Erdélyben magasabb az alkalmazottak termelékenysége, mint az országos – Bukarest nélküli – átlag, ám nagy különbségek vannak a különböző régiók között.
Az erdélyi statisztikai szolgálat szakemberei által összeállított adatsorok szerint az elmúlt években a termelékenységi mutató Romániában és Erdélyben is kedvező, növekvő tendenciát mutatott – írja a Krónika.
Az erdélyi régiók közül Közép-Erdélyben a legmagasabb a termelékenység, 2017-ben 20,7 ezer euró volt az egy főre eső hozzáadott érték. A tízéves növekedés is ebben a régióban volt a legmagasabb, a 45,6 százalékos növekedéssel messze az országos és az erdélyi átlag fölött van.
A második helyen Bánság szerepel, 20,2 ezer euró/fős termelékenységgel, viszont itt a legalacsonyabb a növekedés, csupán 27,1 százalékos. A harmadik helyen, 19,5 ezer euró/fős termelékenységgel Dél-Erdély áll, a növekedés itt közepes, 31,2 százalékos.
A három első és a többi erdélyi régió között a termelékenységben viszonylag nagy törés látható: Partium 15,2 ezer, Székelyföld 15,0 ezer euró/fő hozzáadott értéket teremtett 2017-ben (29,1 százalék, illetve 27,7 százalékos növekedéssel tíz év alatt). Észak-Erdélyben a legkisebb a termelékenység, csupán 14,5 ezer euró/fő, viszont a 32,5 százalékos növekedés megközelíti az erdélyi átlagot.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.