Az ipar lehet a következő évek nagy vesztese Szlovákiában

2019. 09. 25., 12:30

A legfrissebb felmérések szerint Szlovákiában az ipari megrendelések a legutóbbi válság óta nem estek vissza olyan drasztikus mértékben, mint most.

A szlovák Statisztikai Hivatal legutóbbi felmérése szerint Szlovákia GDP-je az idei második negyedévben már csak 2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, amire 2013 óta nem volt példa – írja az Új Szó.

Az eurózóna gazdasági helyzete a vártnál gyorsabban romlik, ami összefügg a kereskedelmi háború hatásaival, a Brexit körüli bizonytalansággal és a német autóipar gyengélkedésével.

Pavel Bureš, a Patria Finance elemzője elmondta: az ipari megrendelések a 2008-as gazdasági válság kirobbanása óta nem látott ütemben csökkentek, az elkövetkező időszak egyik legnagyobb vesztese így az ipar lehet.

E tekintetben a legveszélyeztetettebb uniós tagországoknak Szlovákia és szomszédjai számítanak. Az iparban dolgozók aránya az összes alkalmazotthoz képest Csehországban eléri a 36,5, Szlovákiában a 33, Lengyelországban a 31 százalékot, míg az uniós átlag 20 százalék körül mozog.

A korábbiakhoz képest jóval kevesebb új munkahely jön létre, miközben egyre több cég jelez elbocsátásokat. Az elmúlt egy évben tizedével csökkent a szabad álláshelyek száma, a leglátványosabb visszaesést az iparban mérték.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-28 17:27:00
A borászok kiválóan alkalmazkodnak a változásokhoz, úttörői a mezőgazdasági újításoknak, és utat mutatnak az egész magyar agrárium számára – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 41. Országos Borverseny megnyitóján.
2022-06-28 15:37:00
2021-ben az országnak három olyan megyéje volt, ahol a természetes fogyás ellenére a belföldi és a nemzetközi vándorlás együttes hatásának köszönhetően a lakosság lélekszáma ténylegesen nőtt – olvasható a statisztikai hivatal „Népmozgalom, 2021” című kiadványában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS