A gazdák idén átlagon felüli gyümölcstermésre számítanak Szlovákiában. A gyümölcsfajták között látványos különbségek vannak, ami az árakon is meglátszik.
„Szlovákiában évente 50 ezer tonnányi gyümölcs terem, és ezt akár 70 ezer tonnára is képesek lennénk feltornászni. A tárolókapacitásaink azonban ehhez nem elegendők, 20 ezer tonna gyümölcs fér el bennük” – nyilatkozta az Új Szónak Marián Varga, a Gyümölcstermesztők Szövetségének az elnöke.
„Ami az árakat illeti, a kép rendkívül változatos. Az eper és a kajszibarack esetében például viszonylag alacsony értékesítési árakkal kezdtek a hazai termelők, ugyanis a szlovákiai piacon ezekből is megugrott a behozatal. Ami viszont pozitívum, hogy a szlovákiai vásárlók már érzékelik a hazai és az importélelmiszerek közötti minőségi különbséget, a szlovákiai gyümölcs íze teljesen más, mint a külföldről behozotté” – mondta a szakember.
A hazai kereslet kétharmadát behozatalból fedezik, miközben a szlovákiai gazdák a kereslet felét lennének képesek kielégíteni. „Padlóra küld minket a munkaerőhiány is. A szlovákiai munkavállaló inkább Olaszországba, Franciaországba vagy Belgiumba megy dolgozni. Míg nálunk a munkáltató munkaerőköltsége óránként és fejenként 8, Belgiumban pedig 8,50 euró körül mozog, Belgiumban ebből a munkavállaló 7–7,50 euróhoz jut, míg nálunk a magas járulékok miatt csupán 4 euróhoz” – tette hozzá Varga.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.