OECD-riport: ezeket a szakmákat veszélyezteti legjobban az AI

OECD-riport: ezeket a szakmákat veszélyezteti legjobban az AI
2023. 07. 13., 12:22

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jelentése szerint a mesterséges intelligencia „forradalma” nem feltétlenül a kétkezi, sokkal inkább a szakképzett munkahelyekre lesz a legsúlyosabb hatással. Arra is rávilágítottak, hogy mely szakmák forognak veszélyben.

„Az OECD új, a mesterséges intelligencia gyártási és pénzügyi szektorban való alkalmazásáról szóló felmérésének első eredményei azt mutatják, hogy sürgősen cselekedni kell, mégpedig olyan szakpolitikával, amelyek lehetővé teszik az országok, a cégek és az egyének számára, hogy hasznot húzzanak a mesterséges intelligenciából, de kezeljék is a kockázatokat” – figyelmeztet a szervezet.

A riport alapján a legnagyobb kockázatnak kitett szakmák a 38 tagországban foglalkoztatott összes dolgozó mintegy 27 százalékát érintik. Mint írják, egyértelmű, hogy a munkahelyek AI-vezérelt helyettesítésének lehetősége jelentős, ami „a bérek csökkenésétől és a munkahelyek megszűnésétől való félelmet kelt”.

A legnagyobb kockázatnak a pénzügyi, orvosi és jogi szakmák vannak kitéve. Pont olyan területek tehát, amelyek gyakran sokéves képzést igényelnek, de alapvető funkcióik a felhalmozott tapasztalatra támaszkodnak. Éppen utóbbi vonásuk az, ami az adatzabáló AI-val történő automatizálás miatt egészen hirtelen veszélybe sodorhatja őket - jegyezte meg a testület.

A nagy gazdaságok jelentős változásokkal néznek szembe

„Ezek a gyors fejlemények, valamint az új technológiák előállításának és bevezetésének csökkenő költségei arra utalnak, hogy az OECD gazdaságai egy olyan mesterséges intelligencia forradalom küszöbén állhatnak, amely alapjaiban változtathatja meg a munkahelyeket” – írta a szervezet a 2023-as foglalkoztatási kilátásokban, hozzátéve: „sürgős intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy az AI-t felelősségteljesen és megbízható módon használják a munkahelyeken”.

Az AI-forradalommal járó buktatók elkerülése érdekében a szervezet azt javasolta, hogy a munkavállalókat képezzék ki az AI átvételére és használatára. Az egyre gyorsabb AI-fejlesztés és -átvétel az OECD értelmezésében azt jelenti, hogy új készségekre lesz szükség, míg más készségek megváltoznak vagy elavulnak. „Képzésekre van szükség, mind az alacsonyan képzett és idősebb munkavállalók, mind pedig a magasabb képzettségűek számára.

A kormányoknak ösztönözniük kell a munkáltatókat, hogy több képzést biztosítsanak, illetve építsék be az AI-készségeket az oktatásba és támogassák az AI-t használó munkaerő sokszínűségét.”

A szervezet leszögezi: nem csak rossz hírekről van szó. A mesterséges intelligenciában megvan a lehetőség, hogy megszüntesse a monoton és veszélyes feladatok ellátását humán munkaerővel, és helyettük jobb, érdekesebb feladatokat adjon az emberek kezébe. „Az eredmények azt mutatják, hogy a mesterséges intelligencia munkahelyi alkalmazása pozitív eredményeket hozhat a munkavállalók számára a munkával való elégedettség, az egészség és a bérek terén” – hangsúlyozza a jelentés. A technológiát alkalmazó cégek ugyanakkor azt jelezték vissza a felmérésben, hogy fő céljuk a munkavállalók teljesítményének javítása és a személyzeti költségek csökkentése. Utóbbi egyértelműen azt erősíti, hogy a jól fizetett, magas szintű képzettséget igénylő munkakörök lehetnek a leginkább érintettek.

Gábor János

Főoldali illusztráció: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS