A rendszerváltás utáni drasztikus zuhanást csak évekkel a 2004-es uniós csatlakozást követően sikerült legalább részben kihevernie a szlovák mezőgazdaságnak.
Szlovákiában az ország uniós csatlakozását követően nőtt a mezőgazdaságban dolgozók fizetése, az ágazat azonban még mindig csak 3,4 százalékkal járul hozzá a GDP-hez – írja az Új Szó.
„A rendszerváltást követő években az ágazat magasan veszteséges volt, bár a mínuszok az évek folyamán fokozatosan enyhültek. A visszaesést befolyásolták a gazdasági reformok, az árliberalizáció, a külföldi konkurencia megjelenése és a mezőgazdasági üzemekben beállt változások is” – nyilatkozta Zuzana Chrastinová, a pozsonyi Agrár- és Élelmiszergazdasági Kutatóintézet (VÚEPP) elemzője.
1989-ben euróra átszámítva még közel 600 millió eurós támogatást kapott a mezőgazdaság, 1991-ben viszont már csak 350 millió euró volt a dotáció értéke.
Az 1993-as évet követően pedig alig több mint 200 millió eurós támogatásban részesültek a gazdák. Pozitív változásra csak Szlovákia uniós csatlakozását követően került sor, és arra is csak fokozatosan.
Szlovákia uniós csatlakozása óta az akkori 86,6 ezerről mára 44 ezerre csökkent az ágazatban foglalkoztatottak száma.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.