Az ipar lehet a következő évek nagy vesztese Szlovákiában

2019. 09. 25., 12:30

A legfrissebb felmérések szerint Szlovákiában az ipari megrendelések a legutóbbi válság óta nem estek vissza olyan drasztikus mértékben, mint most.

A szlovák Statisztikai Hivatal legutóbbi felmérése szerint Szlovákia GDP-je az idei második negyedévben már csak 2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, amire 2013 óta nem volt példa – írja az Új Szó.

Az eurózóna gazdasági helyzete a vártnál gyorsabban romlik, ami összefügg a kereskedelmi háború hatásaival, a Brexit körüli bizonytalansággal és a német autóipar gyengélkedésével.

Pavel Bureš, a Patria Finance elemzője elmondta: az ipari megrendelések a 2008-as gazdasági válság kirobbanása óta nem látott ütemben csökkentek, az elkövetkező időszak egyik legnagyobb vesztese így az ipar lehet.

E tekintetben a legveszélyeztetettebb uniós tagországoknak Szlovákia és szomszédjai számítanak. Az iparban dolgozók aránya az összes alkalmazotthoz képest Csehországban eléri a 36,5, Szlovákiában a 33, Lengyelországban a 31 százalékot, míg az uniós átlag 20 százalék körül mozog.

A korábbiakhoz képest jóval kevesebb új munkahely jön létre, miközben egyre több cég jelez elbocsátásokat. Az elmúlt egy évben tizedével csökkent a szabad álláshelyek száma, a leglátványosabb visszaesést az iparban mérték.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-29 18:16:14
Köszönet illeti a fajtaklubok tagjait, a galambtartókat és a tenyésztőket, hogy óvják a csodát, megőrzik a génállományt, a biológiai sokféleséget és továbbadják az utókornak az állatok szeretetét, a galambász hagyományokat – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.
2023-01-29 12:16:15
Európa egyik vezető divatkereső platformjának friss felmérése szerint tavaly bár a magas infláció, a geopolitikai kihívások, az energiaválság és a makrogazdasági eredmények romlása jelentős hatással volt a fogyasztói magatartásra, mégis a forgalom élénkülése volt a jellemző tendencia az ágazatban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS