Pénz van, kivitelező nincs a panelházak hőszigetelésére Erdélyben

2019. 12. 03., 09:30

Kivitelezők hiánya akadályozza a panelházak hőszigetelését Erdélyben. Többször kiírták már a közbeszerzési eljárásokat, ám a munkák alig töredékére jelentkeztek építőipari vállalatok, így patthelyzetbe került a program.

Hiába vár panelháza hőszigetelésére nagyon sok erdélyi és partiumi lakos, hiába van pénz és akarat, ha nem jelentkeznek kivitelezők a munkálatokra kiírt pályázatokra – írja a Krónika.

Az építőipari vállalkozások érdektelensége miatt alakult ki patthelyzet többek között Nagyváradon, Csíkszeredában és Kolozsváron is. A partiumi megyeszékhelyen például a 120 pályázó panelház közül 47 esetben rendelkezésre áll összesen mintegy 5 millió euró értékben európai uniós finanszírozás, ám mindössze egy panelház hőszigetelésére jelentkezett kivitelező.

A helyzetet rontja, hogy amennyiben nem sikerül felhasználni az uniós finanszírozást, a pénz elvész. Váradnak két éve van az összegek elköltésére, a munkálatok pedig maximum 2023-ig húzódnak el.

Kolozsváron is nehezen megy a panelházak hőszigetelése – közölte a polgármesteri hivatal, jelezve, hogy a munkálatok egy országos program és egy másik, EU-s projekt keretében valósulnának meg.

Nincsenek jelentkezők, nem sok cég pályázik az önkormányzat kiírására, mert összetett feladatról van szó: minden lakásban nyílászárót kell cserélni. A cégeknek kifizetendő összeg is alacsony, így ezért sem vonzó a kiírás, inkább nagyobb lélegzetű munkákra vállalkoznak.

(A fotó illusztráció)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS