Horizont 2020: régiós kvótát javasol Magyarország

2019. 09. 28., 15:15

„Az innovációs szakadék nem csökkent jelentősen a Horizont 2020 programban, ezért a következő időszakban strukturális változásokra van szükség. Meggyőződésünk, hogy Európa kutatási és innovációs potenciálja csak a földrajzi egyensúly kérdését megfelelően kezelve aknázható ki” – hangsúlyozta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a Versenyképességi Tanács ülésén és a kapcsolódó megbeszéléseken 2019. szeptember 27-én, Brüsszelben.

A magyar kormány 2020-tól az éves költségvetésekben 32 milliárd forinttal emeli meg a kutatás-fejlesztési támogatási keretet. Hasonló mértékben, közel harmadával nőne a területre fordított forrásmennyiség uniós szinten is. Az Európai Bizottság javaslata alapján több mint 86 milliárd euró állna rendelkezésre a Horizont Európa keretprogram támogatásaira. A tapasztalatok szerint azonban az odaítélt támogatások rendkívül egyenlőtlenül oszlanak meg az Európai Unióban. A 2004 óta csatlakozott tagállamok (EU13) kevesebb mint öt százalékot kaptak a Horizont 2020 program forrásaiból.

Az elmúlt 10 évben nem javult sem a magyar, sem a közép-európai sikerességi mutató. Ezért a forrásokhoz való hozzáférés javítása érdekében Magyarország 20 százalékos regionális kutatás-fejlesztési kvóta bevezetését szorgalmazza. A részvételben mutatkozó földrajzi egyensúlytalanság problémáját az EU13-ak unión belüli lakosságarányához igazodó forrásmennyiség elkülönítésével lehetne kezelni – hangsúlyozta Bódis József.

Az államtitkár a fenntartható növekedésre irányuló hosszú távú stratégiáról szóló politikai vitában kifejtette: Magyarország támogatja a Horizont Európa és más uniós programok közötti szinergiák kialakítását annak érdekében, hogy a párhuzamosságok megszűnjenek és az egyes programok ne átfedjék, hanem kiegészítsék, erősítsék egymást. A magyar álláspont szerint fontos, hogy legyen iránya a kutatási-innovációs befektetéseknek, azok adjanak választ a nagy társadalmi kihívások kezelésére. Európai érdek, hogy a kutatás és innováció eredményei becsatornázódjanak az ipari innovációs folyamatokba, mert csak ez biztosítja a hatékony tudás- és technológia transzfert, a kutatási projektek eredményeinek piaci hasznosítását.

Bódis József Blaženka Divjak horvát tudományügyi és oktatási miniszterrel kétoldalú megbeszélésen tekintette át a soron következő horvát elnökség fő prioritásait. (ITM Kommunikáció)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS