A korlátozások miatt újra térdre kényszerültek a vendéglátósok Romániában

2021. 10. 19., 10:45

Újra lesújtottak a koronavírus-világjárvány megfékezése miatt bevezetett korlátozások a romániai vendéglátóiparra. Mivel alacsony az átoltottság, továbbá egyre többen betegszenek meg és szorulnak kórházi ellátásra, ismét térdre kényszerült a gazdaság egyik ágazata.

Ma már nincs olyan megyeszékhely a tágabb értelemben számított Erdélyben, ahol a kávézókba, éttermekbe betérő vendégnek ne kellene bizonyítania, hogy már legalább tíz napja megkapta a Covid–19 elleni oltás második – a Janssen esetében az első – adagját, vagy legalább tíz, ám nem több mint 180 napja átesett a betegségen – írja a Krónika.

Sok helyen tovább nehezíti a vendéglátósok mindennapjait, hogy a helyek csak kapacitásuk 50 százalékával üzemelhetnek. A rezsiszámlák közben egyre magasabbak, így sokuk számára mára már újfent a lét a tét.

A Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetsége megpróbálkozott közös álláspontot kialakítani, de ez nem sikerült, mert a cégvezetők véleménye megoszlik. Van, aki áttért a házhoz szállításra, vagy bezárt, nem vállalták, hogy a zöldigazolvány mentén szelektálják a vendégkört, mások nem is kérik a bizonylatot, inkább kockáztatják a hatalmas bírságot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-31 10:44:05
Alig egy hét alatt több mint 330 milliárd forintnyi fogyott el az inflációt követő hozamú Prémium Magyar Állampapírból. Már csaknem 4600 milliárd forint van ebben a befektetésben, amely egyértelműen az új szuperállampapírrá vált.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS