Erasmus Mundus: magyar partner is van a közös programokban

2019. 08. 01., 17:45

Az Európai Bizottság bejelentette a Japánnal együttműködésben megvalósuló Erasmus Mundus közös mesterképzési partnerségekre vonatkozó, 2018 októberében közzétett pályázati felhívás eredményét.

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos így nyilatkozott: „Örömömre szolgált, hogy 2018 júliusában japán kollégámmal, Hayashi akkori miniszterrel együtt elindíthattam az EU és Japán közötti magas szintű politikai párbeszédet a felsőoktatás, a kultúra és a sport területén. Hangsúlyoztuk a nemzetközi felsőoktatási együttműködés előmozdításának fontosságát.Bízom benne, hogy az EU és Japán közötti, az oktatás területén létrejött együttműködési modell részét képező, kiválasztott három mesterképzési program a diákkiválóság támogatása, valamint a tudomány, a technológia és az innováció ösztönzése révén kiváló eredményeket hoz majd. Alig várom, hogy láthassam, milyen kedvező hatást fejtenek ki a következő hónapokban és években.”

A bizottság és a japán Oktatási, Kulturális, Sport-, Tudományos és Technológiai Minisztérium három, vezető egyetemek részvételével működő nemzetközi konzorcium által kínált programot választott ki:

  • Master of Science in Imaging and light in extended reality (Képalkotás és fény a kibővített valóságban MSC), a Kelet-Finnországi Egyetem (Finnország) és a Toyohashi Műszaki Egyetem (Japán) együttműködésében. További partnerországok: Belgium és Franciaország, valamint finnországi, belgiumi, németországi, svájci és japán társult partnerek.
  • Japan-Europe Master on Advanced robotics (Fejlett robotika japán-európai MA), amelyet az École Centrale de Nantes (Franciaország) és a Keiói Egyetem (Japán) koordinál. További partnerországok: Olaszország és Lengyelország.
  • History in the public sphere (A közszféra története), amely a Közép-európai Egyetem (Magyarország) és a Tokió Külföldi Tanulmányok Egyeteme (Japán) együttműködésében valósul meg. További partnerországok: Olaszország és Portugália, valamint egy franciaországi társult partner.

Ezt a maga nemében első pályázati felhívást az Európai Bizottság az Erasmus+ programon keresztül, valamint a japán Oktatási, Kulturális, Sport-, Tudományos és Technológiai Minisztérium (az egyetemek közötti csereprogramok keretében) közösen hajtja végre és finanszírozza. Az együttműködés lehetővé fogja tenni a jól teljesítő diákok számára világszerte, hogy az egyes programokban részt vevő egyetemek közül legalább kettőben tanulmányokat folytassanak. Ezen egyetemek közül legalább egynek Japánban kell lennie, és a tanulmányok végén a hallgatók közös, kettő vagy több mesterfokozatú diplomát kapnak. Az együttműködés másik eleme az üzleti világot képviselő partnerek bevonása az egyetemi partnerek mellett.

Erasmus Mundus

Az Erasmus Mundus közös mesterképzési program keretében Japánnal létrehozott partnerséggel kapcsolatos 2018. október 24-én közzétett pályázati felhívásra tíz pályázat érkezett. A ma kiválasztott három, legjobb értékelést elérő program számára 9 millió eurós költségvetés áll rendelkezésre, amelyet az EU és a japán Oktatási, Kulturális, Sport-, Tudományos és Technológiai Minisztérium egyenlő mértékben finanszíroz. E finanszírozás részeként mindhárom program esetében legfeljebb 64 ösztöndíj áll majd rendelkezésre a legjobb hallgatók számára.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS