Egyre népszerűbbek a mobiltárcák

2023. 03. 16., 21:23

Tovább növekedett a lakossági fizetési számlák száma, valamint a digitalizációs folyamatok eredményeként növekszik az aktívan használt bakkártyák, illetve a mobiltárcába regisztrált fizetési kártyák száma is – tájékoztatott a jegybank.

  • Jelentős mértékben növekedett mind a mobiltárcás, mind pedig az egyéb kártyás fizetések száma és értéke, így a kártyás fizetések közel ötöde már mobiltárcába regisztrált kártyával történik.
  • A kártya mellett az átutalási forgalomban is dinamikus növekedés látható, ami szintén hozzájárul az elektronikus pénzforgalom terjedéséhez.
  • Ismét emelkedett a pénzforgalmi visszaélések száma, ezért kiemelkedően fontos a tudatos fogyasztói magatartás ösztönzése.
  • 2022 negyedik negyedévében a fizetési rendszerek forgalma tekintetében számottevő bővülés érzékelhető.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma 2022 negyedik negyedévének a végén, a megelőző időszakhoz képest mintegy 60 ezer darabos növekedés következtében, meghaladta a 10,7 milliót. Ennek részeként az elsődlegesen fizetési célú fogyasztói számlák száma is majdnem 30 ezer darabbal bővült. Folytatódott továbbá a deviza számlák számának növekedése, az előző időszakhoz képest ezúttal több mint 2 százalékkal. Mindezek mellett az elektronikus pénzforgalom további fejlődése szempontjából kulcsfontosságú, interneten hozzáférhető számlák száma is folyamatosan növekszik, számuk a megelőző időszak végéhez képest több mint 70 ezerrel bővült, és meghaladta a 8,9 milliót.

A hazai kibocsátású fizetési kártyák számában nem történt számottevő változás. Ennek ellenére is látható a digitalizációs folyamatok további terjedése a kártyahasználattal kapcsolatos fogyasztói szokásokban. A mobiltárcába regisztrált kártyák száma a megelőző negyedév végéhez képest több mint 7 százalékos növekedés eredményeként meghaladta az 1,7 milliót, valamint tovább emelkedett 2022 negyedik negyedéve során azon kártyák száma, amelyekkel történt vásárlási tranzakció. Ez utóbbi esetében a 6,9 milliót meghaladó szám több, mint 50 ezerrel múlja felül az előző negyedév értékét.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatók kártyaelfogadói hálózatához tartozó fizikai elfogadóhelyek és az ott üzemelő berendezések számában 2022 negyedik negyedévében nem történtek jelentős változások. Egyedül az internetes elfogadóhelyek tekintetében történt nagyobb növekedés, számuk több, mint 3 százalékos bővülés következtében meghaladta a 42 ezret. 2022 utolsó negyedévében az ATM hálózat szűkülése volt megfigyelhető, az előző negyedévhez képest másfél százalékkal csökkent az ATM-ek száma.

A hazai kibocsátású fizetési kártyás vásárlási forgalom továbbra is nagymértékben nőtt a megelőző év azonos időszakához képest, belföldön és külföldön egyaránt. Ugyanakkor jelentős különbségek láthatók a darabszám és érték szerinti változásban, valószínűleg az inflációs és árfolyam hatásoknak köszönhetően. Belföldön a tranzakciók darabszáma 17, értéke viszont 32 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. Így több, mint 385 millió tranzakció történt 3583 milliárd forint értékben. A határon átnyúló vásárlási forgalomban a tranzakciók darabszáma 22, 2/3 értékbe pedig 38 százalékkal bővült a megelőző év azonos időszakához képest, így elérve 36 millió tranzakciót 527 milliárd forint értékben.

Készpénzfelvételek tekintetében is megjelenik a darabszám és érték szerint mért folyamatok közötti eltérés. Míg a hazai tranzakciók darabszámában 1 százalékot meghaladó csökkenés, addig értékében 7 százalék feletti növekedés tapasztalható. A 2477 milliárd forint értékű készpénzfelvétel azonban már messze elmarad a kártyás vásárlások értékétől.

A mobiltárcás technológia egyre népszerűbbé válásával összhangban jelentős növekedés látható a mobileszközök fizetési célú használatában. Ennek keretében a hazai kibocsátású, mobiltárcába regisztrált kártyákkal lebonyolított vásárlási tranzakciók darabszáma 77, értéke pedig 101 százalékkal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest. Ezzel 2022 negyedik negyedévében az összes vásárlási tranzakció számának 18, értékének pedig 13 százaléka már ilyen módon került lebonyolításra.

Az átutalási tranzakciók terén is folytatódott a növekedés. A hazai pénzforgalmi szolgáltatóknál indított egyedi forint átutalások darabszáma 3, értéke majdnem 22 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakának adatait. Ezen belül az azonnali fizetések darabszáma közel 9, értéke pedig több mint 26 százalékkal nőtt, ezzel meghaladta a 48 millió darabot és a 12 517 milliárd forintot.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal elkövetett visszaélések száma 2022 negyedik negyedévében kicsivel több, mint 41 ezer, az okozott kár értéke pedig 1101 millió forint volt. A harmadik negyedévhez képest nőtt a visszaélések száma, viszont azok összértéke csökkent. A sikeres visszaélések aránya továbbra is elhanyagolható a forgalomhoz képest. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy a visszaélések kapcsán egyre jelentősebb a szerkezeti átrendeződés a megtévesztésen, illetve pszichológiai manipuláción alapuló formák felé, amelyeknél az ügyfelek figyelmetlenségét, illetve naivitását próbálják kihasználni a csalók. Fontos az ügyfelek tudatosságának növelése ezen a téren, mert ez hozzájárulhat a visszaélések megakadályozásához.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatók pénzforgalmi szolgáltatások nyújtásából származó bevétele 2022 negyedik negyedévében kis mértékben meghaladta a 208 milliárd forintot, ami az előző év azonos időszakához képest több mint 21 százalékos növekedés. A számlacsomaghoz és számlavezetéshez kapcsolódó bevételek kevesebb mint 3 százalékkal növekedtek az előző negyedévhez képest. A kártyaszámok stagnálása ellenére is több mint 7 százalékkal emelkedtek viszont a fizetési kártya kibocsátáshoz kapcsolódó bevételek negyedéves szinten, melyek így meghaladták a 10 milliárd forintot. (MNB)

A rovat támogatója a KAVOSZ Zrt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 09., 08:00
A klímaváltozás nem csak azt eredményezi, hogy kutya meleg van nyáron, hanem szervesen összefügg a mezőgazdaságunkkal vagy éppen a kedvenc édességeinkkel. A jelekről, az irányokról, a társadalmi rugalmasságról Nagy Balázs geográfust, az ELTE egyetemi docensét kérdeztük.
2024-07-11 20:30:51
A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé - ismertette szerdán a Magyar Turisztikai Ügynökség.
2024-07-11 20:10:40
BOLDI Munkácsy Mihály- és Kossuth-díjas szobrászművész és Incze Mózes Munkácsy Mihály-díjas festőművész állít ki közösen a szegedi REÖK-ben. Együttműködésük nyomán különleges, a két ágazatot kölcsönhatásba hozó tárlat nyílik Rezonancia címen, amelyet július 13-ától tekinthet meg a közönség.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  Rovathírek: GUSTO

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé - ismertette szerdán a Magyar Turisztikai Ügynökség.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS