Külön vezetői engedélyre lesz szükség elektromos légitaxikhoz

Külön vezetői engedélyre lesz szükség elektromos légitaxikhoz
2023. 06. 13., 09:19

Készül egy várhatóan a teljes világpiacra hatást kifejtő törvénytervezet arra, hogy megteremtsék a legális kereteket az elektromos függőleges fel- és leszálló repülőgépek (eVTOL-ok) használatára. Kulcskérdés a pilóták vezetői engedélye, amit külön képzés előz meg.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) javaslatot tett olyan pilótaképzési követelmények kialakítására, amelyek lényegében megteremtik a jogi környezetet az eVTOL-ok forgalmi engedélyezésére és közösségi légtérben történő üzemeltetésére. A szabályok várhatóan megnyitják a repülő taxik jövőjét az Egyesült Államokban, még akkor is, ha a technológia még évekre van attól, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön.

A légitaxikat a városi területek közlekedési problémáinak oldására kezdték el kifejleszteni: a cél az, hogy a közlekedőknek legalább egy része ne az így is túlterhelt közutakat és a földi vagy földalatti tömegközlekedést vegye igénybe, hanem légi úton jusson el az úticéljához – legyen az a munkahelye, ahová pl. külvárosból ingázik, vagy csak egy találkozó, ahová sietnie kell. Az eVTOL-ok lehetővé fogják tenni a gyors, rövid utak megtételét olyan repülőgépek segítségével, amelyek függőlegesen felszállnak akár háztetőkről vagy a számukra épített ún. vertiportokról is. Miközben a gyártók még a repülőgépek stabilitásának és teherbíró képességének növeléséhez szükséges technológiák részletein dolgoznak, az FAA az engedélyezésére és a vezetői engedélyek követelményeire összpontosít: nemrég egy javaslatcsomagot is benyújtottak a pilóták képzésére és képesítésére vonatkozóan, és megnyitották az ezzel kapcsolatos, 60 napos társadalmi vitát.

A Légügyi Hivatal sajtóközleményben közölte: szerintük az eVTOL-ok külön szabályokat igényelnek a pilótaengedélyek szintjén is, hiszen a helikopterekhez hasonlóan szállnak fel, de úgy repülnek, mint a merevszárnyú repülőgépek – és ezek mindenhol a világon külön kategóriába esnek, illetve más-más pilótaképzést igényelnek. Jelenleg a polgári repülési ágazatban nincs olyan repülőgép, amivel a kereskedelmi célú eVTOL összehasonlítható lenne, és bonyolítja a helyzetet, hogy

a mai szabályok alapján csak olyan személyeknek szabadna ilyen gépet vezetni, akinek mind a helikopterekkel, mind pedig a merev szárnyú repülőkkel van tapasztalata.

Az FAA azt is hangsúlyozta, hogy az eVTOL-gyártók „különböző repülési és kezelési jellemzőket” építenek be a tervezés során, vagyis ahány modell, annyiféle adott szintű automatizálás. Ez azt is megköveteli, hogy a pilóták az általuk vezetni kívánt repülőgépre jellemző jogosítványt szerezzék meg. Magyarán: elképzelhető, hogy a jövőben minden egyes eVTOL-típusra más-más pilótaengedélyt adnak ki, így aki levizsgázott például az Archer Aviaton légitaxijára, az törvényesen nem vezetheti a V.MO repülőjét és fordítva. Persze jelenleg, és várhatóan a jövőben sem zárja ki semmi, hogy egy ember többféle gépre is engedélyt kapjon.

Mindez egyelőre elég bonyolultnak és nehéznek hangzik, de a valóság vélhetően egyszerűbb lesz. Mivel ezek a repülőgépek csak nagyon konkrét paraméterek között (adott magasságban, rövid távon) fognak közlekedni, és szinte kizárólag városi területek, tengerpartok és hajók vagy olajfúrótornyok vertiportjai között fognak mozogni, a pilóták számára aligha lesz nehéz a platformok közötti váltás. Ráadásul az eVTOL-ok tényleg nagyon magasfokú automatizálással fognak rendelkezni, szóval várhatóan az engedélyek követelményei sem lesznek annyira magasak, mint egy utas-, vagy teherszállító, esetleg egy vadászrepülő pilóta esetében.

Mivel egy jelenleg kidolgozatlan, sőt, nem is létező képzési rendszerről beszélünk, az FAA azt szorgalmazza, hogy az eVTOL oktatópilóták első generációja a gépek gyártásában részt vevő személyek közül kerüljön ki. Ők segíthetnék repülőiskolák, képzési központok létrehozását is. Kérdés ugyanakkor, hogy az oktatással mennyire érdemes hosszútávra tervezni, hiszen a légitaxik még fel sem szálltak az első fizető utasokkal, de máris készül a járművek következő generációja, amihez nem lesz szükség pilótára. A Boeing repülőgépóriás már teljesen automatizált eVTOL-okban gondolkodik, és a tervek szerint el is készül velük, legkésőbb 2030-ra. Az elképzelés minimum trendteremtő, szóval arra tippelünk, hogy mire az első légitaxik forgalomba állnak (várhatóan az évtized második felében), már kész lesz a pilóta nélküli következő generációjuk koncepciója is.

Gábor János

Képek: V.MO - Volkswagen Group China

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS