Nehezen megközelíthető helyekre már drón viszi a postát

Nehezen megközelíthető helyekre már drón viszi a postát
2023. 08. 02., 16:13

A hagyományos levél- és csomagkézbesítések alkonyát jelzik előre olyan, máris működő szolgáltatások, mint a britek drónpostája. Az eszközök nyolc kilométeres távolságra kézbesítenek, akár hat kilogrammos küldeményeket.

A Speedbird logisztikai drónokat gyártó vállalat és a Brit Királyi Posta (Royal Mail) együttműködésében valósult meg stabilan működő légi kézbesítés az Egyesült Királyságban. A drónok hat rotorral és egészen meggyőző hatótávval, illetve teherbírással rendelkeznek. Az akkumulátorkapacitás akár nyolc kilométeres repülésre is elég, míg a felhajtóerő képessé teszi az eszközöket hat kilogrammos csomagok célba juttatására is.

A szigetország első drónos kézbesítő szolgáltatása a skót Orkney-szigetek területén, azon belül is Hoy és Graemsay szigetén indult el - jelentette be közleményben a Royal Mail. Hozzáfűzték: a projektet a Skyports Drone Services-szel kollaborálva szervezték meg, igénybe véve annak stromnessi létesítményét. A helyszínválasztás kifejezetten kihívásokkal teli, hiszen az innen délre található Hoy és Graemsay felé gyakran extrém időjárási körülmények teszik barátságtalanná a légiközlekedést.

A drónoktól azt várják, hogy nagyban fejlesztik a szó szerint elszigetelt közösségek felé irányuló kézbesítéseket, amelyeket eddig erősen időjárásfüggő módon, kis hajókkal, vagy motorcsónakokkal tudtak csak megoldani.

A szolgáltatás három hónapos tesztelése elindult, de a hosszútávú üzemeltetés beindítása attól függ, hogy a végül tartósan fenntarthatónak bizonyul-e a meglévő jogi keretek, valamint persze az Orkney-szigetek sajátos földrajzi adottságai között. Abban mindenesetre az összes résztvevő egyetért, hogy a szolgáltatás véglegesítése nagyban hozzájárulna a kihívásokkal teli terepen dolgozó postai dolgozók biztonságának javításához.

A Skyports által végzett szolgáltatáshoz teljesen elektromos Speedbird Aero DLV-2 repülőgépeket használnak. Ezt a típust nehéz légi logisztikára tervezték: hasznos teherrel is jelentős hatótávja mellett óriási előnye, hogy képes látóhatáron túli műveletekre, ami jelentősen növeli a hatékonyságát. A gyártó honlapja szerint a drónt „például ipari cikkek, italcsomagok, biológiai anyagok és különböző e-kereskedelmi megrendelés légi szállítására” építették.

A repülőgép már működik és raktárak, kórházak, laboratóriumok, illetve futárszolgálatok számára nyújt szolgáltatásokat.

A távoli közösségekbe irányuló postai szolgáltatások megbízhatóságának javítására törekedve a Royal Mail még májusban jelentette be, hogy 50 új útvonalon mintegy 200 drónt tervez telepíteni, különös tekintettel a Scilly-szigetek, a Shetland-szigetek, az Orkney-szigetek és a Hebridák kiszolgálására. Az elmúlt 18 hónap során a Royal Mail négy dróntesztet hajtott végre: repüléseket szervezett többek között az Orkney-szigeteken kívül a skót Mull-szigeten, a Cornwall partjainál húzódó Scilly-szigeteken, valamint Kirkwall és North Ronaldsay között.„Egy teljesen elektromos drón használata támogatja a Royal Mail folyamatos törekvését a működésünkkel kapcsolatos emisszió csökkentésére, miközben összekötjük a szigetközösségeket, ahová kézbesítünk”- magyarázta Chris Paxton, a Posta drónkísérletekért felelős vezetője. Hozzátette: a kézbesítő cég a következő években 500 drónnal szeretné bővíteni a flottáját, és feltett célja, hogy ezt a szolgáltatást végül kiterjeszti az egész Egyesült Királyság területére.

Gábor János

Főoldali kép: Royal Mail

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS