Zöld Busz Program: 50 milliárd forint támogatásra lehet pályázni

Zöld Busz Program: 50 milliárd forint támogatásra lehet pályázni
2022. 04. 09., 13:28

A 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú települések és a fővárosi agglomeráció közlekedési közszolgáltatói vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek kibocsátásmentes városi, elektromos meghajtású autóbuszok és az ezekhez kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítéséhez. Összesen 50,7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás igényelhető a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz finanszírozó alap terhére.

Elektromos autóbuszok beszerzésére legfeljebb 80 százalékos, töltőberendezésre és töltőinfrastruktúrára kiépítésére pedig maximum 60 százalékos támogatás igényelhető a pályázaton. A támogatás aránya a korszerűtlen, magas károsanyag-kibocsátású autóbuszok lecserélésénél a kiváltani tervezett autóbuszok kibocsátási normájához igazodik.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében elindított program célja a leginkább szennyező buszok mielőbbi kivonása a forgalomból, ezáltal a városi életminőség javítása. A pályázatokat 2022. május 5. és szeptember 30. között lehet beadni, a felhívás a palyazat.gov.hu oldalról érhető el, a szövege már megtekinthető a humda.hu és a zoldbusz.hu oldalakon.

A 25 ezer főnél népesebb városok önkormányzatai és azok közlekedés-szervezői, helyi személyszállítási közszolgáltatói, valamint a főváros legfeljebb 100 kilométeres vonzáskörzetének személyszállítási közszolgáltatói indulhatnak a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinál Zöld Busz Program pályázatán. A támogatás legalább 300 millió forint és legfeljebb 10 milliárd forint lehet, amelyre a forrást a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve (Recovery and Resilience Facility – RRF) biztosítja.

Folyamatosak az elektromos meghajtású buszok beszerzései Magyarországon. A Volánbusz Zrt. még tavaly átvett 40 darab Mercedes-Benz eCitaro buszt, illetve rövidesen további 60 autóbusz érkezik, ezek Győrben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen, Szolnokon, Szegeden és Egerben közlekednek majd. A Zöld Busz Program első pályázatán további 23 elektromos hajtású autóbusz és 4 önjáró trolibusz beszerzése valósul meg idén. Ezek Miskolcon, Pécsett, Veszprémben és Szegeden közlekednek majd.

„A kevésbé környezetszennyező, zöldebb közlekedési eszközök minél szélesebb körű használata, a modernebb járműállomány és a fenntarthatóság kiemelten fontos a HUMDA számára. Ügynökségünk komplex módon közelít a járműipari ökoszisztémához és szeretnénk a szinergiákat a lehető legnagyobb mértékben kiaknázni a közösségi közlekedés területén is” – mutatott rá Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS