Magyar egészségpiac: egyre többen áldoznak az öngondoskodásra

2023. 06. 13., 11:19

Nagyot nőttek az elmúlt egy évben a magánegészségügyi ellátások árai, ezzel egyidőben pedig folyamatosan emelkedik az öngondoskodási hajlandóság. A vékonyabb pénztárca felértékeli az egészségpénztárak szolgáltatásait.

Magyarországon az egészségügyi kiadások mintegy harmadát magánforrásból finanszírozzák. Ebben nem csak regionális szinten, de Európában is az élbolyba tartozunk. Mit jelent ez a magyar társadalom egészségügyi ellátására nézve? Nem sok jót. Támogatás híján a költségek oroszlánrészét zsebből fizetik a betegek.

Egyre mélyebben kell azonban belenyúlni, hiszen a leggyakrabban igénybe vett vizsgálatok árai Budapesten átlagosan 13,6 százalékkal, vidéken pedig 36,5 százalékkal emelkedtek 2023 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest. Vannak olyan területek, ahol a drágulás még szembetűnőbb: a fővárosban az endokrinológiai konzultációkért megközelítőleg negyven százalékkal többet, 22 ezer forint helyett 31 ezer forintot kell kifizetni.

Dr. Váradi Pétertől, a Prémium Egészségpénztár vezető stratégai tanácsadójától tudjuk, hogy a háztartások évente több, mint ezer milliárd forintot költenek egészségcélra. Ennek nagyjából a felét teszi ki a magán járó- és fekvőbeteg ellátás, az egynapos műtétek, a fogászat, a diagnosztika (labor, ultrahang, CT, MRI) és szűrővizsgálatok. A másik felét a gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszköz boltokban hagyják a betegek.

Nagyon mennek az egészségpénztárak

Az egészségfinanszírozási piac legnagyobb szereplői itthon az egészségpénztárak. Ezek közül csak a Prémium több, mint 320 ezer taggal rendelkezik. Nem véletlenül. Az egészségügyi kiadások egészségpénztárakon keresztül történő finanszírozásával jelentősen csökkenthetjük költségeinket. A szolgáltatók közül sokan adnak eleve kedvezményeket a tagoknak, nem beszélve az állami adókedvezményről, melyet a pénztári befizetések után érvényesíthetünk akár évi 150 ezer forintig.

A Prémium Egészségpénztár adatai is igazolják az erősödő öngondoskodási hajlandóságot, hiszen náluk is folyamatosan nő az egyéni díjat teljesítők száma, a tavalyi év ugyanezen időszakához képest most 12 százalékkal többen fizetnek be. Ráadásul nem csak a számosságuk ugrott meg, hanem a befizetések összege is átlagosan 24 százalékkal magasabb. A trend egyre gyorsuló, májusban már több, mint harminc százalékkal nagyobb összeg érkezett a Prémiumnál vezetett egészségszámlákra.

Az öngondoskodás kiterjeszthető

Sokak által kedvelt megoldás egészségbiztosítási szolgáltatás előfizetése. Segítségével kevésbé lesz fájó, ha a váratlanul magánorvosi ellátásra lenne szükség, hiszen nem kell a pénztári vagy egyéb magtakarításainkhoz nyúlnunk, a doktort a biztosító fizeti. Kínálnak erre megoldásokat az egészségpénztárak is.

A Prémiumosok közül nem kevesebb, mint 180 ezer előfizetőt számlál a legalacsonyabb havidíjú Védőháló elnevezésű csomag, de a magasabb árkategóriájú termékek is kedveltek. A tagok egy része ugyanakkor nem csak magáról szeretne gondoskodni, hanem családtagjairól is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS