Elindult a mezőgazdasági pályázat-dömping

2021. 05. 14., 10:45

Minden eddiginél több, mintegy 1500 milliárd forintos pályázati összeg áll rendelkezésre a versenyképes, biztonságos, környezetbarát mezőgazdaság megteremtésére – hangzott el az Agroinform.hu agrárpályázatokról szóló online konferenciáján.

Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára megnyitójában rámutatott, hogy tavaly számos alapvető mutatóban, így termelékenységben és minőségben is az a magyar mezőgazdaság mutatta az egyik legnagyobb mértékű javulást az Európai Unióban. Az élesedő globális piaci verseny azonban további lépéseket tett szükségessé. Ennek egyik kulcseleme az a döntés, hogy a Közös Agrárpolitika Vidékfejlesztési Programjaiban a nemzeti társfinanszírozás mértéke 17,5-ről 80 százalékra nő.

Ennek köszönhetően a következő két átmeneti évben 1500 milliárd forint áll rendelkezésre pályázati formában vidékfejlesztésre. Már jelenleg közel 600 milliárd forintnyi forrás kiírási folyamata indult el. Fontos szempont volt, hogy a pályázatok az érintett szereplőkkel egyeztetett tartalommal jelenjenek meg annak érdekében, hogy az eddigieknél egyszerűbb, könnyebben pályázható, a szükségletekhez jobban illeszkedő pályázati forráshoz juthasson minden megfelelő pályázatot benyújtó érintett gazdálkodó.

Dr. Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a következő két évben több vidékfejlesztési forrás áll rendelkezésre, mint a megelőző hét esztendőben. Május és június hónapokban nyolc pályázati felhívás jelenik meg, ezek között a legnagyobb, 200 milliárd forint keretösszeggel az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése pályázat rendelkezik. A mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztésekre 100 milliárd forintos keretösszeggel várható pályázat, miközben a tervek szerint további 50–50 milliárd forint jut külterületi helyi közutak fejlesztésére, terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére, kertészeti üzemek megújítására, és további élelmiszeripari üzemfejlesztési projektekre. Gomba-előállító üzemek fejlesztésének támogatására 20 milliárd, míg minőségrendszerekhez kapcsolódó tájékoztatási és promóciós tevékenységekre közel 9 milliárd forintos keretösszegre lehet majd pályázni.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy az Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) Programot érintő újabb pályázatok várhatóan még nyáron megjelennek, amelyhez egy újabb fejlesztési keretet rendelnek majd, ezek keretében várhatóan folytatódnak a terület- és állatlétszám-alapú intézkedések is.

Már tavaly is számos pályázat jelent meg, amelyek az átmeneti időszakra vonatkozó forrásokat érintették. Ezen pályázatok kapcsán idén tavasszal jelentős keretösszeg-bővítés történt: az állattartó telepek fejlesztésének támogatása például 50-ről 260 milliárd forintra, a kertészeti üzemek korszerűsítése 30-ról 68 milliárd forintra, míg az öntözésfejlesztési pályázati keret 50-ről közel 100 milliárd forintra bővült, miközben az erdősítés támogatásának keretösszege is az eredeti duplájára, 115 milliárd forintra nőtt.

Török Zoltán, az Agrárközösség Kft. pályázati üzletágának vezetője előadásában kiemelte, hogy a sok pályázat egyben nagyobb kihívást is jelent a gazdálkodók számára. Annak érdekében, hogy optimálisan tudjanak élni a pályázati lehetőségekkel, megfelelő szakértőket kell bevonni. Nem csupán a pályázatot tervező és pályázatíró munkatársat kell jól kiválasztani, hanem szükség van a megfelelő kivitelező szakemberek (gép- és eszközgyártó, építési vállalkozó, energetikus, műszaki ellenőr, stb.) időben történő kiválasztására is. A megnövekedett pályázati aktivitás ugyanis a rendelkezésre álló kapacitásokat csökkenteni fogja majd.

Dr. Mezei Dávid, a Takarékbank Zrt. Agrár és Uniós Kapcsolatok ügyvezető igazgatója a pályázatok finanszírozási kérdéseiről tartott előadást. Kiemelte, hogy az új pályázatok számos szempontból kedvezőbbek: bővül a pályázók számára a támogatható tevékenységek köre, jelentősen nő a támogatási összeg, és ezzel párhuzamosan a támogatotti körben megjelennek a közép- és nagyvállalkozások is. A pályázó gazdálkodókat pedig ma már komplex pénzintézeti konstrukciók segítik, amelyek az előfinanszírozástól a garancián és a beruházási hitelen át a működtetéshez szükséges forgóeszközhitelig számos eszközt egyesítenek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.
2023-06-09 12:23:00
Megjelent a NAV évkönyve, amely a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit foglalja össze. Kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki az adóhatóság, és az is, hogy milyen hatékonysággal lehet megtámadni a határozatait. A legfontosabb és legtanulságosabb mutatókat a Jalsovszky iroda szedte csokorba.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS