Negyvenezer kisvállalkozást segít programjával a román kormány

2020. 04. 17., 13:00

Pénteken elrajtol a kis- és közepes vállalkozások számára meghirdetett hiteltámogatási program Romániában.

Nem „nagy bumm” a román kormány által a kis- és közepes vállalkozásoknak meghirdetett hiteltámogatás, de mindenképpen valós segítség lehet a cégeknek, hogy átvészeljék ezt a nehéz időszakot.

 Működési költségekre, beruházásokra, fejlesztésekre is igényelhető ugyanis a támogatás – értékelte a Krónika megkeresésére a pénteken rajtoló programot Parajdi Borbála, a marosvásárhelyi Eurotop Consulting pályázati tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

Ez nem vissza nem térítendő támogatás, tehát a hitelt vissza kell fizetni, viszont az állam a pénzügyminisztériumon keresztül garantálja azt, továbbá a hitelköltségeket is fedezi, és ebben az évben a kamatokat is átvállalja.

A szakértő szerint ez egyszerű és gyors segítség, amit a vállalkozások igénybe vehetnek, nagy összeget különítettek el erre a célra a költségvetésben, tehát mintegy 40 ezer vállalkozás élhet a lehetőséggel.

Kétféle hiteltámogatást lehet kérni: működési költségekre, illetve befektetésre, fejlesztésre vehetnek fel kölcsönt a cégek. A mikrovállalkozások, illetve a kis cégek esetében az állam 90 százalékban garantálja a hitelt, a közepes cégeknél 80 százalékban, tehát oda kell figyelni, hogy a 10, illetve 20 százalékos garanciát tudja szavatolni az igénylő.

A hitelkérelmezőnek vállalnia kell, hogy az év végéig nem bocsátja el az alkalmazottait.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.
2024-12-11 20:11:00
A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében immár negyedik alkalommal indul el a START program, amely a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja szakmai képzéssel, mentorációval és akár 3–5 millió forint értékű díjazással.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS