OECD-riport: ezeket a szakmákat veszélyezteti legjobban az AI

OECD-riport: ezeket a szakmákat veszélyezteti legjobban az AI
2023. 07. 13., 12:22

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jelentése szerint a mesterséges intelligencia „forradalma” nem feltétlenül a kétkezi, sokkal inkább a szakképzett munkahelyekre lesz a legsúlyosabb hatással. Arra is rávilágítottak, hogy mely szakmák forognak veszélyben.

„Az OECD új, a mesterséges intelligencia gyártási és pénzügyi szektorban való alkalmazásáról szóló felmérésének első eredményei azt mutatják, hogy sürgősen cselekedni kell, mégpedig olyan szakpolitikával, amelyek lehetővé teszik az országok, a cégek és az egyének számára, hogy hasznot húzzanak a mesterséges intelligenciából, de kezeljék is a kockázatokat” – figyelmeztet a szervezet.

A riport alapján a legnagyobb kockázatnak kitett szakmák a 38 tagországban foglalkoztatott összes dolgozó mintegy 27 százalékát érintik. Mint írják, egyértelmű, hogy a munkahelyek AI-vezérelt helyettesítésének lehetősége jelentős, ami „a bérek csökkenésétől és a munkahelyek megszűnésétől való félelmet kelt”.

A legnagyobb kockázatnak a pénzügyi, orvosi és jogi szakmák vannak kitéve. Pont olyan területek tehát, amelyek gyakran sokéves képzést igényelnek, de alapvető funkcióik a felhalmozott tapasztalatra támaszkodnak. Éppen utóbbi vonásuk az, ami az adatzabáló AI-val történő automatizálás miatt egészen hirtelen veszélybe sodorhatja őket - jegyezte meg a testület.

A nagy gazdaságok jelentős változásokkal néznek szembe

„Ezek a gyors fejlemények, valamint az új technológiák előállításának és bevezetésének csökkenő költségei arra utalnak, hogy az OECD gazdaságai egy olyan mesterséges intelligencia forradalom küszöbén állhatnak, amely alapjaiban változtathatja meg a munkahelyeket” – írta a szervezet a 2023-as foglalkoztatási kilátásokban, hozzátéve: „sürgős intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy az AI-t felelősségteljesen és megbízható módon használják a munkahelyeken”.

Az AI-forradalommal járó buktatók elkerülése érdekében a szervezet azt javasolta, hogy a munkavállalókat képezzék ki az AI átvételére és használatára. Az egyre gyorsabb AI-fejlesztés és -átvétel az OECD értelmezésében azt jelenti, hogy új készségekre lesz szükség, míg más készségek megváltoznak vagy elavulnak. „Képzésekre van szükség, mind az alacsonyan képzett és idősebb munkavállalók, mind pedig a magasabb képzettségűek számára.

A kormányoknak ösztönözniük kell a munkáltatókat, hogy több képzést biztosítsanak, illetve építsék be az AI-készségeket az oktatásba és támogassák az AI-t használó munkaerő sokszínűségét.”

A szervezet leszögezi: nem csak rossz hírekről van szó. A mesterséges intelligenciában megvan a lehetőség, hogy megszüntesse a monoton és veszélyes feladatok ellátását humán munkaerővel, és helyettük jobb, érdekesebb feladatokat adjon az emberek kezébe. „Az eredmények azt mutatják, hogy a mesterséges intelligencia munkahelyi alkalmazása pozitív eredményeket hozhat a munkavállalók számára a munkával való elégedettség, az egészség és a bérek terén” – hangsúlyozza a jelentés. A technológiát alkalmazó cégek ugyanakkor azt jelezték vissza a felmérésben, hogy fő céljuk a munkavállalók teljesítményének javítása és a személyzeti költségek csökkentése. Utóbbi egyértelműen azt erősíti, hogy a jól fizetett, magas szintű képzettséget igénylő munkakörök lehetnek a leginkább érintettek.

Gábor János

Főoldali illusztráció: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.
2024-12-11 20:11:00
A Design Terminal és a Nemzeti Tehetség Központ szervezésében immár negyedik alkalommal indul el a START program, amely a fiatalok vállalkozóvá válását támogatja szakmai képzéssel, mentorációval és akár 3–5 millió forint értékű díjazással.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS