Még több vendégmunkást alkalmaznak Romániában

2019. 09. 03., 11:00

Tízezerrel megemelte a román kormány az Európai Unión kívülről ebben az évben alkalmazható vendégmunkások létszámát.

A tavalyinál kétszer több, 30 ezer külföldi vendégmunkás hozható be idén Romániába, miután a Viorica Dăncilă vezette kabinet tízezerrel növelte az Európai Unión kívülről alkalmazható munkaerő létszámát – írja a Krónika.

A kormány rendszerint minden év végén határozza meg, hogy a következő esztendőben hány nem EU-s állampolgár kaphat munkavállalási engedélyt. A kontingens év közbeni megemelésére a hivatalos indoklás szerint azért volt szükség, mert a hazai üzleti szféra képviselői részéről folyamatosan érkezett az erre vonatkozó igény.

A vállalkozók kevesellték az idei évre korábban meghatározott 20 ezres keretet, a turizmusban érdekelt munkáltatók állítják: ötvenezer alkalmazott hiányzik az ágazatban.

A legtöbb munkavállalási engedélyt állandó, kihelyezett, valamint magasan képzett vendégmunkások számára állították ki a román hatóságok. Az üzleti szféra képviselői felhívták a figyelmet, hogy több mint 60 ezer munkahely marad betöltetlen folyamatosan.

Az utóbbi években folyamatosan emelkedett a vendégmunkások kormány által meghatározott létszáma: 2016-ban 5500-an kaptak engedélyt, 2017-ben háromezerrel emelték az unión kívülről alkalmazható személyek számát, tavaly ez a szám tizenötezerre nőtt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.
2024-12-11 20:11:00
A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében immár negyedik alkalommal indul el a START program, amely a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja szakmai képzéssel, mentorációval és akár 3–5 millió forint értékű díjazással.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS