Mit ellenőriznek a munkaügyi felügyelők 2019-ben?

2018. 11. 19., 10:27

Néhány napja tették közzé a Pénzügyminisztérium tájékoztatóját a munkaügyi és a munkavédelmi ellenőrzés 2019. évi irányelveiről.

A Rátkai Ügyvédi Iroda munkajogi blogja kétrészes cikksorozatának első részében ismertetik, mely területekre fókuszál a munkaügyi ellenőrzés 2019-ben.

A munkaügyi ellenőrzés során továbbra is kiemelt feladat lesz a munkaszerződés, illetve az adóhatósági bejelentés nélküli foglalkoztatás (feketemunka) feltárása. Szintén hangsúlyos lesz a munkavállalók munkabérhez, valamint pihenőidőhöz, éves fizetett szabadsághoz való jogai érvényesülésének vizsgálata, amelynek részét képezi az is, hogy az ezekhez kapcsolódó, valóságnak megfelelő munkaidő-nyilvántartásra vonatkozó jogszabályok megtartása hatósági ellenőrzésre kerüljön.

A 2019. évben várható munkaügyi ellenőrzések legalább 10 százaléka el fogja érni a személy- és vagyonvédelem (a TEÁOR szerint ennek elnevezése: „Biztonsági, nyomozói tevékenység”) területén működő munkáltatókat. Ezen túlmenően az úgynevezett „egyéb ágazatok” területén működő munkáltatók is számíthatnak ellenőrzésre, hiszen az éves ellenőrzések 15 százaléka fogja ezen cégeket érinteni. Ilyen ágazatnak minősülnek például a villamosenergia- vagy gázellátás, a légkondicionálás; az információ, kommunikáció; a pénzügyi, biztosítási tevékenység; az ingatlanügyletek; az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek; az oktatás; a humán-egészségügyi, szociális ellátás, továbbá a művészet, szórakoztatás, szabadidős ágazatok.

A fenti ellenőrzési célcsoportokon kívül a munkavállalók rendezett jogviszonyának biztosítása és a legális (adózó) munkahelyek számának növelése érdekében, bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárása esetén a munkáltatók legalább 80 százalékát érintően kell vizsgálni - utóellenőrzés keretében - a korábbi jogsértést megállapító döntés gyakorlati végrehajtását.

A cikk következő részében a 2019-ben várható munkavédelmi ellenőrzésekről lesz szó.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 06. 28., 09:27
A KSH–ingatlan.com-lakbérindex legissebb adatai szerint 2022 májusában az előző hónaphoz képest országosan 2,6, Budapesten 2,5 százalékkal nőttek a lakbérek; a kínálati díjak országosan és Budapesten egyaránt 21 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának szintjét.
2022. 06. 29., 11:27
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése. Az első félévben tapasztalt roham miatt átmenetileg csökkenhet a kereslet a hitelek iránt. Az Erste Bank várakozása szerint azonban a júliusban induló Széchényi MAX program kedvező alternatívát nyújt a vállalkozások számára, így a negyedik negyedévtől már visszarendeződésre lehet számítani.
2022-06-29 17:40:43
Az idei fő újdonság, hogy külön díjazzák a bisztró és a büfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is egyre erősebb a balatoni kínálat.
2022-06-29 16:27:00
A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt 2022. június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak. A tűzgyújtási tilalom érvényben marad Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.
2022-06-29 14:27:00
Negyedik pályázati felhívását nyitja meg a pályázatonként maximum 60 ezer eurós támogatást nyújtó Városokkal városokért nemzetközi projekt azoknak az önkormányzatoknak és önkormányzati társulásoknak, akik beruházási koncepciót dolgoznak ki településük fenntartható energetikai programjaira. A pályázat összesen 4 alkalommal nyújtható be, az utolsó kör szeptember 30-ával zárul.
2022-06-29 13:27:00
A parlament előtt lévő törvényjavaslat értelmében a pénzügyi szolgáltató – a számlatulajdonos eredménytelen felhívását követően történhet meg két hónapos felmondási határidővel – felmondhatja a szerződést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Az idei fő újdonság, hogy külön díjazzák a bisztró és a büfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is egyre erősebb a balatoni kínálat.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS