Tovább nőtt az erdélyi turizmus, a 2019-es nyári (május–októberi) turisztikai szezonban, Erdélyben a turistaérkezések száma 3,1 százalékkal, a vendégéjszakáké 4,8 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.
A növekedés üteme enyhén meghaladja az országos átlagot (3,1 százalék, illetve 4,6 százalék). Ugyanebben a periódusban a turisztikai szálláshelyek kihasználtsága 37 százalékos volt, amely 2,6 százalékpontos javulást jelent az előző évhez viszonyítva – írja a Krónika.
Ebben az időszakban 10,2 százalékkal több turista érkezett, és 9,9 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak Székelyföldön.
Hasonlóan kimagasló növekedést regisztráltak az észak-erdélyi régióban is (6,9 százalék, illetve 13,3 százalék). Egy turista átlagosan 2,2 napot töltött el egy erdélyi szálláshelyen a nyári időszakban. Országos összehasonlításban Erdély a romániai turistaérkezések és vendégéjszakák kétötödét adta (42,8 százalék és 38,8 százalék).
Az erdélyi szálláshelyek kapacitáskihasználtsága a nyári szezonban 37 százalékos volt, amely enyhén elmarad az országos értéktől (40,2 százalék), viszont 2,6 százalékponttal magasabb, mint az előző év azonos időszakában.
A Gourmet egy óriási szabadtéri sétálókóstoló, ahol elveszhetünk a legjobb fővárosi és vidéki éttermek kínálatában.
Az Európai Bizottság jóváhagyta a projekt kivitelezési és finanszírozási szerződését.