Észak-Erdély jócskán lemaradt a középső régiótól

2021. 04. 09., 11:30

Erdélyben magasabb az alkalmazottak termelékenysége, mint az országos – Bukarest nélküli – átlag, ám nagy különbségek vannak a különböző régiók között.

Az erdélyi statisztikai szolgálat szakemberei által összeállított adatsorok szerint az elmúlt években a termelékenységi mutató Romániában és Erdélyben is kedvező, növekvő tendenciát mutatott – írja a Krónika.

Az erdélyi régiók közül Közép-Erdélyben a legmagasabb a termelékenység, 2017-ben 20,7 ezer euró volt az egy főre eső hozzáadott érték. A tízéves növekedés is ebben a régióban volt a legmagasabb, a 45,6 százalékos növekedéssel messze az országos és az erdélyi átlag fölött van.

A második helyen Bánság szerepel, 20,2 ezer euró/fős termelékenységgel, viszont itt a legalacsonyabb a növekedés, csupán 27,1 százalékos. A harmadik helyen, 19,5 ezer euró/fős termelékenységgel Dél-Erdély áll, a növekedés itt közepes, 31,2 százalékos.

A három első és a többi erdélyi régió között a termelékenységben viszonylag nagy törés látható: Partium 15,2 ezer, Székelyföld 15,0 ezer euró/fő hozzáadott értéket teremtett 2017-ben (29,1 százalék, illetve 27,7 százalékos növekedéssel tíz év alatt). Észak-Erdélyben a legkisebb a termelékenység, csupán 14,5 ezer euró/fő, viszont a 32,5 százalékos növekedés megközelíti az erdélyi átlagot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-13 14:10:00
A gazdálkodók 81 százaléka számolt be arról, hogy a tartósan alacsony terményárak miatt kieső bevételek miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania. Ebben a helyzetben tovább nőtt a gépi bérmunka jelentősége – derül ki az Agroinform.hu felméréséből.
2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS