A lízingszövetség közleménye az extraprofit adóteherről

2022. 06. 07., 16:37

A jelenlegi rendkívüli és kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben várhatóan még az eddigieknél is nagyobb szüksége lesz a hazai vállalkozásoknak a lízingszolgáltatásokra, hogy biztonságos működésüket, beruházásaik finanszírozhatóságát megőrizhessék – olvasható a Magyar Lízingszövetség közleményében.

„A járvány kitörése óta tartó turbulens időszak próbára tette a hazai lízingpiac minden szereplőjét, de az elmúlt több mint két év egyértelműen bizonyította az ágazat válságállóságát és a gazdaság újraindításában és működésében kifejtett támogató szerepét, mind a lakosság, mind pedig a hazai kkv-k finanszírozásában.

A lízingtárgyak, úgymint járművek, gépek, berendezések termelőeszközként történő használatával, előállított termék vagy szolgáltatás sok esetben a mikro-, kis- és középvállalkozások fő bevételi forrását is jelenti.

A lízingcégek beruházástámogató szerepe a járványhelyzet során tanúsított aktivitása, a fizetési nehézségek következtében kialakult ügyfélproblémák támogató kezelése, illetve az állami támogatásokkal megvalósuló új eszközök finanszírozása eredményesen hozzájárultak az ország COVID utáni sikeres újraindításában, és biztos alapot nyújtottak a vállalkozások rövid- és középtávú fejlesztési terveik megvalósításához.

A lízingcégek számára a vállalkozásokat és a lakossági ügyfeleket is érintő Moratórium 1-2-3 terhek vállalását hozta magával, hiszen ennek során fedezetüket, az eszközt akár 2 éve tartó amortizáció is sújtotta, amihez nem társult tőketörlesztés, így az eszközfedezettség sok esetben már nem valósul meg a finanszírozás mögött. Emiatt - az egyébként betétgyűjtéssel nem foglalkozó a lízingfinanszírozás kamatbevételéből gazdálkodó lízingcégek kockázati költségének mértéke megnőtt, és a június 30-ig meghosszabbított Moratórium 3 következtében tovább nőhet.”

[cikbanner]

„A pandémia és a moratórium mellett a 2022 elején beköszönő szokatlanul magas infláció, a növekvő kamatkörnyezet, az ukrán háború, az energiaválság, valamint a globális chip- és alkatrészhiány tovább fokozta a lízingcégekre nehezedő nyomást, amely komoly költségekkel járó fejlesztéseket is szükségessé tett számukra, és hozzájárult a piac átrendeződéséhez.

A jelenlegi rendkívüli és kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben várhatóan még az eddigieknél is nagyobb szüksége lesz a hazai vállalkozásoknak a lízingszolgáltatásokra, hogy biztonságos működésüket, beruházásaik finanszírozhatóságát megőrizhessék.

A gazdaság stabilitását szolgálták közvetve a magánszemélyek gépjármű finanszírozással történő vásárlásai is. Ezt bizonyította többek között a nagycsaládos autóvásárlási program sikere, hiszen a lízingcégek több mint 16,9 milliárd forintos finanszírozást nyújtottak a nagycsaládosoknak.

A Magyar Lízingszövetség álláspontja szerint a magyar gazdaság stabilitásának megőrzése, és a tartós növekedésének biztosítása érdekében az említett nehézségek mellett is a kormányzati szféra és a lízingszakma közötti szoros együttműködésre, az állami támogatási programok folytatására, kibővítésére van szükség. A kkv-szektor, mint a „gazdaság motorja” a termelőeszközeinek beruházáshoz gyors és hatékony kiszolgálást döntően a lízingcégeken keresztül tud kapni, ennek érdekében a lízingcégek versenyképességének és hatékonyságának fenntartása is szükséges az előttünk álló komoly kihívásokkal terhelt időszakban is” – zárul a szövetség közleménye.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-23 18:14:26
Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál, ezért csütörtök reggel a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 megyéből 19 kézbesítő petíciót adott át a vezérigazgatónak és helyettesének, amiben érdemi tárgyalást és elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek.
2023-03-23 17:14:00
A NAV a nemzetközi futárszolgálatok forgalmában egyre többször talál bizonyos típusú, a dohányzás helyettesítésére szánt nikotintartalmú termékeket. Ezeket többen is interneten, külföldről rendelik meg. Az ilyen termék, a „snüssz” dohánygyártmánynak minősül, ezért magánszemélyként internetről rendelni illegális.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS