Negyvenezer kisvállalkozást segít programjával a román kormány

2020. 04. 17., 13:00

Pénteken elrajtol a kis- és közepes vállalkozások számára meghirdetett hiteltámogatási program Romániában.

Nem „nagy bumm” a román kormány által a kis- és közepes vállalkozásoknak meghirdetett hiteltámogatás, de mindenképpen valós segítség lehet a cégeknek, hogy átvészeljék ezt a nehéz időszakot.

 Működési költségekre, beruházásokra, fejlesztésekre is igényelhető ugyanis a támogatás – értékelte a Krónika megkeresésére a pénteken rajtoló programot Parajdi Borbála, a marosvásárhelyi Eurotop Consulting pályázati tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

Ez nem vissza nem térítendő támogatás, tehát a hitelt vissza kell fizetni, viszont az állam a pénzügyminisztériumon keresztül garantálja azt, továbbá a hitelköltségeket is fedezi, és ebben az évben a kamatokat is átvállalja.

A szakértő szerint ez egyszerű és gyors segítség, amit a vállalkozások igénybe vehetnek, nagy összeget különítettek el erre a célra a költségvetésben, tehát mintegy 40 ezer vállalkozás élhet a lehetőséggel.

Kétféle hiteltámogatást lehet kérni: működési költségekre, illetve befektetésre, fejlesztésre vehetnek fel kölcsönt a cégek. A mikrovállalkozások, illetve a kis cégek esetében az állam 90 százalékban garantálja a hitelt, a közepes cégeknél 80 százalékban, tehát oda kell figyelni, hogy a 10, illetve 20 százalékos garanciát tudja szavatolni az igénylő.

A hitelkérelmezőnek vállalnia kell, hogy az év végéig nem bocsátja el az alkalmazottait.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS