Sebességrekord, gőzzel: ennek a szupergyors motornak víz az üzemanyaga

Sebességrekord, gőzzel: ennek a szupergyors motornak víz az üzemanyaga
2023. 07. 05., 14:23

Új világcsúcsot állított fel egy vízgőzzel hajtott motorkerékpár az Egyesült Királyságban. Álló helyzetből indulva 3,878 másodperc alatt tett meg egy 200 méteres szakaszt, aminek a kilépési pontján 262 km/h-val ment. De ez még nem a vége.

A sebességrekordok kergetése a járművek feltalálása óta létezik, és a leggyakrabban az autóipar csúcsteljesítményeinek bemutatására szolgál. Ezúttal viszont egy gőzzel hajtott motorkerékpár állított fel új világcsúcsot a maga kategóriájában. A Force of Nature csapata, amelyet egy brit házaspár vezet, olyan teljesen fenntartható kétkerekűt épített, amivel 262 km/h-ra sikerült felgyorsulni a nyolcad mérföldes táv végére, de utána még tovább, egészen 289 km/h-ig növelték a sebességet. Ez szintén lélegzetelállító egy vízzel üzemelő járműtől. A rekordot az Egyesült Királyság, valamint az ITA brit és európai szárazföldi sebességrekordokat irányító szerve, az Elvington Speed Week-en ratifikálta – áll a cég blogbejegyzésében.

A Force of Nature egy kis családi mérnöki vállalkozás, amit Graham Sykes és a felesége, Diane alapított. Előbbi a koncepció főtervezője és mérnöke: 1979 óta foglalkozik egyenes vonalú motorsporttal. Az új, gőzzel hajtott motorkerékpárt szintén dragversenyzésre, valamint persze kiállításokra és különböző motorsport rendezvények bemutatóira építették.

Az előrehaladásához szükséges tolóerőt a jármű gőzből származó energiából nyeri: túlhevíti a tiszta vizet, majd a megfelelő nyomás elérésekor egy speciálisan kialakított fúvókán keresztül a rendszerébe engedi. A túlhevített víz a fúvókán kilépve gőzzé lobban, és mindaddig rakétákkal vetekedő tolóerőt biztosít, amíg a kerékpár nyomástartálya ki nem ürül. A hő előállításához egyébként olyan hidrogénezett növényi olajat használnak, ami akár 200°C fokig hevül és 30 bar nyomást állít elő.

„Az elképzelés az volt, hogy egy gőzzel hajtott Rocket motorkerékpárt építsünk, amelynek potenciális sebessége több mint 321 km/h, hiszen ezt korábban még soha senki nem érte el [gőz meghajtású szárazföldi járművel]” – osztották meg a valóban ambiciózus célt, hiszen gőzüzemű motorral utoljára 2009-ben állítottak fel világcsúcsot, 243,15 km/h-val. Ezt szintén egy brit pilóta, Charles Burnett érte el.

A Force of Nature-nek a Temworth-i székhelyű Pressure Vessel Specialists biztosította a szükséges egyedi alkatrészeket és a speciális méretezéseket, amelyekkel a motor teljesítményét optimalizálták. Kezdetben egy 50 literes, 316/L rozsdamentes acélból készült edényt készítettek, majd a tesztelés után egy 130 litereset, hogy növeljék a kerékpár kapacitását. Az edényen keresztül futó csövek segítségével végül képesek voltak 200°C-ra hevíteni a vizet, amivel összességében sikerült megfelelő tolóerőt tenni a Rocket alá.

A csapat biztos benne, hogy a meghajtórendszerben van elég potenciál ahhoz, hogy idővel a megcélzott csúcssebességet, vagyis a 321 km/h-t is átlépjék. „Még rengeteg erő van benne, így biztos, hogy az elkövetkező hónapokban még gyorsabban fogunk futni vele” – nyilatkozta Skyes a legutóbbi rekordra reagálva.

Gábor János

Főoldali kép: Force of Nature

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS