Elindult a mezőgazdasági pályázat-dömping

2021. 05. 14., 10:45

Minden eddiginél több, mintegy 1500 milliárd forintos pályázati összeg áll rendelkezésre a versenyképes, biztonságos, környezetbarát mezőgazdaság megteremtésére – hangzott el az Agroinform.hu agrárpályázatokról szóló online konferenciáján.

Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára megnyitójában rámutatott, hogy tavaly számos alapvető mutatóban, így termelékenységben és minőségben is az a magyar mezőgazdaság mutatta az egyik legnagyobb mértékű javulást az Európai Unióban. Az élesedő globális piaci verseny azonban további lépéseket tett szükségessé. Ennek egyik kulcseleme az a döntés, hogy a Közös Agrárpolitika Vidékfejlesztési Programjaiban a nemzeti társfinanszírozás mértéke 17,5-ről 80 százalékra nő.

Ennek köszönhetően a következő két átmeneti évben 1500 milliárd forint áll rendelkezésre pályázati formában vidékfejlesztésre. Már jelenleg közel 600 milliárd forintnyi forrás kiírási folyamata indult el. Fontos szempont volt, hogy a pályázatok az érintett szereplőkkel egyeztetett tartalommal jelenjenek meg annak érdekében, hogy az eddigieknél egyszerűbb, könnyebben pályázható, a szükségletekhez jobban illeszkedő pályázati forráshoz juthasson minden megfelelő pályázatot benyújtó érintett gazdálkodó.

Dr. Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a következő két évben több vidékfejlesztési forrás áll rendelkezésre, mint a megelőző hét esztendőben. Május és június hónapokban nyolc pályázati felhívás jelenik meg, ezek között a legnagyobb, 200 milliárd forint keretösszeggel az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése pályázat rendelkezik. A mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztésekre 100 milliárd forintos keretösszeggel várható pályázat, miközben a tervek szerint további 50–50 milliárd forint jut külterületi helyi közutak fejlesztésére, terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére, kertészeti üzemek megújítására, és további élelmiszeripari üzemfejlesztési projektekre. Gomba-előállító üzemek fejlesztésének támogatására 20 milliárd, míg minőségrendszerekhez kapcsolódó tájékoztatási és promóciós tevékenységekre közel 9 milliárd forintos keretösszegre lehet majd pályázni.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy az Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) Programot érintő újabb pályázatok várhatóan még nyáron megjelennek, amelyhez egy újabb fejlesztési keretet rendelnek majd, ezek keretében várhatóan folytatódnak a terület- és állatlétszám-alapú intézkedések is.

Már tavaly is számos pályázat jelent meg, amelyek az átmeneti időszakra vonatkozó forrásokat érintették. Ezen pályázatok kapcsán idén tavasszal jelentős keretösszeg-bővítés történt: az állattartó telepek fejlesztésének támogatása például 50-ről 260 milliárd forintra, a kertészeti üzemek korszerűsítése 30-ról 68 milliárd forintra, míg az öntözésfejlesztési pályázati keret 50-ről közel 100 milliárd forintra bővült, miközben az erdősítés támogatásának keretösszege is az eredeti duplájára, 115 milliárd forintra nőtt.

Török Zoltán, az Agrárközösség Kft. pályázati üzletágának vezetője előadásában kiemelte, hogy a sok pályázat egyben nagyobb kihívást is jelent a gazdálkodók számára. Annak érdekében, hogy optimálisan tudjanak élni a pályázati lehetőségekkel, megfelelő szakértőket kell bevonni. Nem csupán a pályázatot tervező és pályázatíró munkatársat kell jól kiválasztani, hanem szükség van a megfelelő kivitelező szakemberek (gép- és eszközgyártó, építési vállalkozó, energetikus, műszaki ellenőr, stb.) időben történő kiválasztására is. A megnövekedett pályázati aktivitás ugyanis a rendelkezésre álló kapacitásokat csökkenteni fogja majd.

Dr. Mezei Dávid, a Takarékbank Zrt. Agrár és Uniós Kapcsolatok ügyvezető igazgatója a pályázatok finanszírozási kérdéseiről tartott előadást. Kiemelte, hogy az új pályázatok számos szempontból kedvezőbbek: bővül a pályázók számára a támogatható tevékenységek köre, jelentősen nő a támogatási összeg, és ezzel párhuzamosan a támogatotti körben megjelennek a közép- és nagyvállalkozások is. A pályázó gazdálkodókat pedig ma már komplex pénzintézeti konstrukciók segítik, amelyek az előfinanszírozástól a garancián és a beruházási hitelen át a működtetéshez szükséges forgóeszközhitelig számos eszközt egyesítenek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS