Nap mint nap változó körülmények között kell helytállniuk az energiakereskedőknek

Nap mint nap változó körülmények között kell helytállniuk az energiakereskedőknek
2022. 01. 24., 09:45

Az MVM Partner kereskedői Magyarországon kívül 19 országban, a hét minden napjának minden órájában kereskednek megannyi azonnali és hosszú távú - akár több év múlva leszállítandó - villamosenergia-piaci termékkel. Munkájuk nélkülözhetetlen a termelés és az igények hatékony egyensúlyban tartásához.

Többféle kereskedői munkakör létezik, de általánosságban elmondható, hogy a jó energiakereskedő számos erénnyel bír: nyitott, kiváló a kapcsolatépítő készsége, a számokhoz való érzék mellett erős nyelvtudással és persze kereskedői vénával, vagyis a valódi alkuszi tulajdonságokkal is rendelkezik. Mivel a villamos energia árára sok, egymással is összefüggő tényező hat, és minden hírnek jelentősége van, az energiakereskedőnek képesnek kell lennie rövid idő alatt jelentős mennyiségű információt feldolgoznia, elemeznie, és ez alapján gyors, magabiztos és racionális döntéseket hoznia. Az energiakereskedőnek így egyfajta jövőkutatást is kell végeznie, felkészülve és elébe menve a változásoknak.

A kereskedő állandóan változó környezetben dolgozik, ezért nagyon fontos, hogy képes legyen adaptálódni a változásokhoz, amihez sok tanulás, illetve a munka és a piac iránti alázat is szükséges. A villamos energia ugyanis igencsak összetett termék: a kereskedőnek az igények alakulásán túl figyelembe kell vennie a földgáz, a szén és a szén-dioxid-kvóta árának változásait, az erőművi és határkeresztező kapacitások, illetve nemzetközi áramlások alakulását, az időjárási előrejelzéseket és vízállásjelentéseket, a szabályozói környezet módosulásait, a makrogazdasági és politikai híreket, akár távoli országokra vonatkozóan is, a hagyományos hírcsatornák mellett szükség esetén a közösségi médiát is követve.

Az energiakereskedő napja a tájékozódással indul, a hírügynökségek, hírlevelek, napi riportok, fogyasztási és időjárási előrejelzések, illetve egyéb, az előző éjjel és az előtte álló nap várható történéseit összefoglaló releváns információk áttekintésével. A kereskedők dolgát a piacelemzők összefoglaló riportokkal, elemzésekkel, a tőzsdei ármozgásokra, az erőművi termelésre vagy az időjárásra vonatkozó prognózisokkal támogatják. Ezzel együtt elengedhetetlen, hogy a kereskedők nap közben is folyamatosan kövessék a híreket, és szükség esetén egymással is egyeztessenek.

A piacot mozgató tényezők között mindig akad egy-két olyan fő hajtóerő, amely elsősorban meghatározza a trendet. Ezért az energiakereskedőnek naprakésznek kell lennie, és a piaccal együtt élve tudnia kell felismerni ezeket a tényezőket és az aktuális trendeket. Az energiakereskedőnek nem kell okosabbnak lennie a piacnál, de értenie kell, hogy az mire reagál éppen.

A kereskedett számos rövid és hosszú távú termék árát nem feltétlen ugyanazok a tényezők befolyásolják elsősorban, az ezeket mozgató hajtóerők jelentős eltéréseket mutathatnak. Ezért terméktől függően a kereskedőknek más-más szempontokat kell figyelembe venniük, és eltérő kereskedési stratégiákat kell követniük. Ráadásul az értelmezendő információhalmaz nagysága folyamatosan növekszik, ezért a kereskedők bizonyos termékekre szakosodnak, ami hosszadalmas folyamat.

Más piacokhoz hasonlóan a fundamentális tényezőkön alapuló kereskedői stratégia mellett az energiakereskedelemben is létezik a technikai alapú, az elsősorban a trendvonalakat, mozgóátlagokat figyelembe vevő megközelítés - különösen hosszabb távú termékek esetében.

A várakozásokat, az előre megtervezett erőművi termelés és a fogyasztói igények valós idejű alakulását nap közben sok minden módosíthatja, nehézségeket okozva a kereskedőnek is. Ilyen esetek szinte minden nap előfordulhatnak, például az időjárás hirtelen változásai vagy nem tervezett erőművi termeléskiesések miatt.

Az energiapiac állandó mozgásban van, így a jelentős kihívások elé állított kereskedőknek nap mint nap rendkívül változékony környezetben kell megfelelniük az elvárásoknak. (X)

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-03-04 15:10:44
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS