Negyvenezer kisvállalkozást segít programjával a román kormány

2020. 04. 17., 13:00

Pénteken elrajtol a kis- és közepes vállalkozások számára meghirdetett hiteltámogatási program Romániában.

Nem „nagy bumm” a román kormány által a kis- és közepes vállalkozásoknak meghirdetett hiteltámogatás, de mindenképpen valós segítség lehet a cégeknek, hogy átvészeljék ezt a nehéz időszakot.

 Működési költségekre, beruházásokra, fejlesztésekre is igényelhető ugyanis a támogatás – értékelte a Krónika megkeresésére a pénteken rajtoló programot Parajdi Borbála, a marosvásárhelyi Eurotop Consulting pályázati tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

Ez nem vissza nem térítendő támogatás, tehát a hitelt vissza kell fizetni, viszont az állam a pénzügyminisztériumon keresztül garantálja azt, továbbá a hitelköltségeket is fedezi, és ebben az évben a kamatokat is átvállalja.

A szakértő szerint ez egyszerű és gyors segítség, amit a vállalkozások igénybe vehetnek, nagy összeget különítettek el erre a célra a költségvetésben, tehát mintegy 40 ezer vállalkozás élhet a lehetőséggel.

Kétféle hiteltámogatást lehet kérni: működési költségekre, illetve befektetésre, fejlesztésre vehetnek fel kölcsönt a cégek. A mikrovállalkozások, illetve a kis cégek esetében az állam 90 százalékban garantálja a hitelt, a közepes cégeknél 80 százalékban, tehát oda kell figyelni, hogy a 10, illetve 20 százalékos garanciát tudja szavatolni az igénylő.

A hitelkérelmezőnek vállalnia kell, hogy az év végéig nem bocsátja el az alkalmazottait.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS