Erasmus Mundus: magyar partner is van a közös programokban

2019. 08. 01., 17:45

Az Európai Bizottság bejelentette a Japánnal együttműködésben megvalósuló Erasmus Mundus közös mesterképzési partnerségekre vonatkozó, 2018 októberében közzétett pályázati felhívás eredményét.

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos így nyilatkozott: „Örömömre szolgált, hogy 2018 júliusában japán kollégámmal, Hayashi akkori miniszterrel együtt elindíthattam az EU és Japán közötti magas szintű politikai párbeszédet a felsőoktatás, a kultúra és a sport területén. Hangsúlyoztuk a nemzetközi felsőoktatási együttműködés előmozdításának fontosságát.Bízom benne, hogy az EU és Japán közötti, az oktatás területén létrejött együttműködési modell részét képező, kiválasztott három mesterképzési program a diákkiválóság támogatása, valamint a tudomány, a technológia és az innováció ösztönzése révén kiváló eredményeket hoz majd. Alig várom, hogy láthassam, milyen kedvező hatást fejtenek ki a következő hónapokban és években.”

A bizottság és a japán Oktatási, Kulturális, Sport-, Tudományos és Technológiai Minisztérium három, vezető egyetemek részvételével működő nemzetközi konzorcium által kínált programot választott ki:

  • Master of Science in Imaging and light in extended reality (Képalkotás és fény a kibővített valóságban MSC), a Kelet-Finnországi Egyetem (Finnország) és a Toyohashi Műszaki Egyetem (Japán) együttműködésében. További partnerországok: Belgium és Franciaország, valamint finnországi, belgiumi, németországi, svájci és japán társult partnerek.
  • Japan-Europe Master on Advanced robotics (Fejlett robotika japán-európai MA), amelyet az École Centrale de Nantes (Franciaország) és a Keiói Egyetem (Japán) koordinál. További partnerországok: Olaszország és Lengyelország.
  • History in the public sphere (A közszféra története), amely a Közép-európai Egyetem (Magyarország) és a Tokió Külföldi Tanulmányok Egyeteme (Japán) együttműködésében valósul meg. További partnerországok: Olaszország és Portugália, valamint egy franciaországi társult partner.

Ezt a maga nemében első pályázati felhívást az Európai Bizottság az Erasmus+ programon keresztül, valamint a japán Oktatási, Kulturális, Sport-, Tudományos és Technológiai Minisztérium (az egyetemek közötti csereprogramok keretében) közösen hajtja végre és finanszírozza. Az együttműködés lehetővé fogja tenni a jól teljesítő diákok számára világszerte, hogy az egyes programokban részt vevő egyetemek közül legalább kettőben tanulmányokat folytassanak. Ezen egyetemek közül legalább egynek Japánban kell lennie, és a tanulmányok végén a hallgatók közös, kettő vagy több mesterfokozatú diplomát kapnak. Az együttműködés másik eleme az üzleti világot képviselő partnerek bevonása az egyetemi partnerek mellett.

Erasmus Mundus

Az Erasmus Mundus közös mesterképzési program keretében Japánnal létrehozott partnerséggel kapcsolatos 2018. október 24-én közzétett pályázati felhívásra tíz pályázat érkezett. A ma kiválasztott három, legjobb értékelést elérő program számára 9 millió eurós költségvetés áll rendelkezésre, amelyet az EU és a japán Oktatási, Kulturális, Sport-, Tudományos és Technológiai Minisztérium egyenlő mértékben finanszíroz. E finanszírozás részeként mindhárom program esetében legfeljebb 64 ösztöndíj áll majd rendelkezésre a legjobb hallgatók számára.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS