Romániában 226 tétel került a fogyasztói kosárba

2018. 11. 06., 14:48

Az élelmiszerek teszik ki a tisztességes életvitelhez nélkülözhetetlen fogyasztói kosárhoz szükséges összeg 20,77 százalékát Romániában.

A tisztességes életvitelhez szükséges fogyasztói kosár értéke eléri fejenként a 2552 lejt. Egy két felnőttből és két gyermekből álló család esetében pedig 6762 lejre van összesen szükség – derül ki a Friedrich Ebert Románia Alapítvány által a Syndex Romániával és az Életminőség-kutató Intézettel közösen készített felmérésből.

A minimális fogyasztói kosarat egy két felnőttből  és két gyermekből álló család havi szükségletei alapján állítják össze – írja a Krónika.

A kosárba összesen 226 tétel került. A kutatás eredménye szerint élelmiszerre 1405 lejre, ruházati cikkekre és lábbelire 651 lejre, lakásköltségekre 1781 lejre, oktatásra és kultúrára 546 lejre, szabadságra és kikapcsolódásra 234 lejre van szükség.

Romániában 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az év első kilenc hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte az Országos Statisztikai Intézet.

A növekedés főleg az élelmiszer-eladás 6,5 százalékos bővülésének köszönhető.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-04 14:40:00
A magyar vállalkozásoknak sok problémával kell manapság megküzdeniük, a legrosszabb azonban a bizonytalanság – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az ATV Start című műsorában.
2023-02-04 14:23:33
Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.
2023-02-03 18:13:39
Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.