Pénz van, kivitelező nincs a panelházak hőszigetelésére Erdélyben

2019. 12. 03., 09:30

Kivitelezők hiánya akadályozza a panelházak hőszigetelését Erdélyben. Többször kiírták már a közbeszerzési eljárásokat, ám a munkák alig töredékére jelentkeztek építőipari vállalatok, így patthelyzetbe került a program.

Hiába vár panelháza hőszigetelésére nagyon sok erdélyi és partiumi lakos, hiába van pénz és akarat, ha nem jelentkeznek kivitelezők a munkálatokra kiírt pályázatokra – írja a Krónika.

Az építőipari vállalkozások érdektelensége miatt alakult ki patthelyzet többek között Nagyváradon, Csíkszeredában és Kolozsváron is. A partiumi megyeszékhelyen például a 120 pályázó panelház közül 47 esetben rendelkezésre áll összesen mintegy 5 millió euró értékben európai uniós finanszírozás, ám mindössze egy panelház hőszigetelésére jelentkezett kivitelező.

A helyzetet rontja, hogy amennyiben nem sikerül felhasználni az uniós finanszírozást, a pénz elvész. Váradnak két éve van az összegek elköltésére, a munkálatok pedig maximum 2023-ig húzódnak el.

Kolozsváron is nehezen megy a panelházak hőszigetelése – közölte a polgármesteri hivatal, jelezve, hogy a munkálatok egy országos program és egy másik, EU-s projekt keretében valósulnának meg.

Nincsenek jelentkezők, nem sok cég pályázik az önkormányzat kiírására, mert összetett feladatról van szó: minden lakásban nyílászárót kell cserélni. A cégeknek kifizetendő összeg is alacsony, így ezért sem vonzó a kiírás, inkább nagyobb lélegzetű munkákra vállalkoznak.

(A fotó illusztráció)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS