Elárulták a szlovákok, hogy mit csinálnának 750 euróval

2019. 10. 30., 11:45

A szlovákiai családok a nem várt bevételekkel is egyre felelősebben bánnak. A spórolási kedv a nők és a 15–29 év közötti fiatalok körében a legnagyobb.

Az IMAS International elemzői legfrissebb nemzetközi felmérésükben arra keresték a választ, mit kezdenének a válaszadók egy hirtelen jött összeggel, amely nagyjából az adott ország egy alkalmazottra jutó átlagos havi bevételeinek felel meg. Szlovákiában azt kérdezték, mit tennének, ha 750 euró ütné a markunkat – írja az Új Szó.

A megkérdezettek az említett 750 eurónak nagyjából a 77 százalékát, vagyis 577 eurót tennének félre vagy fektetnének be, majdnem 20 euróval többet, mint egy évvel korábban”– nyilatkozta Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

A megkérdezettek 29 százaléka az egész összeget félretenné vagy befektetné valahová, ahelyett, hogy elköltené. A 7 százalékuk az 500 és 750, 30 százalékuk a 300 és 500, 18 százalékuk a 150 és 300, 7 százalékuk pedig az 1 és 150 euró közötti összeggel tenné ugyanezt.

A spórolási kedv a nők és a 15–29 év közötti fiatalok körében a legnagyobb, míg az 50 év felettiek jóval nagyobb hányada költené el az említett összeg nagy részét.

Csehországban a 90, Romániában a 84, Magyarországon a 60, Horvátországban az 50, Szerbiában pedig a 44 százalékát tennék félre a váratlanul kapott pénznek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.
2024-12-11 20:11:00
A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében immár negyedik alkalommal indul el a START program, amely a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja szakmai képzéssel, mentorációval és akár 3–5 millió forint értékű díjazással.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS