Júniusban indulhat az új otthonfelújítási program

2024. 04. 05., 10:20

A RePowerEU finanszírozásával, 108 milliárd forintos keretből indul az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítését célzó új otthonfelújítási program.

1990 előtt épült, vezetékes gázzal rendelkező családi házak energetikai korszerűsítésére (szigetelés, nyílászárócsere, melegvíz- és gázfűtésrendszer felújítása, kéménybélés, kazáncsere stb.) lehet támogatást igényelni, amennyiben az elérni kívánt és tanúsítvánnyal igazolt energiamegtakarítás legalább 30 százalékos – tájékoztatott Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Az önerő minimum 1 millió forint, amihez legfeljebb 6 millió forint kamatmenetes hitel igényelhető – várhatóan júniustól – az MFB Pontokban. A hitel egy része (akár 3,5 millió forint) „átfordulhat” vissza nem térítendő támogatásba, ennek mértéke az adott járás jövedelmi viszonyaitól függ (minél alacsonyabb a „járási átlagkereset”, annál nagyobb a vissza nem térítendő támogatás).

A program révén a kormány várakozásai szerint közel 20 ezer családi ház korszerűsödhet. A részleteken még dolgoznak.

Forrás

A program forrását az Európai Unió RePowerEU biztosítja. Mint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság január 15-án a REPowerEU forrásokhoz kapcsolódó előfinanszírozásként 140,1 millió euró (53 milliárd forint) értékben folyósított vissza nem térítendő támogatást Magyarországnak. A REPowerEU előfinanszírozás második és egyben utolsó részlete a Magyarország számára december 28-án már kifizetett 779,5 millió eurót egészíti ki.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS