Csak ennyi kell, hogy valaki ételfutár legyen Romániában

2021. 07. 29., 15:00

Ételfutár, fuvarmegosztó sofőr, podcastgyártó, teleorvos – egy elemzés szerint többek között ezek az új állások jelentek meg az utóbbi években az átalakuló romániai munkaerőpiacon.

Egy tanulmány szerint a felgyorsuló életritmus radikálisan módosított az emberek szükségletein és magatartásán. A technológia fejlődésével, az online platformok megjelenésével olyan munkatevékenységek jöttek létre, amelyek tíz évvel ezelőtt még nem léteztek Romániában – írja a Krónika.

Ezek elvégzéséhez bizonyos esetekben a digitális készségek és az alkalmazkodási képesség fontosabbak, mint a képzettség vagy a tapasztalat.

„Jelenleg már számtalan olyan állás van, amelyek betöltéséhez csupán digitális alapismeretekre van szükség” – olvasható a munkaerőpiaci elemzésben. A tanulmány elsőként az utóbbi években, de különösen a világjárvány idején látványosan fejlődő ételfutár-szolgáltatásokat hozza fel példaként.

A futárok iránt egyre nő a kereslet, és az állásokra jelentkezőknek mindössze egy okostelefonra van szükségük, amelyre feltelepítenek néhány alkalmazást, illetve egy járműre (ami lehet kerékpár is), amellyel elszállítják a kért címre a megrendelt ételt.

A teljes folyamat automatizálva van, a megrendelés iktatásától a futár kiválasztásáig és a megrendelő címéhez történő irányításáig, az alkalmazás pedig végig segítséget nyújt a futárnak.

Hasonlóan fejlődtek az elemzés szerint a fuvarmegosztó szolgáltatások is, amelyekre elsősorban a nagyvárosokban nőtt a kereslet. A gépjárművezetők munkáját szintén egy okostelefonos alkalmazás segíti.

A tanulmány szerint az egészségügyi szolgáltatások is lépést tartottak a technológia fejlődésével, így egyre többet hallani manapság a teleorvosokról.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-18 14:44:41
Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.
2024-06-18 14:40:00
A jövedéki törvény szerint a jövedéki engedélyes kereskedő a beszerzéseiről, készletcsökkenéssel járó eseményekről, valamint a napi zárókészletéről – telephelyenként – folyamatosan elektronikus nyilvántartást vezet. Az adóhivatal rövid közleményben tisztázta, hogy a nyilvántartással szemben támasztott elvárások, valamint a folyamatos vezetés fogalma a következőképp értelmezendők az ellenőrzési gyakorlatban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS