Nem jut elég pénz az erdélyi magyar színházakra

2019. 07. 03., 11:00

Anyagi gondokkal küzdenek a romániai színházak, így az erdélyi magyar társulatok is. Az intézmények költségvetéséből sok helyen nem futja új bemutatókra és csökkenteni kell a személyzet számát.

Nehéz anyagi helyzetbe kerültek a romániai színházak, miután a kormány csökkentette a kulturális intézményeknek nyújtott állami támogatást. Késnek a kifizetések, az intézmények költségvetéséből sok helyen nem futja új bemutatókra, illetve csökkenteni kell a személyzet számát – írja a Krónika.

Vasárnap este mintegy kétszázan, köztük több színész tüntetett Bukarestben a Győzelem téren, többen olyan feliratú táblákkal: „A kultúra nélkül a nép könnyen manipulálható”. A tiltakozásra reagálva Klaus Johannis államfő a Facebook-oldalán azt írta, együtt érez a kulturális intézmények költségvetésének csökkentése ellen tiltakozó művészekkel.

A színházak összköltségvetésére nem elegendő az az összeg, amit az államtól, valamint az őket fenntartó városi vagy megyei önkormányzatoktól kapnak – így sok intézmény abba a helyzetbe került, hogy nem tudja megvalósítani a terveit.

Több erdélyi magyar színházban jelentették be a vezetők, hogy a jövő évadra tervezett előadásokat nem tudják megtartani, és a munkatársak számát is csökkenteni kényszerültek.

„A Ceaușescu-korszakban a színészi munkát a bányászokéhoz hasonló nehéz testi munka kategóriájába sorolták, aki a szakmában dolgozik, jól tudja, hogy ez így is van. 1990 után drasztikusan csökkentek a bérek, úgyhogy a fizetésemelés nagyon jól jött az utóbbi időben, csak az a gond, hogy nem rendeltek ehhez kiegészítő összegeket, így a színházak működése, a produkciók elkészítése került veszélybe” – mondta Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója.

Noha bevételek és nézőszám tekintetében is jó évet zárt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, az egész évben tapasztalható költségvetési problémák beárnyékolták a művészi munkát.

A színház vezérigazgatója, Gáspárik Attila szerint az évad végén többsíkúan lehet értékelni. „Gazdasági szempontból jó évet zártunk. A nézőszám is emelkedett. Művészileg mindig szubjektív az évad értékelése, ha ilyen sokan jöttek, nem lehetett olyan rossz. Személy szerint el tudtam volna képzelni egy művészileg gazdagabb programot, de ennyire engedte a pénztárcánk” – mondta Gáspárik.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS