Hisznek a vállalkozó kutatókban a Széchenyi István Egyetemen

2020. 11. 08., 15:00

A győri Széchenyi István Egyetem újabb vállalkozásösztönző pályázattal támogatja polgárait az innovációs ökoszisztéma kialakításának jegyében. A folyamat mérföldköveiről és a legfontosabb tudnivalókról Vági Kornél, a Menedzsment Campus Kompetencia Központ vezetője adott tájékoztatást.

A Széchenyi István Egyetem legnagyobb értékét képezi az egyetemi polgárok által felhalmozott tudás, ezért az intézmény egyik fő célkitűzése a hallgatók, az oktató-kutatók és a munkatársak innovatív projektötleteinek, vállalkozásainak, szellemi tőkéjének lehető leghatékonyabb támogatása. A rendszer kiépítése – amire ösztönzőleg hat a rugalmas intézményi kereteket, stabil finanszírozási bázist, éven túli tervezhetőséget biztosító modellváltás – hosszabb távú folyamat, melynek megágyaznak a tudáshasznosítást célzó innovációs ökoszisztéma-fejlesztésre irányuló pályázatok.

„Az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma kialakításának célja, hogy nemzetközileg versenyképes hazai tulajdonú vállalkozások jöjjenek létre, illetve fejlődjenek tovább egyetemi közreműködéssel. Hisszük, hogy egyetemi polgáraink nemzetközi porondon is sikeres szabadalmakat hozhatnak létre, eredményes cégeket működtethetnek, ezért szeretnénk növelni a vállalkozói kedvet úgy, hogy levesszük az anyagi kockázat terhét az ötletgazdák válláról” – mondta Vági Kornél, a Menedzsment Campus Kompetencia Központ vezetője.

Az eddigi eredményekről szólva a központvezető elmondta: négy olyan szellemi alkotást jelentettek be egyetemi oktatók, amelynek már dolgoznak az üzleti hasznosításán, emellett pedig egy szabadalmat is sikerült benyújtani a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához.

„A folyamat pedig még csak most kezdődött” – mutatott rá Vági Kornél.

Hozzátette: öröm látni, hogy a térség cégvezetői már egyre többször fordulnak intézményükhöz, például közös vállalkozásalapítás, pályázatok ötletével vagy tanácsokért, üzletfejlesztési tervekért. Büszkén mondhatjuk, hogy a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ esetében is jól működő tudástranszfer szerepünk a modellváltásnak köszönhetően egyre színesedő szolgáltatási palettával segíti az egyedi kihívásokkal szembe néző vállalkozásokat is.

Anyagi és üzletfejlesztési támogatás

Vági Kornél jelezte, nemrégiben újabb pályázattal rukkoltak elő, amely segíti a legjobb innovációs ötletek megvalósulását. A 2020. november 15-ig nyitott Proof of Cocept Alap pályázat a Széchenyi István Egyetem bármely tudományterületen tevékenykedő oktatóinak, kutatóinak és kutatócsoportjainak szól. A nyertesek anyagi és üzletfejlesztési támogatást is kapnak ahhoz, hogy megvalósítsák projektjeiket.

(Fotó: Májer Csaba József)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS