Így (nem) fektetnek be Szlovákiában

2020. 09. 10., 14:45

A koronavírus-járvány idején a szlovákiai kisbefektetők körében ugyan nem tört ki pánik, a lakosság nagy része azonban továbbra sem képes hatékonyan fialtatni a megtakarításait.

Míg az előző, 2008-ban kezdődő gazdasági válság során a lakosság tömegesen vette ki pénzét a befektetési alapokból, az Across Private Investments befektetési társaság legfrissebb elemzése szerint a koronavírus-járvány idején sikerült megőriznünk a hidegvérünket – írja az Új Szó.

„Az eladásokat természetesen most sem sikerült teljesen elkerülni. A vagyonkezelők márciusban 129 millió eurós mínuszban voltak, a kisbefektetők azonban gyorsan visszanyerték a bátorságukat” – nyilatkozta Marián Búlik, az OVB Allfinanz Slovensko pénzügyi elemzője.

A lakosság nagy része viszont még mindig képtelen hatékonyan kezelni a megtakarításait.

„Az egyik leggyakoribb hiba, hogy a többség egyszerű bankszámlán tartja a pénzét. Jelenleg mintegy 40 milliárd eurót tartanak a lakossági folyószámlákon. Ezeken azonban az átlagos hozam a 2016 óta eltelt négy évben csupán 1,5 százalékos volt” – mondta Maroš Ďurík, az Across Private Investments vezérigazgatója.

Ďurík szerint ugyanilyen hibának számít, hogy a lakosság hajlamos drága és kevésbé hatékony pénzügyi termékekbe fektetni a pénzét.

„A járvánnyal kapcsolatos krízis legnagyobb nyerteseinek a technológiai, a biotechnológiai és az egészségipari cégek számítanak, míg a legnagyobb vesztesek az olajipari, szállodaipari és turisztikai cégek, az autógyártók és a légitársaságok” – nyilatkozta Andrej Rajčány, az Across Private Investments portfólió részlegének a vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS