AI-alapú hőlátás segíthet vezetni a koromsötét éjszakában

AI-alapú hőlátás segíthet vezetni a koromsötét éjszakában
2023. 07. 28., 09:59

Sűrű ködben vagy füstben és koromsötét éjszakában is tűpontos autóvezetést biztosíthat egy amerikai kutatók által frissen kidolgozott technológia. A mesterséges intelligencia alapú, hőképpel támogatott észlelés és távolságmérés, azaz HADAR rendszer teljesen új kamerás képalkotó megoldás, járművekhez és robotokhoz.

A HADAR létrehozásához a Purdue Egyetem és a Los Alamos Nemzeti Laboratórium tudósai egyesítették az erőiket. A Nature-ben publikált tanulmány olyan, teljesen új képalkotó rendszert ír le, ami a hőjelek mesterséges intelligencia általi értelmezésén alapul, és hamarosan lehetővé teheti, hogy a járművek vagy robotok rendkívül rossz látási körülmények között is pontosan navigálják a sofőrjüket, kezelőjüket, esetleg saját magukat.

Ilyesmit eddig csak a filmekben láttunk, de most valósággá válhat, és már nem csak idegen lények, vagy titkosügynökök high-tech cuccai tehetik lehetővé a hőkamerás képalkotást sötét környezetben, hanem a saját személyautónk is. Persze a valóságban ez a technológia nem egészen úgy működik, mint a moziban, hiszen a hősugárzás részecskéi szétszóródnak, ergo: a hőlátás alapjáraton túl bonyolult és zavaros ahhoz, hogy a vezetésben hasznát vegyük. Ebben a káoszban viszont rendet tehet a mesterséges intelligencia.

A tudósok gépi tanulási algoritmusokat használtak, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható infravörös kamerák információiból levezessék a tárgyak és a környezetek fizikai tulajdonságait. A mesterséges intelligencia segítségével a HADAR képes úrrá lenni az optikai zűrzavaron, hogy hatékonyan érzékelje objektumok hőmérsékletét, anyagösszetételét, valamint a hősugárzásuk mintázatát, akár olyan vizuális akadályoktól függetlenül, mint a sötétség, a köd és a füst.

A végeredmény hihetetlenül részletes, tiszta kép, akár vaksötétben is.

„Az aktív eszközeink, mint a szonár, a radar vagy a LiDAR, jeleket bocsátanak ki, és a visszaverődést érzékelve következtetnek bármilyen tárgy jelenlétére és távolságára. Ez a kamera látásán kívül további információkat ad a szituációról, különösen akkor, ha a környezeti megvilágítás gyenge. A HADAR viszont alapvetően más, láthatatlan infravörös sugárzást használ, hogy az éjszakai jelenetet olyan tisztasággal rekonstruálja, mintha nappal lenne” - magyarázta Zubin Jacob, a Purdue egyetem villamos- és számítástechnika professzora, a tanulmány társszerzője.

A kutatók azt remélik, hogy az új technológiájukkal önvezető járműveket, autonóm robotokat, sőt, akár érintésmentes biztonsági szűréseket is működtethetnek sötétben vagy más, rossz látási körülmények között. Elképzelhető, hogy a HADAR-ral felszerelt robotok képesek lesznek behatolni égő házakba, hogy a füst ellenére túlélőkre leljenek.

„Hogy őszinte legyek, félek a sötétben. De ki nem? – jegyezte meg Jacob. Nagyszerű tudni, hogy a termikus fotonok a nappali fényhez hasonlóan élénk információt hordoznak az éjszakai órákban is. Egy nap olyan gépi észlelésünk lesz a HADAR segítségével, ami annyira pontos, hogy számára nem lesz különbség éjszaka és nappal között.”

A HADAR nagyon ígéretes fejlesztés, de egyelőre túl drága ahhoz, hogy hétköznapi alkalmazásokba költözhessen – vallották be a kutatók, akik a kutatás folytatásában azt tervezik, hogy a mindent megtesznek a költségek leszorítása érdekében.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció! Fotó: Fraunhofer IMS

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS