Black Friday és karácsonyi készülődés 2021-ben

2021. 11. 24., 14:33

Pandémiával kapcsolatos félelmek, infláció növekedési várakozások és ellátási lánc problémák: néhány indok, melyek miatt idén korábban kezdődhet a felkészülés az ünnepekre – derül ki a Deloitte 2021. évi felméréséből.

Az idei szezon legnagyobb kihívása kereskedői oldalról a megfelelő készletmennyiség fenntartása lehet, elkerülve ezzel a készlethiányt és az idő előtti készletkiárusítást, amelyek a globális ellátási lánc problémákkal fenyegető hírek alapján valós problémákká is válhatnak. A vásárlói aggodalmak ugyanakkor részben pozitív irányba mozdíthatják el a kereskedők forgalmát, a felmérés szerint ugyanis az ünnepi vásárlást korábban kezdők jellemzően többet is költenek.

Hogyan készülünk idén az ünnepekre?

Fekete Péntek a hálaadást követő péntek elnevezése az Egyesült Államokban, ahol ez a nap néhány évtizede a karácsonyi vásárlási szezon kezdetét jelenti. Idén a hálaadás ünnepe november 25-re esik, így a hivatalos Black Friday november 26-a. Ez az esemény az amerikai vásárlók között nagyon népszerű: a Deloitte kutatása alapján a megkérdezettek harmada vásárol majd a Black Friday során, de hasonló részvételi arány várható a Cyber Monday-en (utóbbi november 29-e, a hálaadást követő hétfő, amit az online vásárlás népszerűsítésére vezettek be).

Nem mindenki élvezheti ugyanakkor a járványhelyzet enyhülését. A felmérések szerint az alacsonyabb jövedelmű vásárlók közel fele nem tervez részt venni semmilyen különleges leárazási kampányban idén, és várhatóan 22 százalékkal kevesebbet is fog költeni az ünnepi szezonban. A magasabb jövedelműek ezzel szemben 15 százalékkal többre becsülik az idei költésüket.

„A kereskedők várakozásai is rendkívül optimisták. A Deloitte által megkérdezett kereskedelmi vezetők 73 százaléka szerint a vásárlók jelentősen többet költenek majd idén az ünnepekre készülődve. A novembertől januárig tartó időszakra vonatkozóan a Deloitte szakértői 79 százalékos növekedést jeleztek előre az amerikai kiskereskedelmi értékesítésben, míg ezen belül 1115 százalékos bővülést az e-kereskedelmi szektorban. Bár az előrejelzések alapvetően az amerikai piacra vonatkoznak, hasonló trendek várhatóak Európában is” mondta dr. Laczka Sándor, a Deloitte magyarországi kiskereskedelmi és élelmiszeripari tanácsadó csoportjának vezetője.

Ajándéktrendek

A karácsonyi „klasszikusok” (ruházati cikk, játék, szépségápolási termékek) mellett évek óta a legnépszerűbb termékek jellemzően olyan műszaki, számítástechnikai cikkek és háztartási gépek, melyeket az emberek főként saját, illetve családi használatra vásárolnak.

Idén várhatóan nagyobb teret kap majd az élmények, például koncert- vagy színházjegyek, éttermi látogatások ajándékozása. Érdekes viszont, hogy a Deloitte felmérése alapján az amerikaiak több mint fele nem tervez utazást az ünnepi időszakban. Aki pedig mégis utazást tervez, azok közül dupla annyian utaznak majd autóval, mint repülővel. A bizonytalanság, nehéz tervezhetőség tehát érezhetően visszaveti az utazási kedvet.

Hogyan vásároltunk 2021-ben?

„A korábbi évek trendjét folytatva, töretlen az online vásárlás népszerűsége. A felmérések és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók interneten keresztül bonyolítják le a vásárlásaik jelentős részét. Az idei Deloitte kutatás szerint azonban – a járványtól való félelem enyhülésével – újra kicsit nagyobb teret hódított a hagyományos bolti vásárlás, egyre többen tértek vissza az üzletekbe” – hangsúlyozta dr. Aracsi Bernadett, a Deloitte magyarországi kiskereskedelmi és élelmiszeripari tanácsadó csoportjának menedzsere.

A közösségi médiát a válaszadók közel harmada használja, leginkább információ- és ötletszerzés céljából. A felmérések szerint a szállításon próbálunk leginkább spórolni: a többség normál (nem sürgősségi) kiszállítást kér, és legjobb, ha ingyenesen kapja azt. A válaszadók harmada egyáltalán nem fizetne többet még az aznapi kiszállításért sem. A vásárlók a késésektől, szállítási bakiktól tartva inkább 1–2 héttel hamarabb kezdik meg a vásárlást.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 07:30:05
Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS