Hisznek a vállalkozó kutatókban a Széchenyi István Egyetemen

2020. 11. 08., 15:00

A győri Széchenyi István Egyetem újabb vállalkozásösztönző pályázattal támogatja polgárait az innovációs ökoszisztéma kialakításának jegyében. A folyamat mérföldköveiről és a legfontosabb tudnivalókról Vági Kornél, a Menedzsment Campus Kompetencia Központ vezetője adott tájékoztatást.

A Széchenyi István Egyetem legnagyobb értékét képezi az egyetemi polgárok által felhalmozott tudás, ezért az intézmény egyik fő célkitűzése a hallgatók, az oktató-kutatók és a munkatársak innovatív projektötleteinek, vállalkozásainak, szellemi tőkéjének lehető leghatékonyabb támogatása. A rendszer kiépítése – amire ösztönzőleg hat a rugalmas intézményi kereteket, stabil finanszírozási bázist, éven túli tervezhetőséget biztosító modellváltás – hosszabb távú folyamat, melynek megágyaznak a tudáshasznosítást célzó innovációs ökoszisztéma-fejlesztésre irányuló pályázatok.

„Az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma kialakításának célja, hogy nemzetközileg versenyképes hazai tulajdonú vállalkozások jöjjenek létre, illetve fejlődjenek tovább egyetemi közreműködéssel. Hisszük, hogy egyetemi polgáraink nemzetközi porondon is sikeres szabadalmakat hozhatnak létre, eredményes cégeket működtethetnek, ezért szeretnénk növelni a vállalkozói kedvet úgy, hogy levesszük az anyagi kockázat terhét az ötletgazdák válláról” – mondta Vági Kornél, a Menedzsment Campus Kompetencia Központ vezetője.

Az eddigi eredményekről szólva a központvezető elmondta: négy olyan szellemi alkotást jelentettek be egyetemi oktatók, amelynek már dolgoznak az üzleti hasznosításán, emellett pedig egy szabadalmat is sikerült benyújtani a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához.

„A folyamat pedig még csak most kezdődött” – mutatott rá Vági Kornél.

Hozzátette: öröm látni, hogy a térség cégvezetői már egyre többször fordulnak intézményükhöz, például közös vállalkozásalapítás, pályázatok ötletével vagy tanácsokért, üzletfejlesztési tervekért. Büszkén mondhatjuk, hogy a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ esetében is jól működő tudástranszfer szerepünk a modellváltásnak köszönhetően egyre színesedő szolgáltatási palettával segíti az egyedi kihívásokkal szembe néző vállalkozásokat is.

Anyagi és üzletfejlesztési támogatás

Vági Kornél jelezte, nemrégiben újabb pályázattal rukkoltak elő, amely segíti a legjobb innovációs ötletek megvalósulását. A 2020. november 15-ig nyitott Proof of Cocept Alap pályázat a Széchenyi István Egyetem bármely tudományterületen tevékenykedő oktatóinak, kutatóinak és kutatócsoportjainak szól. A nyertesek anyagi és üzletfejlesztési támogatást is kapnak ahhoz, hogy megvalósítsák projektjeiket.

(Fotó: Májer Csaba József)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS