Mit ellenőriznek a munkaügyi felügyelők 2019-ben?

2018. 11. 19., 10:27

Néhány napja tették közzé a Pénzügyminisztérium tájékoztatóját a munkaügyi és a munkavédelmi ellenőrzés 2019. évi irányelveiről.

A Rátkai Ügyvédi Iroda munkajogi blogja kétrészes cikksorozatának első részében ismertetik, mely területekre fókuszál a munkaügyi ellenőrzés 2019-ben.

A munkaügyi ellenőrzés során továbbra is kiemelt feladat lesz a munkaszerződés, illetve az adóhatósági bejelentés nélküli foglalkoztatás (feketemunka) feltárása. Szintén hangsúlyos lesz a munkavállalók munkabérhez, valamint pihenőidőhöz, éves fizetett szabadsághoz való jogai érvényesülésének vizsgálata, amelynek részét képezi az is, hogy az ezekhez kapcsolódó, valóságnak megfelelő munkaidő-nyilvántartásra vonatkozó jogszabályok megtartása hatósági ellenőrzésre kerüljön.

A 2019. évben várható munkaügyi ellenőrzések legalább 10 százaléka el fogja érni a személy- és vagyonvédelem (a TEÁOR szerint ennek elnevezése: „Biztonsági, nyomozói tevékenység”) területén működő munkáltatókat. Ezen túlmenően az úgynevezett „egyéb ágazatok” területén működő munkáltatók is számíthatnak ellenőrzésre, hiszen az éves ellenőrzések 15 százaléka fogja ezen cégeket érinteni. Ilyen ágazatnak minősülnek például a villamosenergia- vagy gázellátás, a légkondicionálás; az információ, kommunikáció; a pénzügyi, biztosítási tevékenység; az ingatlanügyletek; az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek; az oktatás; a humán-egészségügyi, szociális ellátás, továbbá a művészet, szórakoztatás, szabadidős ágazatok.

A fenti ellenőrzési célcsoportokon kívül a munkavállalók rendezett jogviszonyának biztosítása és a legális (adózó) munkahelyek számának növelése érdekében, bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárása esetén a munkáltatók legalább 80 százalékát érintően kell vizsgálni - utóellenőrzés keretében - a korábbi jogsértést megállapító döntés gyakorlati végrehajtását.

A cikk következő részében a 2019-ben várható munkavédelmi ellenőrzésekről lesz szó.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS