Itt tartja a lakosság a pénzének nagy részét Szlovákiában

2020. 01. 27., 13:00

A legrosszabbul az elmúlt időszakban azok döntöttek Szlovákiában, akik azt gondolták, hogy a megtakarításaik fialtatásának a legjobb módja az, ha a pénzüket banki folyószámlán tartják.

„Az átlagos éves hozam a banki folyószámlákon történelmi mélypontra, 0,23 százalékra csökkent. Ha az elmúlt négy évet vesszük alapul, a bankban elhelyezett pénzösszeg több mint 6 százalékot vesztett az értékéből” – nyilatkozta Maroš Ďurik, az Across Private Investments vezérigazgatója.

Míg négy évvel ezelőtt a lakossági folyószámlákon nagyjából 15 milliárd euró volt, ma már 25 milliárd, vagyis a lakosság megtakarításainak a nagy részét a legrosszabb hozamot biztosító helyre fektette be – írja az Új Szó.

A befektetési alapok számára viszont az elmúlt négy év közül a tavalyi volt a legjobb. Az átlagos éves hozam elérte a 7,7 százalékot, akik ezekbe fektették a pénzüket, még a 3 százalékos inflációt figyelembe véve is gyarapították a megtakarításaikat. A befektetési alapokban tavaly 9,6 milliárd eurója volt a lakosságnak.

A harmadik nyugdíjpillérben alig 2,4 milliárd euró volt az elmúlt év végén. 2019 egyébként a harmadik pillér számára sem volt rossz, az átlagos hozam elérte a 8,9 százalékot. Ezekben az alapokban kisebb a részvények súlya, így nem sokat nyertek abból, hogy a globális részvénypiac tavaly nagyjából 25 százalékos növekedést könyvelhetett el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.
2024-12-11 20:11:00
A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében immár negyedik alkalommal indul el a START program, amely a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja szakmai képzéssel, mentorációval és akár 3–5 millió forint értékű díjazással.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS