Uniós pályázati támogatással fejlesztett a Csaba-Berényi Gépgyártó Kft.

2024. 03. 10., 13:30

Félmilliárd forintos eszközfejlesztést hajtott végre a gépalkatrészek és acélszerkezetek gyártásával foglalkozó mezőberényi Csaba-Berényi Gépgyártó Kft. – tájékoztatott Koloh Zsolt, a vállalat ügyvezető igazgatója.

Koloh Zsolt elmondta, 350 millió forintot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Plusz keretéből nyertek el, a támogatási intenzitás 70 százalékos volt, a fennmaradó összeget önerőből biztosították. Az összegből négy gázüzemű homlokvillás targoncát, két különböző típusú ívhegesztő robotcellát, egy gravírozó berendezést és egy függőleges megmunkálóközpontot szereztek be.

Az 1994-ben alapított vállalat főként forgácsszállító berendezések tervezésével, fejlesztésével és gyártásával, valamint acélszerkezetek gyártásával foglalkozik. A Békés vármegyei Mezőberényben több mint 12 ezer négyzetméternyi gyártócsarnokkal rendelkeznek, amelynek 80 százaléka daruval van ellátva; a raktárfelületük négyezer négyzetméternyi.

A beruházás révén újabb hegesztett szerkezeteket is tudnak gyártani, bővül a termékpaletta, körülbelül 10 százalékos kapacitásbővítést remélnek egyes hegesztett szerkezetek esetében – mondta el az ügyvezető igazgató. Munkavállalóik száma csaknem 200, amelyet legalább öttel bővítenek a beruházás hatására – tette hozzá, megjegyezve, hogy a GINOP Plusz keretéből további hétmillió forint támogatást nyertek el targoncakezelői, híd- és forgódaru-kezelői tanfolyamra.

A cég árbevételének körülbelül 95 százaléka külpiaci értékesítésből származik, Németországba, Ausztriába, Olaszországba és Hollandiába exportálnak. Koloh Zsolt elmondta, az általános világpiaci lassulás, a rendelésállományuk csökkenése következtében a 2023-as árbevételük elmaradt a megelőző évitől.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 2022-ben csaknem 6 milliárd forint volt az értékesítés nettó árbevétele, az egy évvel korábbinál mintegy 1,5 milliárd forinttal több. Az adózott eredmény a 2021-es 786 millió forintról 2022-ben csaknem 1,4 milliárdra nőtt. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS