Szondáztatni fog a telefon és a kocsi – Ivás után letilthatja a vezetést

Szondáztatni fog a telefon és a kocsi – Ivás után letilthatja a vezetést
2023. 11. 10., 14:11

Olyan alkalmazást fejlesztettek ki a tudósok, amivel a lehelet elemzése nélkül is tűpontosan megállapítható az alkoholfogyasztás mértéke. A gyors vizsgálatra egy okostelefon vagy egy autó fedélzeti számítógépe is képes. Utóbbi letilthatja a jármű beindítását, ami a hatóságok régi vágyát elégítené ki.

A Stanford Medicine és a Torontói Egyetem kutatói alkották meg azt a technológiát, amivel meglévő okostelefonok és az okoshangszórók szenzorai is megállapíthatják, hogy a felhasználó mennyire ittas. Ez az egyszerű és gyors eljárás örökre eltakaríthatja az utakról az alkoholfogyasztás után vezető sofőröket, lévén – ha kötelező szériatartozékká válik – a kocsi letilthatja a motor beindítását. A világ törvényhozói számára (hacsak nem a minél több bírságolás a cél) álomszerű a találmány, amit a kutatók a Journal of Studies on Alcohol and Drugs című folyóiratban mutattak be.

A tanulmány az Egészségügyi Világszervezet becslésével indokolja az alkalmazás létjogosultságát. A WHO úgy véli, globálisan évi 3 millió életet követel az alkoholfogyasztás, például ittas vezetés, alkoholmérgezés, illetve ivással összefüggésbe hozható betegségek és balesetek formájában. Ez azt jelenti, hogy 100 halottból több mint öt, egész pontosan 5,3 alkohollal kapcsolatos okok miatt veszíti életét, minden egyes évben.

A tudósok ezt a sokkoló számot szeretnék csökkenteni, egyrészt egy mindenki számára hozzáférhető alkalmazással, hogy bármikor ellenőrizhessék az ittas állapotukat, másrészt egy olyan eszközzel, ami hardver módosítás nélkül autók fedélzeti számítógépébe költözve akadályozná meg a vezetést, ha a sofőr alkoholos befolyásoltság alatt akar elindulni. A kísérletek nagyon ígéretesek: megállapították, hogy a résztvevő alanyok hangmintáinak változásaiból az alkalmazás az esetek 98 százalékában pontosan meghatározza az ittas állapotot.

A vizsgálat során a résztvevők a testtömegük alapján kiszámolt mennyiségben fogyasztottak alkoholt, majd véletlenszerűen megkérték őket, hogy mondjanak fel különböző nyelvtörőket: egyet ivás előtt, még egyet közvetlenül utána, majd óránként egyet-egyet, hét órán át. A nyelvtörő mondókák hangos felolvasása után a résztvevőket arra utasították, hogy rögzítsék a hangjukat egy okostelefonra, amelyet egy tőlük egy-másfél méterre lévő asztalon helyeztek el. Közben szabványos szondával is folyamatosan mérték a leheletük alkoholtartalmát, szintén hét órán keresztül.

„A modellünk pontossága minket is meglepett - mondta a kutatást vezető Dr. Brian Suffoletto, a Stanford docense. Bár nem vagyunk úttörők a beszédjellemzők alkoholfogyasztás miatt bekövetkező változásainak vizsgálatában, szilárdan hiszem, hogy ez a kiváló [98 százalékos] pontosság a jelfeldolgozás, az akusztikai elemzés és a gépi tanulás terén elért élvonalbeli fejlesztéseink alkalmazásából ered.”

Suffoletto szerint a találmányuk célja az, hogy még éppen időben be tudjanak avatkozni az alkoholfogyasztással összefüggő közúti és egyéb balesetek okozta sérülések, illetve halálozások megállítására. Kifejtette: az ideális beavatkozó eszköz egyszerűen használható és könnyen hozzáférhető kell, hogy legyen. Mivel az okostelefonok és a beépített mikrofonnal ellátott okoshangszórók széles körben elterjedtek, remek lehetőséget kínálnak arra, hogy egy rájuk telepített alkalmazás végezze el a munkát. Jelezheti a felhasználóknak, ha túlságosan ittasak az autóvezetéshez, de akár azt is, ha az állapotuk olyan súlyos, hogy kórházi kezelést igényel. Ez utóbbi már tovább mutat az alkalmi vizsgálatoknál: a szoftver képes lehet rá, hogy folyamatosan figyelje a felhasználó alkoholos befolyásoltságát, és ebből lényeges egészségügyi következtetéseket vonjon le, visszaszorítva például a hazánkban is súlyos problémának számító alkoholizmust.

„Képzeljük el, hogy van egy eszközünk, ami képes passzívan gyűjteni az adatokat, miközben a felhasználó a napi rutinját végzi: megfigyel olyan változásokat, amelyek ivási epizódokra utalnak, és jelzi, ha valamilyen segítségre van szüksége” – magyarázta Suffoletto.

A fentebb összefoglalt kísérlet a végső terméknek egyelőre csak egy nagyon korai stádiumát jelzi. A docens szerint ahhoz, hogy a hangmintákat, mint a mérgezés megbízható jelét érvényesíteni lehessen, sokkal több kutatásra lesz szükség, például etnikai alapon is, hiszen nem egységesen, ugyanúgy viseli meg az ember szervezetét az alkohol: különbséget jelent például az, hogy valaki európai vagy ázsiai származású. Spoiler: előbbiek egy a szervezetükben jelenlévő enzim miatt jobban bírják az ivást, mint az utóbbiak.

A kutatók végső célja egy olyan beavatkozási rendszer létrehozása, ami segíthet életeket menteni és sérüléseket megelőzni, ráadásul úgy, hogy teljesen feltűnésmentesen, mindenféle szükséges kényelmetlenség mellett használható.

Gábor János

Főoldali kép: kues1 - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 13:10:00
Időről-időre felmerülő kérdés, hogy a cég tagja miként felel a cég által felhalmozott tartozásért. Különösen a kft. esetén szokott előkerülni a tag felelősségének kérdése, hiszen a kft. lényege a tagok korlátozott felelőssége. Ez sem jelenti azonban, hogy a kft. tagja soha nem vonható felelősségre a cég által ki nem fizetett tartozásért – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS