Mit ellenőriznek a munkaügyi felügyelők 2019-ben?

2018. 11. 19., 10:27

Néhány napja tették közzé a Pénzügyminisztérium tájékoztatóját a munkaügyi és a munkavédelmi ellenőrzés 2019. évi irányelveiről.

A Rátkai Ügyvédi Iroda munkajogi blogja kétrészes cikksorozatának első részében ismertetik, mely területekre fókuszál a munkaügyi ellenőrzés 2019-ben.

A munkaügyi ellenőrzés során továbbra is kiemelt feladat lesz a munkaszerződés, illetve az adóhatósági bejelentés nélküli foglalkoztatás (feketemunka) feltárása. Szintén hangsúlyos lesz a munkavállalók munkabérhez, valamint pihenőidőhöz, éves fizetett szabadsághoz való jogai érvényesülésének vizsgálata, amelynek részét képezi az is, hogy az ezekhez kapcsolódó, valóságnak megfelelő munkaidő-nyilvántartásra vonatkozó jogszabályok megtartása hatósági ellenőrzésre kerüljön.

A 2019. évben várható munkaügyi ellenőrzések legalább 10 százaléka el fogja érni a személy- és vagyonvédelem (a TEÁOR szerint ennek elnevezése: „Biztonsági, nyomozói tevékenység”) területén működő munkáltatókat. Ezen túlmenően az úgynevezett „egyéb ágazatok” területén működő munkáltatók is számíthatnak ellenőrzésre, hiszen az éves ellenőrzések 15 százaléka fogja ezen cégeket érinteni. Ilyen ágazatnak minősülnek például a villamosenergia- vagy gázellátás, a légkondicionálás; az információ, kommunikáció; a pénzügyi, biztosítási tevékenység; az ingatlanügyletek; az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek; az oktatás; a humán-egészségügyi, szociális ellátás, továbbá a művészet, szórakoztatás, szabadidős ágazatok.

A fenti ellenőrzési célcsoportokon kívül a munkavállalók rendezett jogviszonyának biztosítása és a legális (adózó) munkahelyek számának növelése érdekében, bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárása esetén a munkáltatók legalább 80 százalékát érintően kell vizsgálni - utóellenőrzés keretében - a korábbi jogsértést megállapító döntés gyakorlati végrehajtását.

A cikk következő részében a 2019-ben várható munkavédelmi ellenőrzésekről lesz szó.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-22 18:09:48
A tavaszi munkálatok beindulásával mezőgazdasági gépek szinte bármely útszakaszon felbukkanhatnak. Ha úticéljukat másképpen nem, vagy legalább 50 százalékkal hosszabb úton tudnák elérni, olyan útra is felhajthatnak – a gyorsforgalmi utakon kívül –, amelyen egyébként tiltják haladásukat – hívja fel a balesetveszélyre a figyelmet az Agroinform.hu.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS