Itt tartja a lakosság a pénzének nagy részét Szlovákiában

2020. 01. 27., 13:00

A legrosszabbul az elmúlt időszakban azok döntöttek Szlovákiában, akik azt gondolták, hogy a megtakarításaik fialtatásának a legjobb módja az, ha a pénzüket banki folyószámlán tartják.

„Az átlagos éves hozam a banki folyószámlákon történelmi mélypontra, 0,23 százalékra csökkent. Ha az elmúlt négy évet vesszük alapul, a bankban elhelyezett pénzösszeg több mint 6 százalékot vesztett az értékéből” – nyilatkozta Maroš Ďurik, az Across Private Investments vezérigazgatója.

Míg négy évvel ezelőtt a lakossági folyószámlákon nagyjából 15 milliárd euró volt, ma már 25 milliárd, vagyis a lakosság megtakarításainak a nagy részét a legrosszabb hozamot biztosító helyre fektette be – írja az Új Szó.

A befektetési alapok számára viszont az elmúlt négy év közül a tavalyi volt a legjobb. Az átlagos éves hozam elérte a 7,7 százalékot, akik ezekbe fektették a pénzüket, még a 3 százalékos inflációt figyelembe véve is gyarapították a megtakarításaikat. A befektetési alapokban tavaly 9,6 milliárd eurója volt a lakosságnak.

A harmadik nyugdíjpillérben alig 2,4 milliárd euró volt az elmúlt év végén. 2019 egyébként a harmadik pillér számára sem volt rossz, az átlagos hozam elérte a 8,9 százalékot. Ezekben az alapokban kisebb a részvények súlya, így nem sokat nyertek abból, hogy a globális részvénypiac tavaly nagyjából 25 százalékos növekedést könyvelhetett el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS