Egyre több fiatal tartja fontosnak az öngondoskodást

2020. 09. 08., 16:00

Úgy tűnik, Magyarországon a fiatal korosztály egyre jobban érdeklődik a nyugdíjmegtakarítások iránt – így összegezhetők a K&H Biztosító nyugdíjkalkulátorának részeredményei. Két és fél hónap alatt 30 ezren használták a nyugdíjkalkulátort, 50 százalékuk pedig a 25-44 éves korosztályból került ki. A fiatalok egy része szabályosan ledöbbent azon, hogy ha 30 évesen havi 6 ezer forintot áldoz az állami támogatással – adókedvezménnyel – igénybe vehető nyugdíjbiztosításra, az akár több mint 5 millió forint felhalmozását jelentheti idős korukra.

Közel 30 ezren használták két és fél hónap alatt a K&H Biztosító nyugdíjkalkulátorát, amely becslést ad arra, hogy az érintettek a jelenlegi szabályok és kilátások szerint mekkora nyugdíjra számíthatnak alapesetben és mennyivel tudnák kiegészíteni a jövedelmüket egy nyugdíjmegtakarítás segítségével.

A fele fiatal

A részeredmények szerint május végétől augusztus közepéig a kalkulálók majdnem 30 százalékát adta a 25-34 éves korosztály. A felhasználók 20 százaléka a 35-44 évesek táborából került ki, míg a 45-54 és az 55-64 évesek aránya 15-15 százalékot tett ki. Székely Pálma, a K&H Biztosító életbiztosításokért és saját értékesítési csatornákért felelős vezetője az adatokat kommentálva azt mondta:

„Egyértelműen látszik, hogy a fiatalabb korosztály nyitott az öngondoskodásra. Látják, hogy a demográfiai folyamatok, ezen belül az egyre magasabb átlagéletkor és az így öregedő társadalom miatt foglalkozniuk kell a nyugdíjkérdéssel.”

Hozzátette: „Az ötvenes éveikben járók esetében már évek óta megfigyelhető, hogy a nyugdíjkorhatár közeledte miatt fontosnak tartják az öngondoskodást. A mostani eredmények pedig azért biztatóak, mert a fiatalok is sokkal érdeklődőbbek lettek a korábbi helyzethez képest.”

Nyugdíjjövő számokban – mit jelent az állami támogatás?

A nyugdíjkalkulátor      látogatóinak életkora összhangban van a      nyugdíjbiztosítások iránti kereslettel, hiszen a 2019 után szerződött ügyfelek közel egynegyede 35 év alatti. A fiatalabb korosztály növekvő érdeklődését mutatja, hogy az év első 8 hónapjában kötött nyugdíjbiztosítások 44 százalékát az elmúlt két és fél hónapban kötötték, melynek során minden ötödik szerződő 35 évnél fiatalabb volt.

Persze a fiatalok mellett a többi korosztály is rákapcsolt, ez pedig abból látható, hogy a K&H Biztosító termékkínálatában 2014 óta szereplő nyugdíjbiztosítások 40 százalékát 2019. január 1 –je óta kötötték az érintettek. Tehát jelentősen nőtt a konstrukció iránti igény. Ebben pedig fontos szerepet játszik az öngondoskodásra való nyitottság mellett, hogy a nyugdíjbiztosításokhoz állami támogatás jár, ami évente 20 százalékos, maximum 130 ezer forintos adókedvezményt jelent a gyakorlatban.

A K&H Biztosító szakembere azt is elmondta: „Minden korosztály tagjai között vannak, akik meglepődnek azon, hogy egy kis összegű havi rendszeres megtakarítással mekkora összeget lehet felhalmozni hosszabb távon. Különösen igaz ez a fiatalokra.”

Az adatok szerint, aki most 30 éves és havi 6 ezer forinttal elindít egy nyugdíjbiztosítást, az a nyugdíjkorhatár eléréséig akár több mint 5 millió forintot jelenthet számára.

A rovat támogatója a KAVOSZ Zrt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS