Még több vendégmunkást alkalmaznak Romániában

2019. 09. 03., 11:00

Tízezerrel megemelte a román kormány az Európai Unión kívülről ebben az évben alkalmazható vendégmunkások létszámát.

A tavalyinál kétszer több, 30 ezer külföldi vendégmunkás hozható be idén Romániába, miután a Viorica Dăncilă vezette kabinet tízezerrel növelte az Európai Unión kívülről alkalmazható munkaerő létszámát – írja a Krónika.

A kormány rendszerint minden év végén határozza meg, hogy a következő esztendőben hány nem EU-s állampolgár kaphat munkavállalási engedélyt. A kontingens év közbeni megemelésére a hivatalos indoklás szerint azért volt szükség, mert a hazai üzleti szféra képviselői részéről folyamatosan érkezett az erre vonatkozó igény.

A vállalkozók kevesellték az idei évre korábban meghatározott 20 ezres keretet, a turizmusban érdekelt munkáltatók állítják: ötvenezer alkalmazott hiányzik az ágazatban.

A legtöbb munkavállalási engedélyt állandó, kihelyezett, valamint magasan képzett vendégmunkások számára állították ki a román hatóságok. Az üzleti szféra képviselői felhívták a figyelmet, hogy több mint 60 ezer munkahely marad betöltetlen folyamatosan.

Az utóbbi években folyamatosan emelkedett a vendégmunkások kormány által meghatározott létszáma: 2016-ban 5500-an kaptak engedélyt, 2017-ben háromezerrel emelték az unión kívülről alkalmazható személyek számát, tavaly ez a szám tizenötezerre nőtt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS