Veszélyesnek minősült, leállította a Tesla a teljes önvezetés telepítését

Veszélyesnek minősült, leállította a Tesla a teljes önvezetés telepítését
2023. 02. 28., 13:08

Ideiglenes megtorpanásról van szó, mert a hatóságok egyelőre úgy ítélik meg, hogy az új gyártmányú kocsikba épített teljes önvezetés ütközésveszélyes körülményeket teremt. Többszázezer autót hívhatnak vissza, de nem kell szervízbe menni.

A Tesla leállítja a Full Self-Driving (FSD) béta-szoftverének új telepítéseit az Egyesült Államok és Kanada területén, amíg a cég visszahívja az érintett járműveket egy biztonsági firmware-frissítésre – osztotta meg a The Verge. Az autógyártó ebben a hónapban hirdette meg a visszahívást, a Nemzeti Autópálya Biztonsági Hivatal (NHTSA) kérésére, mivel megállapították, hogy a fejlett vezetéstámogató funkció „ütközésveszélyt” jelenthet.

Azok a Tesla járműtulajdonosok, akik az utóbbi időben vásárolták meg a 15 ezer dolláros (közel 5,4 millió forintos) FSD-kiegészítőt (vagy már korábban megvásárolták, de egyelőre nem kapcsolták be), nem férhetnek hozzá, egészen addig, amíg az autógyártó ki nem adja az over-the-air (OTA) szoftverfrissítést. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a Teslákkal a javítás miatt nem kell elgurulni a legközelebbi márkaszervízbe – elég ha a fedélzeti számítógép csatlakozik az internetre. A frissítés bevezetésének ütemezéséről egyelőre nem derültek ki konkrétumok, de a gyártó azt mondja, hogy a vásárlónak nem is kell azonnali lépéseket tenni.

Azok, akik már telepítették és aktiválták a teljes önvezetést, továbbra is használhatják a szoftvert a jelenlegi állapotában, de nem fognak új funkciókat kapni, amíg az NHTSA által azonosított problémákat nem orvosolják. A visszahívás közel 363 ezer Model S, Model 3, Model X és Model Y járművet érint, amelyek FSD-vel vannak felszerelve.

A jelenlegi, béta verzióban működő fejlett vezetéstámogató szoftver miatt a járművek megszeghetik a közlekedési szabályokat és kockázatos manővereket hajthatnak végre – állítja a hatóság nyomására a Tesla, ami a következő problémás viselkedésmintákra figyelmeztetett:

  • Bizonyos kereszteződésekbe behajthat, vagy bekanyarodhat, amint kialszik a sárga jelzőlámpa.
  • A jármű statikus helyzete elnyúlhat bizonyos stoptáblával ellátott kereszteződésekben, különösen akkor, ha a kereszteződésben nincs másik jármű.
  • A jármű sebességének variálása változó sebességhatárral rendelkező zónákban – az észlelt sebességkorlátozó táblák és/vagy a vezető által kezelt sebességeltolódás-beállítás alapján.
  • Sávváltás egyeztetése bizonyos kanyarodósávokból, hogy a jármű egyenesen haladhasson tovább.

A Tesla az FSD béta szoftvert jelenleg „SAE Level 2 driver support feature-nek” nevezi, ami azt jelenti, hogy a jármű automatikusan képes kormányozni, fékezni és gyorsítani a vezető jelenlétében. Az FSD-t működtető sofőrnek figyelmesnek kell lennie és készen kell állnia arra, hogy bármikor átvegye az irányítást, hiszen teljes mértékben ő a felelős a rendszer által elkövetett esetleges balesetekért.

Az FSD béta verzióját novemberben tették elérhetővé minden vásárló számára. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója már régóta ígéri, hogy a kiegészítő idővel teljesen autonóm rendszerré, vagyis vezető nélkül is közlekedni képes járművé, technikailag robottaxivá teszi a kocsikat. Ez a technológia várhatóan nagy szerepet kap az ún. Tesla Master Plan 3 stratégiai tervben, amit a gyártó a március 1-jei befektetői napján fog bemutatni.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS