OECD-riport: ezeket a szakmákat veszélyezteti legjobban az AI

OECD-riport: ezeket a szakmákat veszélyezteti legjobban az AI
2023. 07. 13., 12:22

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jelentése szerint a mesterséges intelligencia „forradalma” nem feltétlenül a kétkezi, sokkal inkább a szakképzett munkahelyekre lesz a legsúlyosabb hatással. Arra is rávilágítottak, hogy mely szakmák forognak veszélyben.

„Az OECD új, a mesterséges intelligencia gyártási és pénzügyi szektorban való alkalmazásáról szóló felmérésének első eredményei azt mutatják, hogy sürgősen cselekedni kell, mégpedig olyan szakpolitikával, amelyek lehetővé teszik az országok, a cégek és az egyének számára, hogy hasznot húzzanak a mesterséges intelligenciából, de kezeljék is a kockázatokat” – figyelmeztet a szervezet.

A riport alapján a legnagyobb kockázatnak kitett szakmák a 38 tagországban foglalkoztatott összes dolgozó mintegy 27 százalékát érintik. Mint írják, egyértelmű, hogy a munkahelyek AI-vezérelt helyettesítésének lehetősége jelentős, ami „a bérek csökkenésétől és a munkahelyek megszűnésétől való félelmet kelt”.

A legnagyobb kockázatnak a pénzügyi, orvosi és jogi szakmák vannak kitéve. Pont olyan területek tehát, amelyek gyakran sokéves képzést igényelnek, de alapvető funkcióik a felhalmozott tapasztalatra támaszkodnak. Éppen utóbbi vonásuk az, ami az adatzabáló AI-val történő automatizálás miatt egészen hirtelen veszélybe sodorhatja őket - jegyezte meg a testület.

A nagy gazdaságok jelentős változásokkal néznek szembe

„Ezek a gyors fejlemények, valamint az új technológiák előállításának és bevezetésének csökkenő költségei arra utalnak, hogy az OECD gazdaságai egy olyan mesterséges intelligencia forradalom küszöbén állhatnak, amely alapjaiban változtathatja meg a munkahelyeket” – írta a szervezet a 2023-as foglalkoztatási kilátásokban, hozzátéve: „sürgős intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy az AI-t felelősségteljesen és megbízható módon használják a munkahelyeken”.

Az AI-forradalommal járó buktatók elkerülése érdekében a szervezet azt javasolta, hogy a munkavállalókat képezzék ki az AI átvételére és használatára. Az egyre gyorsabb AI-fejlesztés és -átvétel az OECD értelmezésében azt jelenti, hogy új készségekre lesz szükség, míg más készségek megváltoznak vagy elavulnak. „Képzésekre van szükség, mind az alacsonyan képzett és idősebb munkavállalók, mind pedig a magasabb képzettségűek számára.

A kormányoknak ösztönözniük kell a munkáltatókat, hogy több képzést biztosítsanak, illetve építsék be az AI-készségeket az oktatásba és támogassák az AI-t használó munkaerő sokszínűségét.”

A szervezet leszögezi: nem csak rossz hírekről van szó. A mesterséges intelligenciában megvan a lehetőség, hogy megszüntesse a monoton és veszélyes feladatok ellátását humán munkaerővel, és helyettük jobb, érdekesebb feladatokat adjon az emberek kezébe. „Az eredmények azt mutatják, hogy a mesterséges intelligencia munkahelyi alkalmazása pozitív eredményeket hozhat a munkavállalók számára a munkával való elégedettség, az egészség és a bérek terén” – hangsúlyozza a jelentés. A technológiát alkalmazó cégek ugyanakkor azt jelezték vissza a felmérésben, hogy fő céljuk a munkavállalók teljesítményének javítása és a személyzeti költségek csökkentése. Utóbbi egyértelműen azt erősíti, hogy a jól fizetett, magas szintű képzettséget igénylő munkakörök lehetnek a leginkább érintettek.

Gábor János

Főoldali illusztráció: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS