Csak ennyi kell, hogy valaki ételfutár legyen Romániában

2021. 07. 29., 15:00

Ételfutár, fuvarmegosztó sofőr, podcastgyártó, teleorvos – egy elemzés szerint többek között ezek az új állások jelentek meg az utóbbi években az átalakuló romániai munkaerőpiacon.

Egy tanulmány szerint a felgyorsuló életritmus radikálisan módosított az emberek szükségletein és magatartásán. A technológia fejlődésével, az online platformok megjelenésével olyan munkatevékenységek jöttek létre, amelyek tíz évvel ezelőtt még nem léteztek Romániában – írja a Krónika.

Ezek elvégzéséhez bizonyos esetekben a digitális készségek és az alkalmazkodási képesség fontosabbak, mint a képzettség vagy a tapasztalat.

„Jelenleg már számtalan olyan állás van, amelyek betöltéséhez csupán digitális alapismeretekre van szükség” – olvasható a munkaerőpiaci elemzésben. A tanulmány elsőként az utóbbi években, de különösen a világjárvány idején látványosan fejlődő ételfutár-szolgáltatásokat hozza fel példaként.

A futárok iránt egyre nő a kereslet, és az állásokra jelentkezőknek mindössze egy okostelefonra van szükségük, amelyre feltelepítenek néhány alkalmazást, illetve egy járműre (ami lehet kerékpár is), amellyel elszállítják a kért címre a megrendelt ételt.

A teljes folyamat automatizálva van, a megrendelés iktatásától a futár kiválasztásáig és a megrendelő címéhez történő irányításáig, az alkalmazás pedig végig segítséget nyújt a futárnak.

Hasonlóan fejlődtek az elemzés szerint a fuvarmegosztó szolgáltatások is, amelyekre elsősorban a nagyvárosokban nőtt a kereslet. A gépjárművezetők munkáját szintén egy okostelefonos alkalmazás segíti.

A tanulmány szerint az egészségügyi szolgáltatások is lépést tartottak a technológia fejlődésével, így egyre többet hallani manapság a teleorvosokról.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.
2024-12-11 20:11:00
A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében immár negyedik alkalommal indul el a START program, amely a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja szakmai képzéssel, mentorációval és akár 3–5 millió forint értékű díjazással.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS