,6, Budapesten 2,5 százalékkal nőttek a lakbérek; a kínálati díjak országosan és Budapesten egyaránt 21 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának szintjét.
2022. 06. 29., 11:27
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése. Az első félévben tapasztalt roham miatt átmenetileg csökkenhet a kereslet a hitelek iránt. Az Erste Bank várakozása szerint azonban a júliusban induló Széchényi MAX program kedvező alternatívát nyújt a vállalkozások számára, így a negyedik negyedévtől már visszarendeződésre lehet számítani.
2022-06-29 16:27:00
A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt 2022. június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak. A tűzgyújtási tilalom érvényben marad Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.
2022-06-29 14:27:00
Negyedik pályázati felhívását nyitja meg a pályázatonként maximum 60 ezer eurós támogatást nyújtó Városokkal városokért nemzetközi projekt azoknak az önkormányzatoknak és önkormányzati társulásoknak, akik beruházási koncepciót dolgoznak ki településük fenntartható energetikai programjaira. A pályázat összesen 4 alkalommal nyújtható be, az utolsó kör szeptember 30-ával zárul.
2022-06-29 13:27:00
A parlament előtt lévő törvényjavaslat értelmében a pénzügyi szolgáltató – a számlatulajdonos eredménytelen felhívását követően történhet meg két hónapos felmondási határidővel – felmondhatja a szerződést.
2022-06-29 12:27:00
A kihívások korát éljük, a háborús válságban stabilitásra van szükség, a kormány ezért erősíti az ország önellátó képességét, az egyensúlyi mutatókat és a családok védelmét. A cél az, hogy Magyarország a saját lábán állva, megerősödve jöjjön ki a válságból – jelentette ki Varga Mihály a Molar Chemicals Kft. beruházásának átadó ünnepségén, a pest megyei Halásztelken.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS