Mennyire elégedettek az egyetemisták a munkalehetőségekkel Szlovákiában?

2020. 08. 03., 13:00

Az egyetemi hallgatók több mint fele nem dolgozik a szakmájának megfelelő munkakörben tanulmányai idején Szlovákiában – derül ki egy felmérésből.

A szlovák Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal egy tavaly indított projekttel támogatná a pályakezdőket. Amennyiben a munkáltató 29 évnél nem idősebb, legalább egy hónapja bejelentett munkanélküli fiatalt alkalmazna, anyagi hozzájárulást kérvényezhet a munkaügyi hivataltól – írja az Új Szó.

A hozzájárulás igénybevételéhez legalább 6 hónapig alkalmaznia kell az új munkaerőt, az anyagi támogatásra pedig legfeljebb 9 hónapig lesz jogosult. Milan Krajniak munkaügyi miniszter szerint ennek köszönhetően a munkaadók saját elképzeléseiknek megfelelően nevelhetik ki az alkalmazottjaikat, akik ezáltal szakmai tapasztalatra tesznek szert.

A projektre szánt majdnem 30 millió euróból közel tízmillió már elfogyott. A minisztérium szerint a projekt leginkább Nagyszombat és Trencsén megyében sikeres, legkevésbé pedig Besztercebánya megyében.

A Praxuj elnevezésű oktatással foglalkozó kezdeményezés azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyetemistákat már a felsőfokú oktatásuk alatt segíteni kellene a szakmai tapasztalatszerzésben.

Egy felmérés szerint az egyetemisták 54 százaléka nem a majdani foglalkozásával összhangban dolgozik. A helyzet a Nyitrai kerületben a legszembetűnőbb, ahol a hallgatók majdnem 70 százaléka nem tud szakmájának megfelelő munkát találni tanulmányai alatt. Kassa megye az egyetlen, ahol a megkérdezettek több mint fele tud tanulmányaival összhangban lévő munkát találni.

A felmérés arra is rámutatott, hogy az egyetemisták úgy érzik, saját szakterületükön belül kevés a szabad pozíció, ahol gyakorlatot szerezhetnének. Ezzel a véleménnyel leginkább Besztercebánya, Eperjes és Nyitra megyében azonosulnak a hallgatók, legkevésbé pedig a Pozsonyi kerületben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-28 10:13:40
A küszöbön álló uniós intézkedéscsomag újabb lendületet ad az e-számlázás és a számviteli digitalizáció elterjedésének. Amellett ugyanis, hogy kötelezővé válik az e-számla alkalmazása, az EU-s szabályozás kijelöli a számviteli-, adózási- és ezzel összefüggésben az adatszolgáltatási gyakorlatok hosszú távú fejlesztési irányát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS