Egyre több erdélyi helyszín kerül fel a nemzetközi turisztikai térképre. Bár az érdeklődés nő, az infrastruktúra és a turisztikai szolgáltatások terén még bőven van pótolni való.
Érezhetően nő azon külföldiek száma, akik Erdélyben szeretnének kikapcsolódni. Már nemcsak Kolozsváron és Brassóban, más városokban is egyre gyakrabban lehet külföldi turistacsoportokkal találkozni – írja a Krónika.
Legutóbb a gyulafehérvári várra és a Szent Mihály-székesegyházra figyeltek fel a Guide Michelin szakemberei. A világ legjobb éttermeit rangsoroló Vörös Könyv mellett a francia kiadó egy Zöld Könyvet (Guide Vert Michelin) is megjelentet, melyben turisztikai célpontokat ajánl. Az útikalauz több mint egymillió példányban jelenik meg, a világ 38 országában olvasható.
Így nem kis hozadéka van annak, ha felfigyelnek egy-egy helyszínre a francia szakemberek, és az sem mellékes, hogyan rangsorolják.
A Guide Michelin nem szórja a csillagokat, a mintegy 200 romániai helyszín közül csupán 17 kapta meg a maximális minősítést. A moldvai kolostorok mellett többek között a bukaresti falumúzeum és a transzfogarasi út nyűgözte le a francia utazókat, de három csillagot kapott Máramaros (a fotón), Nagyszeben és a prázsmári szász erődtemplom is.
A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.
A Paksi Atomerőműben befejezték a 2. blokk ez évre tervezett karbantartását és éves főjavítását. Az üzemeltető szakemberek felterhelték a blokkot.