Veszélyesnek minősült, leállította a Tesla a teljes önvezetés telepítését

Veszélyesnek minősült, leállította a Tesla a teljes önvezetés telepítését
2023. 02. 28., 13:08

Ideiglenes megtorpanásról van szó, mert a hatóságok egyelőre úgy ítélik meg, hogy az új gyártmányú kocsikba épített teljes önvezetés ütközésveszélyes körülményeket teremt. Többszázezer autót hívhatnak vissza, de nem kell szervízbe menni.

A Tesla leállítja a Full Self-Driving (FSD) béta-szoftverének új telepítéseit az Egyesült Államok és Kanada területén, amíg a cég visszahívja az érintett járműveket egy biztonsági firmware-frissítésre – osztotta meg a The Verge. Az autógyártó ebben a hónapban hirdette meg a visszahívást, a Nemzeti Autópálya Biztonsági Hivatal (NHTSA) kérésére, mivel megállapították, hogy a fejlett vezetéstámogató funkció „ütközésveszélyt” jelenthet.

Azok a Tesla járműtulajdonosok, akik az utóbbi időben vásárolták meg a 15 ezer dolláros (közel 5,4 millió forintos) FSD-kiegészítőt (vagy már korábban megvásárolták, de egyelőre nem kapcsolták be), nem férhetnek hozzá, egészen addig, amíg az autógyártó ki nem adja az over-the-air (OTA) szoftverfrissítést. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a Teslákkal a javítás miatt nem kell elgurulni a legközelebbi márkaszervízbe – elég ha a fedélzeti számítógép csatlakozik az internetre. A frissítés bevezetésének ütemezéséről egyelőre nem derültek ki konkrétumok, de a gyártó azt mondja, hogy a vásárlónak nem is kell azonnali lépéseket tenni.

Azok, akik már telepítették és aktiválták a teljes önvezetést, továbbra is használhatják a szoftvert a jelenlegi állapotában, de nem fognak új funkciókat kapni, amíg az NHTSA által azonosított problémákat nem orvosolják. A visszahívás közel 363 ezer Model S, Model 3, Model X és Model Y járművet érint, amelyek FSD-vel vannak felszerelve.

A jelenlegi, béta verzióban működő fejlett vezetéstámogató szoftver miatt a járművek megszeghetik a közlekedési szabályokat és kockázatos manővereket hajthatnak végre – állítja a hatóság nyomására a Tesla, ami a következő problémás viselkedésmintákra figyelmeztetett:

  • Bizonyos kereszteződésekbe behajthat, vagy bekanyarodhat, amint kialszik a sárga jelzőlámpa.
  • A jármű statikus helyzete elnyúlhat bizonyos stoptáblával ellátott kereszteződésekben, különösen akkor, ha a kereszteződésben nincs másik jármű.
  • A jármű sebességének variálása változó sebességhatárral rendelkező zónákban – az észlelt sebességkorlátozó táblák és/vagy a vezető által kezelt sebességeltolódás-beállítás alapján.
  • Sávváltás egyeztetése bizonyos kanyarodósávokból, hogy a jármű egyenesen haladhasson tovább.

A Tesla az FSD béta szoftvert jelenleg „SAE Level 2 driver support feature-nek” nevezi, ami azt jelenti, hogy a jármű automatikusan képes kormányozni, fékezni és gyorsítani a vezető jelenlétében. Az FSD-t működtető sofőrnek figyelmesnek kell lennie és készen kell állnia arra, hogy bármikor átvegye az irányítást, hiszen teljes mértékben ő a felelős a rendszer által elkövetett esetleges balesetekért.

Az FSD béta verzióját novemberben tették elérhetővé minden vásárló számára. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója már régóta ígéri, hogy a kiegészítő idővel teljesen autonóm rendszerré, vagyis vezető nélkül is közlekedni képes járművé, technikailag robottaxivá teszi a kocsikat. Ez a technológia várhatóan nagy szerepet kap az ún. Tesla Master Plan 3 stratégiai tervben, amit a gyártó a március 1-jei befektetői napján fog bemutatni.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-04 15:17:17
Az MNB értesítette a K&H Biztosító Zrt.-t Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal indulhat. Ezzel már 12 minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás érhető el a piacon.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS