Így zárjuk az évet egy ERP rendszerben

2019. 01. 09., 17:01

Ha a vállalkozásunkat vállalatirányítási (ERP) rendszer segíti, azt gondolhatnánk, hogy az automatikusan működik, és nincs szükség semmiféle rendszeres ellenőrző tevékenységre. Pedig ez (még) nincs így! – hívja fel a figyelmet Balázs Csaba, az SAP Hungary Kft. ERP szakértője.

Vegyük sorra, milyen ellenőrzések, milyen tevékenységek javasoltak az év végi záráshoz, az új üzleti év elindításához! A felsorolás egy olyan integrált ERP rendszerhez készült, amelyet könyvelésre is használnak, és az adóhivatali valamint az állami bevallásokat szintén ebből a rendszerből hajtják végre.

Éves zárás előkészítése és adatellenőrzés

A főbb fajták:

  • az ERP rendszer belső ellenőrzései, így például számtartományi, belső konzisztencia ellenőrzések végrehajtása;
  • nem befejezett vagy elmaradt tevékenységek ellenőrzése. Van-e olyan tevékenység, folyamatelem, amit meg kellett volna tennünk, de nem tettünk meg az előző üzleti évre vonatkozóan? Például minden értékcsökkenést elszámoltunk, vagy minden banki kivonatot befogadtunk, minden bejövő számlát, bizonylatot lerögzítettünk, illetve minden kimenő számlát bizonylatot kiállítottunk?

Az éves zárás előkészítéséhez tartozó fontosabb feladatok:

  • A véletlenszerű visszamenőleges adatrögzítés megakadályozása. Az éves zárás folyamatában komoly gondokat tud okozni, ha valaki véletlenül vagy valamiféle általa logikusnak vélt okból a zárás alatt lévő évbe kíván valamilyen adatot felvinni. El kell érni, hogy ezt csak arra jogosult személyek illetve megfelelő ellenőrzés után történhessék meg.
  • A következő évre vonatkozó beállítások végrehajtása. Ilyen lehet például, ha valaki speciális számköröket alkalmaz vagy a következő évi költség kódok kialakítása, ha azok változnak az előző évhez képest. Természetesen a jogi természetű változásokat is végre kell hajtani, ha vannak, adókód váltás stb.

Leltározás

Az év végi leltározást akkor célszerű végrehajtani, amikor az előző évre már nem érkezik több tranzakció a rendszerbe. A korszerű ERP rendszerek képesek a digitálisan nyilvántartott készletek adatait elektronikusan átadni adatgyűjtő rendszereknek, ahol az automatikusan összevethető a nyilvántartott készlettel és az eredményt a szoftver automatikusan kiértékeli.

Egyeztetések

Az egyeztetések olyan főként könyvelői szintű egyeztetések, amelyek általánosan megszokottak a könyvelők részéről az évzárási folyamatban. Ide tartoznak például az olyan elemek összevetései, mint a készletleltár és a főkönyvi kivonat, a pénzszámlák, a könyvelési kliring számlák egyeztetései, a tárgyi eszközök és immateriális javak állományi egyeztetése főkönyvi kivonattal.

Év végi zárási könyvelések

Az éves zárási időszakban szükséges ezt végrehajtani, amelyek eredményeképpen a cég ERP rendszeréből kinyert főkönyvi kivonat, eredménykimutatás és mérleg képezi a könyvvizsgálat és az állami beszámolók alapját. Ilyenek lehetnek az elhatárolások, deviza átértékelések, értékelési eltérések, egyéb év végi könyvelések. Ekkor kerül sor a zárási könyvelések végrehajtására, melyek a gyakorlat szerint az adott üzleti év könyveiben az árbevételek és költségek összevezetésével alakítják ki a mérleget az adott évi eredménnyel.

Riportolás, dokumentálás

Minden lezárt üzleti évre vonatkozóan kötelező elem a riportolás, a dokumentálás. Annak ellenére, hogy az adott üzleti év listáit, elemzéseit le lehet futtatni, célszerű ezek archiválása, és/vagy nyomtatása is.

 

Balázs Csaba,
az SAP Hungary Kft. ERP szakértője

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.
2024-12-11 20:11:00
A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében immár negyedik alkalommal indul el a START program, amely a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja szakmai képzéssel, mentorációval és akár 3–5 millió forint értékű díjazással.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS