Nehezen megközelíthető helyekre már drón viszi a postát

Nehezen megközelíthető helyekre már drón viszi a postát
2023. 08. 02., 16:13

A hagyományos levél- és csomagkézbesítések alkonyát jelzik előre olyan, máris működő szolgáltatások, mint a britek drónpostája. Az eszközök nyolc kilométeres távolságra kézbesítenek, akár hat kilogrammos küldeményeket.

A Speedbird logisztikai drónokat gyártó vállalat és a Brit Királyi Posta (Royal Mail) együttműködésében valósult meg stabilan működő légi kézbesítés az Egyesült Királyságban. A drónok hat rotorral és egészen meggyőző hatótávval, illetve teherbírással rendelkeznek. Az akkumulátorkapacitás akár nyolc kilométeres repülésre is elég, míg a felhajtóerő képessé teszi az eszközöket hat kilogrammos csomagok célba juttatására is.

A szigetország első drónos kézbesítő szolgáltatása a skót Orkney-szigetek területén, azon belül is Hoy és Graemsay szigetén indult el - jelentette be közleményben a Royal Mail. Hozzáfűzték: a projektet a Skyports Drone Services-szel kollaborálva szervezték meg, igénybe véve annak stromnessi létesítményét. A helyszínválasztás kifejezetten kihívásokkal teli, hiszen az innen délre található Hoy és Graemsay felé gyakran extrém időjárási körülmények teszik barátságtalanná a légiközlekedést.

A drónoktól azt várják, hogy nagyban fejlesztik a szó szerint elszigetelt közösségek felé irányuló kézbesítéseket, amelyeket eddig erősen időjárásfüggő módon, kis hajókkal, vagy motorcsónakokkal tudtak csak megoldani.

A szolgáltatás három hónapos tesztelése elindult, de a hosszútávú üzemeltetés beindítása attól függ, hogy a végül tartósan fenntarthatónak bizonyul-e a meglévő jogi keretek, valamint persze az Orkney-szigetek sajátos földrajzi adottságai között. Abban mindenesetre az összes résztvevő egyetért, hogy a szolgáltatás véglegesítése nagyban hozzájárulna a kihívásokkal teli terepen dolgozó postai dolgozók biztonságának javításához.

A Skyports által végzett szolgáltatáshoz teljesen elektromos Speedbird Aero DLV-2 repülőgépeket használnak. Ezt a típust nehéz légi logisztikára tervezték: hasznos teherrel is jelentős hatótávja mellett óriási előnye, hogy képes látóhatáron túli műveletekre, ami jelentősen növeli a hatékonyságát. A gyártó honlapja szerint a drónt „például ipari cikkek, italcsomagok, biológiai anyagok és különböző e-kereskedelmi megrendelés légi szállítására” építették.

A repülőgép már működik és raktárak, kórházak, laboratóriumok, illetve futárszolgálatok számára nyújt szolgáltatásokat.

A távoli közösségekbe irányuló postai szolgáltatások megbízhatóságának javítására törekedve a Royal Mail még májusban jelentette be, hogy 50 új útvonalon mintegy 200 drónt tervez telepíteni, különös tekintettel a Scilly-szigetek, a Shetland-szigetek, az Orkney-szigetek és a Hebridák kiszolgálására. Az elmúlt 18 hónap során a Royal Mail négy dróntesztet hajtott végre: repüléseket szervezett többek között az Orkney-szigeteken kívül a skót Mull-szigeten, a Cornwall partjainál húzódó Scilly-szigeteken, valamint Kirkwall és North Ronaldsay között.„Egy teljesen elektromos drón használata támogatja a Royal Mail folyamatos törekvését a működésünkkel kapcsolatos emisszió csökkentésére, miközben összekötjük a szigetközösségeket, ahová kézbesítünk”- magyarázta Chris Paxton, a Posta drónkísérletekért felelős vezetője. Hozzátette: a kézbesítő cég a következő években 500 drónnal szeretné bővíteni a flottáját, és feltett célja, hogy ezt a szolgáltatást végül kiterjeszti az egész Egyesült Királyság területére.

Gábor János

Főoldali kép: Royal Mail

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS