AI-alapú hőlátás segíthet vezetni a koromsötét éjszakában

AI-alapú hőlátás segíthet vezetni a koromsötét éjszakában
2023. 07. 28., 09:59

Sűrű ködben vagy füstben és koromsötét éjszakában is tűpontos autóvezetést biztosíthat egy amerikai kutatók által frissen kidolgozott technológia. A mesterséges intelligencia alapú, hőképpel támogatott észlelés és távolságmérés, azaz HADAR rendszer teljesen új kamerás képalkotó megoldás, járművekhez és robotokhoz.

A HADAR létrehozásához a Purdue Egyetem és a Los Alamos Nemzeti Laboratórium tudósai egyesítették az erőiket. A Nature-ben publikált tanulmány olyan, teljesen új képalkotó rendszert ír le, ami a hőjelek mesterséges intelligencia általi értelmezésén alapul, és hamarosan lehetővé teheti, hogy a járművek vagy robotok rendkívül rossz látási körülmények között is pontosan navigálják a sofőrjüket, kezelőjüket, esetleg saját magukat.

Ilyesmit eddig csak a filmekben láttunk, de most valósággá válhat, és már nem csak idegen lények, vagy titkosügynökök high-tech cuccai tehetik lehetővé a hőkamerás képalkotást sötét környezetben, hanem a saját személyautónk is. Persze a valóságban ez a technológia nem egészen úgy működik, mint a moziban, hiszen a hősugárzás részecskéi szétszóródnak, ergo: a hőlátás alapjáraton túl bonyolult és zavaros ahhoz, hogy a vezetésben hasznát vegyük. Ebben a káoszban viszont rendet tehet a mesterséges intelligencia.

A tudósok gépi tanulási algoritmusokat használtak, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható infravörös kamerák információiból levezessék a tárgyak és a környezetek fizikai tulajdonságait. A mesterséges intelligencia segítségével a HADAR képes úrrá lenni az optikai zűrzavaron, hogy hatékonyan érzékelje objektumok hőmérsékletét, anyagösszetételét, valamint a hősugárzásuk mintázatát, akár olyan vizuális akadályoktól függetlenül, mint a sötétség, a köd és a füst.

A végeredmény hihetetlenül részletes, tiszta kép, akár vaksötétben is.

„Az aktív eszközeink, mint a szonár, a radar vagy a LiDAR, jeleket bocsátanak ki, és a visszaverődést érzékelve következtetnek bármilyen tárgy jelenlétére és távolságára. Ez a kamera látásán kívül további információkat ad a szituációról, különösen akkor, ha a környezeti megvilágítás gyenge. A HADAR viszont alapvetően más, láthatatlan infravörös sugárzást használ, hogy az éjszakai jelenetet olyan tisztasággal rekonstruálja, mintha nappal lenne” - magyarázta Zubin Jacob, a Purdue egyetem villamos- és számítástechnika professzora, a tanulmány társszerzője.

A kutatók azt remélik, hogy az új technológiájukkal önvezető járműveket, autonóm robotokat, sőt, akár érintésmentes biztonsági szűréseket is működtethetnek sötétben vagy más, rossz látási körülmények között. Elképzelhető, hogy a HADAR-ral felszerelt robotok képesek lesznek behatolni égő házakba, hogy a füst ellenére túlélőkre leljenek.

„Hogy őszinte legyek, félek a sötétben. De ki nem? – jegyezte meg Jacob. Nagyszerű tudni, hogy a termikus fotonok a nappali fényhez hasonlóan élénk információt hordoznak az éjszakai órákban is. Egy nap olyan gépi észlelésünk lesz a HADAR segítségével, ami annyira pontos, hogy számára nem lesz különbség éjszaka és nappal között.”

A HADAR nagyon ígéretes fejlesztés, de egyelőre túl drága ahhoz, hogy hétköznapi alkalmazásokba költözhessen – vallották be a kutatók, akik a kutatás folytatásában azt tervezik, hogy a mindent megtesznek a költségek leszorítása érdekében.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció! Fotó: Fraunhofer IMS

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS