Még több vendégmunkást alkalmaznak Romániában

2019. 09. 03., 11:00

Tízezerrel megemelte a román kormány az Európai Unión kívülről ebben az évben alkalmazható vendégmunkások létszámát.

A tavalyinál kétszer több, 30 ezer külföldi vendégmunkás hozható be idén Romániába, miután a Viorica Dăncilă vezette kabinet tízezerrel növelte az Európai Unión kívülről alkalmazható munkaerő létszámát – írja a Krónika.

A kormány rendszerint minden év végén határozza meg, hogy a következő esztendőben hány nem EU-s állampolgár kaphat munkavállalási engedélyt. A kontingens év közbeni megemelésére a hivatalos indoklás szerint azért volt szükség, mert a hazai üzleti szféra képviselői részéről folyamatosan érkezett az erre vonatkozó igény.

A vállalkozók kevesellték az idei évre korábban meghatározott 20 ezres keretet, a turizmusban érdekelt munkáltatók állítják: ötvenezer alkalmazott hiányzik az ágazatban.

A legtöbb munkavállalási engedélyt állandó, kihelyezett, valamint magasan képzett vendégmunkások számára állították ki a román hatóságok. Az üzleti szféra képviselői felhívták a figyelmet, hogy több mint 60 ezer munkahely marad betöltetlen folyamatosan.

Az utóbbi években folyamatosan emelkedett a vendégmunkások kormány által meghatározott létszáma: 2016-ban 5500-an kaptak engedélyt, 2017-ben háromezerrel emelték az unión kívülről alkalmazható személyek számát, tavaly ez a szám tizenötezerre nőtt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-24 18:57:45
Az önkormányzati adóhatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a helyi iparűzési adó bevételeket eredményesen realizálják – állapította meg az Állami Számvevőszék.
2022-06-24 17:57:13
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai június 24-én, Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.
Megfelelő helyére került a VOSZ-on belül az egészségügy kezelése – mondta dr. Fábián Lajos, az egészségügyi tagozat elnöke. Hol tart a munkában a tagozat hat szekciója? Miért lenne eretnek gondolat a magánkórházak bevonása az állami ellátásba, ha ezzel járna legjobban a beteg? Hogyan lehetne olcsóbb a páciensnek az üzleti alapon elvégzett műtét? Dr. Fábián Lajos a következő hónapok feladatairól is beszélt.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS