Hisznek a vállalkozó kutatókban a Széchenyi István Egyetemen

2020. 11. 08., 15:00

A győri Széchenyi István Egyetem újabb vállalkozásösztönző pályázattal támogatja polgárait az innovációs ökoszisztéma kialakításának jegyében. A folyamat mérföldköveiről és a legfontosabb tudnivalókról Vági Kornél, a Menedzsment Campus Kompetencia Központ vezetője adott tájékoztatást.

A Széchenyi István Egyetem legnagyobb értékét képezi az egyetemi polgárok által felhalmozott tudás, ezért az intézmény egyik fő célkitűzése a hallgatók, az oktató-kutatók és a munkatársak innovatív projektötleteinek, vállalkozásainak, szellemi tőkéjének lehető leghatékonyabb támogatása. A rendszer kiépítése – amire ösztönzőleg hat a rugalmas intézményi kereteket, stabil finanszírozási bázist, éven túli tervezhetőséget biztosító modellváltás – hosszabb távú folyamat, melynek megágyaznak a tudáshasznosítást célzó innovációs ökoszisztéma-fejlesztésre irányuló pályázatok.

„Az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma kialakításának célja, hogy nemzetközileg versenyképes hazai tulajdonú vállalkozások jöjjenek létre, illetve fejlődjenek tovább egyetemi közreműködéssel. Hisszük, hogy egyetemi polgáraink nemzetközi porondon is sikeres szabadalmakat hozhatnak létre, eredményes cégeket működtethetnek, ezért szeretnénk növelni a vállalkozói kedvet úgy, hogy levesszük az anyagi kockázat terhét az ötletgazdák válláról” – mondta Vági Kornél, a Menedzsment Campus Kompetencia Központ vezetője.

Az eddigi eredményekről szólva a központvezető elmondta: négy olyan szellemi alkotást jelentettek be egyetemi oktatók, amelynek már dolgoznak az üzleti hasznosításán, emellett pedig egy szabadalmat is sikerült benyújtani a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához.

„A folyamat pedig még csak most kezdődött” – mutatott rá Vági Kornél.

Hozzátette: öröm látni, hogy a térség cégvezetői már egyre többször fordulnak intézményükhöz, például közös vállalkozásalapítás, pályázatok ötletével vagy tanácsokért, üzletfejlesztési tervekért. Büszkén mondhatjuk, hogy a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ esetében is jól működő tudástranszfer szerepünk a modellváltásnak köszönhetően egyre színesedő szolgáltatási palettával segíti az egyedi kihívásokkal szembe néző vállalkozásokat is.

Anyagi és üzletfejlesztési támogatás

Vági Kornél jelezte, nemrégiben újabb pályázattal rukkoltak elő, amely segíti a legjobb innovációs ötletek megvalósulását. A 2020. november 15-ig nyitott Proof of Cocept Alap pályázat a Széchenyi István Egyetem bármely tudományterületen tevékenykedő oktatóinak, kutatóinak és kutatócsoportjainak szól. A nyertesek anyagi és üzletfejlesztési támogatást is kapnak ahhoz, hogy megvalósítsák projektjeiket.

(Fotó: Májer Csaba József)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.
2023-06-09 12:23:00
Megjelent a NAV évkönyve, amely a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit foglalja össze. Kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki az adóhatóság, és az is, hogy milyen hatékonysággal lehet megtámadni a határozatait. A legfontosabb és legtanulságosabb mutatókat a Jalsovszky iroda szedte csokorba.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS