Veszélyesnek minősült, leállította a Tesla a teljes önvezetés telepítését

Veszélyesnek minősült, leállította a Tesla a teljes önvezetés telepítését
2023. 02. 28., 13:08

Ideiglenes megtorpanásról van szó, mert a hatóságok egyelőre úgy ítélik meg, hogy az új gyártmányú kocsikba épített teljes önvezetés ütközésveszélyes körülményeket teremt. Többszázezer autót hívhatnak vissza, de nem kell szervízbe menni.

A Tesla leállítja a Full Self-Driving (FSD) béta-szoftverének új telepítéseit az Egyesült Államok és Kanada területén, amíg a cég visszahívja az érintett járműveket egy biztonsági firmware-frissítésre – osztotta meg a The Verge. Az autógyártó ebben a hónapban hirdette meg a visszahívást, a Nemzeti Autópálya Biztonsági Hivatal (NHTSA) kérésére, mivel megállapították, hogy a fejlett vezetéstámogató funkció „ütközésveszélyt” jelenthet.

Azok a Tesla járműtulajdonosok, akik az utóbbi időben vásárolták meg a 15 ezer dolláros (közel 5,4 millió forintos) FSD-kiegészítőt (vagy már korábban megvásárolták, de egyelőre nem kapcsolták be), nem férhetnek hozzá, egészen addig, amíg az autógyártó ki nem adja az over-the-air (OTA) szoftverfrissítést. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a Teslákkal a javítás miatt nem kell elgurulni a legközelebbi márkaszervízbe – elég ha a fedélzeti számítógép csatlakozik az internetre. A frissítés bevezetésének ütemezéséről egyelőre nem derültek ki konkrétumok, de a gyártó azt mondja, hogy a vásárlónak nem is kell azonnali lépéseket tenni.

Azok, akik már telepítették és aktiválták a teljes önvezetést, továbbra is használhatják a szoftvert a jelenlegi állapotában, de nem fognak új funkciókat kapni, amíg az NHTSA által azonosított problémákat nem orvosolják. A visszahívás közel 363 ezer Model S, Model 3, Model X és Model Y járművet érint, amelyek FSD-vel vannak felszerelve.

A jelenlegi, béta verzióban működő fejlett vezetéstámogató szoftver miatt a járművek megszeghetik a közlekedési szabályokat és kockázatos manővereket hajthatnak végre – állítja a hatóság nyomására a Tesla, ami a következő problémás viselkedésmintákra figyelmeztetett:

  • Bizonyos kereszteződésekbe behajthat, vagy bekanyarodhat, amint kialszik a sárga jelzőlámpa.
  • A jármű statikus helyzete elnyúlhat bizonyos stoptáblával ellátott kereszteződésekben, különösen akkor, ha a kereszteződésben nincs másik jármű.
  • A jármű sebességének variálása változó sebességhatárral rendelkező zónákban – az észlelt sebességkorlátozó táblák és/vagy a vezető által kezelt sebességeltolódás-beállítás alapján.
  • Sávváltás egyeztetése bizonyos kanyarodósávokból, hogy a jármű egyenesen haladhasson tovább.

A Tesla az FSD béta szoftvert jelenleg „SAE Level 2 driver support feature-nek” nevezi, ami azt jelenti, hogy a jármű automatikusan képes kormányozni, fékezni és gyorsítani a vezető jelenlétében. Az FSD-t működtető sofőrnek figyelmesnek kell lennie és készen kell állnia arra, hogy bármikor átvegye az irányítást, hiszen teljes mértékben ő a felelős a rendszer által elkövetett esetleges balesetekért.

Az FSD béta verzióját novemberben tették elérhetővé minden vásárló számára. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója már régóta ígéri, hogy a kiegészítő idővel teljesen autonóm rendszerré, vagyis vezető nélkül is közlekedni képes járművé, technikailag robottaxivá teszi a kocsikat. Ez a technológia várhatóan nagy szerepet kap az ún. Tesla Master Plan 3 stratégiai tervben, amit a gyártó a március 1-jei befektetői napján fog bemutatni.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-15 13:10:00
2024 márciusában tovább emelkedtek a lakbérek, országosan 0,8, Budapesten 1,8 százalékkal nőttek egy hónap alatt – derül ki a KSH–ingatlan.com-lakbérindex friss adataiból.
2024-04-15 10:10:10
A K&H kkv bizalmi index tavaly év végén látott javulása az idei első negyedévben ismét megtorpant: 4 pontos csökkenéssel mínusz10 ponton áll a mutató, ami így már közel két éve a negatív tartományban van.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Az élesztőről kevesen tudják, hogy nem valami furcsa vegyi anyag, hanem zseniális kis élőlény: a sarjadzógombák közé tartozik és gyakorlatilag mindenütt ott van a környezetünkben. Aki már készített cefrét, kelesztett tésztát vagy véletlenül megerjesztett egy gyümölcslét a konyhapulton, direkt vagy véletlenül már találkozott vele.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS