Pénz van, kivitelező nincs a panelházak hőszigetelésére Erdélyben

2019. 12. 03., 09:30

Kivitelezők hiánya akadályozza a panelházak hőszigetelését Erdélyben. Többször kiírták már a közbeszerzési eljárásokat, ám a munkák alig töredékére jelentkeztek építőipari vállalatok, így patthelyzetbe került a program.

Hiába vár panelháza hőszigetelésére nagyon sok erdélyi és partiumi lakos, hiába van pénz és akarat, ha nem jelentkeznek kivitelezők a munkálatokra kiírt pályázatokra – írja a Krónika.

Az építőipari vállalkozások érdektelensége miatt alakult ki patthelyzet többek között Nagyváradon, Csíkszeredában és Kolozsváron is. A partiumi megyeszékhelyen például a 120 pályázó panelház közül 47 esetben rendelkezésre áll összesen mintegy 5 millió euró értékben európai uniós finanszírozás, ám mindössze egy panelház hőszigetelésére jelentkezett kivitelező.

A helyzetet rontja, hogy amennyiben nem sikerül felhasználni az uniós finanszírozást, a pénz elvész. Váradnak két éve van az összegek elköltésére, a munkálatok pedig maximum 2023-ig húzódnak el.

Kolozsváron is nehezen megy a panelházak hőszigetelése – közölte a polgármesteri hivatal, jelezve, hogy a munkálatok egy országos program és egy másik, EU-s projekt keretében valósulnának meg.

Nincsenek jelentkezők, nem sok cég pályázik az önkormányzat kiírására, mert összetett feladatról van szó: minden lakásban nyílászárót kell cserélni. A cégeknek kifizetendő összeg is alacsony, így ezért sem vonzó a kiírás, inkább nagyobb lélegzetű munkákra vállalkoznak.

(A fotó illusztráció)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.
2024-12-11 20:11:00
A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében immár negyedik alkalommal indul el a START program, amely a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja szakmai képzéssel, mentorációval és akár 3–5 millió forint értékű díjazással.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS