Szlovákiában is komoly bajban az idegenforgalom

2020. 06. 04., 14:30

A szlovákiai idegenforgalmat idén már a gyors határnyitás sem mentheti meg – állítja a Szlovák Idegenforgalmi Szövetség.

„Örvendetes, hogy szerdától tovább enyhítttek a járványügyi intézkedéseken, megnyílhattak a fitnesztermek, a wellness-szolgáltatások, kaszinók és a fürdők is, amelyek több turistát vonzanak majd a szállodákba” – nyilatkozta Marek Harbuľák, a Szlovák Idegenforgalmi Szövetség (ZCR) elnöke, akit az Új Szó idéz.

A szlovákiai idegenforgalom számára a járványellenes intézkedések feloldása sem jelent garanciát arra, hogy minden visszatér a régi kerékvágásba. Harbuľák szerint az idegenforgalmi szolgáltatások iránt a járvány kitörése előtti időszakhoz képest továbbra is alacsony a kereslet, és látványos javulásra az idei év végéig nem is számíthatnak.

Még azokban a szállodákban is, amelyek az elmúlt időszakban elsőként nyitottak, a foglaltság nagyjából 10 százalék körül mozog, és egyelőre a nyári hónapokra sem foglaltak le sok szobát.

„Annak ellenére, hogy az idegenforgalom azon ágazatok közé tartozik, amelyekben a koronavírus-járvány a legnagyobb pusztítást okozta, az ágazatban működő vállalkozások több mint 20 százaléka nem jutott hozzá az állami támogatásokhoz” – mondta Harbuľák.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS