Egyre népszerűbbek a mobiltárcák

2023. 03. 16., 21:23

Tovább növekedett a lakossági fizetési számlák száma, valamint a digitalizációs folyamatok eredményeként növekszik az aktívan használt bakkártyák, illetve a mobiltárcába regisztrált fizetési kártyák száma is – tájékoztatott a jegybank.

  • Jelentős mértékben növekedett mind a mobiltárcás, mind pedig az egyéb kártyás fizetések száma és értéke, így a kártyás fizetések közel ötöde már mobiltárcába regisztrált kártyával történik.
  • A kártya mellett az átutalási forgalomban is dinamikus növekedés látható, ami szintén hozzájárul az elektronikus pénzforgalom terjedéséhez.
  • Ismét emelkedett a pénzforgalmi visszaélések száma, ezért kiemelkedően fontos a tudatos fogyasztói magatartás ösztönzése.
  • 2022 negyedik negyedévében a fizetési rendszerek forgalma tekintetében számottevő bővülés érzékelhető.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma 2022 negyedik negyedévének a végén, a megelőző időszakhoz képest mintegy 60 ezer darabos növekedés következtében, meghaladta a 10,7 milliót. Ennek részeként az elsődlegesen fizetési célú fogyasztói számlák száma is majdnem 30 ezer darabbal bővült. Folytatódott továbbá a deviza számlák számának növekedése, az előző időszakhoz képest ezúttal több mint 2 százalékkal. Mindezek mellett az elektronikus pénzforgalom további fejlődése szempontjából kulcsfontosságú, interneten hozzáférhető számlák száma is folyamatosan növekszik, számuk a megelőző időszak végéhez képest több mint 70 ezerrel bővült, és meghaladta a 8,9 milliót.

A hazai kibocsátású fizetési kártyák számában nem történt számottevő változás. Ennek ellenére is látható a digitalizációs folyamatok további terjedése a kártyahasználattal kapcsolatos fogyasztói szokásokban. A mobiltárcába regisztrált kártyák száma a megelőző negyedév végéhez képest több mint 7 százalékos növekedés eredményeként meghaladta az 1,7 milliót, valamint tovább emelkedett 2022 negyedik negyedéve során azon kártyák száma, amelyekkel történt vásárlási tranzakció. Ez utóbbi esetében a 6,9 milliót meghaladó szám több, mint 50 ezerrel múlja felül az előző negyedév értékét.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatók kártyaelfogadói hálózatához tartozó fizikai elfogadóhelyek és az ott üzemelő berendezések számában 2022 negyedik negyedévében nem történtek jelentős változások. Egyedül az internetes elfogadóhelyek tekintetében történt nagyobb növekedés, számuk több, mint 3 százalékos bővülés következtében meghaladta a 42 ezret. 2022 utolsó negyedévében az ATM hálózat szűkülése volt megfigyelhető, az előző negyedévhez képest másfél százalékkal csökkent az ATM-ek száma.

A hazai kibocsátású fizetési kártyás vásárlási forgalom továbbra is nagymértékben nőtt a megelőző év azonos időszakához képest, belföldön és külföldön egyaránt. Ugyanakkor jelentős különbségek láthatók a darabszám és érték szerinti változásban, valószínűleg az inflációs és árfolyam hatásoknak köszönhetően. Belföldön a tranzakciók darabszáma 17, értéke viszont 32 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. Így több, mint 385 millió tranzakció történt 3583 milliárd forint értékben. A határon átnyúló vásárlási forgalomban a tranzakciók darabszáma 22, 2/3 értékbe pedig 38 százalékkal bővült a megelőző év azonos időszakához képest, így elérve 36 millió tranzakciót 527 milliárd forint értékben.

Készpénzfelvételek tekintetében is megjelenik a darabszám és érték szerint mért folyamatok közötti eltérés. Míg a hazai tranzakciók darabszámában 1 százalékot meghaladó csökkenés, addig értékében 7 százalék feletti növekedés tapasztalható. A 2477 milliárd forint értékű készpénzfelvétel azonban már messze elmarad a kártyás vásárlások értékétől.

A mobiltárcás technológia egyre népszerűbbé válásával összhangban jelentős növekedés látható a mobileszközök fizetési célú használatában. Ennek keretében a hazai kibocsátású, mobiltárcába regisztrált kártyákkal lebonyolított vásárlási tranzakciók darabszáma 77, értéke pedig 101 százalékkal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest. Ezzel 2022 negyedik negyedévében az összes vásárlási tranzakció számának 18, értékének pedig 13 százaléka már ilyen módon került lebonyolításra.

Az átutalási tranzakciók terén is folytatódott a növekedés. A hazai pénzforgalmi szolgáltatóknál indított egyedi forint átutalások darabszáma 3, értéke majdnem 22 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakának adatait. Ezen belül az azonnali fizetések darabszáma közel 9, értéke pedig több mint 26 százalékkal nőtt, ezzel meghaladta a 48 millió darabot és a 12 517 milliárd forintot.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal elkövetett visszaélések száma 2022 negyedik negyedévében kicsivel több, mint 41 ezer, az okozott kár értéke pedig 1101 millió forint volt. A harmadik negyedévhez képest nőtt a visszaélések száma, viszont azok összértéke csökkent. A sikeres visszaélések aránya továbbra is elhanyagolható a forgalomhoz képest. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy a visszaélések kapcsán egyre jelentősebb a szerkezeti átrendeződés a megtévesztésen, illetve pszichológiai manipuláción alapuló formák felé, amelyeknél az ügyfelek figyelmetlenségét, illetve naivitását próbálják kihasználni a csalók. Fontos az ügyfelek tudatosságának növelése ezen a téren, mert ez hozzájárulhat a visszaélések megakadályozásához.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatók pénzforgalmi szolgáltatások nyújtásából származó bevétele 2022 negyedik negyedévében kis mértékben meghaladta a 208 milliárd forintot, ami az előző év azonos időszakához képest több mint 21 százalékos növekedés. A számlacsomaghoz és számlavezetéshez kapcsolódó bevételek kevesebb mint 3 százalékkal növekedtek az előző negyedévhez képest. A kártyaszámok stagnálása ellenére is több mint 7 százalékkal emelkedtek viszont a fizetési kártya kibocsátáshoz kapcsolódó bevételek negyedéves szinten, melyek így meghaladták a 10 milliárd forintot. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 15:13:00
A magyar rendszerváltást követő privatizációs tranzakciókba csöppenő hazai ügyvédeknek a 90-es évek közepén még újdonság volt, ma azonban már csak egyszerű technikai feladat egy cégfelvásárlást célzó tranzakció előtt az eladásra kínált társaság vagy üzletág (együtt: a céltársaság) „átvilágítása”. Ezt az amerikai jogi zsargonban a latinból kölcsönzött „due diligence”-nek nevezik, amely szószerint „kellő gondosságként” fordítható magyarra, de a fúziós ügyekre szakosodott magyar ügyvédek is inkább a latin megnevezést használják. A legfontosabb tudnivalókat dr. Papp Álmos, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners versenyjogi csoportjának vezetője foglalja össze.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS