Egyre több munkaerőt igényel az űripar Európában is

Egyre több munkaerőt igényel az űripar Európában is
2023. 04. 05., 13:39

Az ágazat éllovasa az öreg kontinensen kétségkívül Nagy-Britannia, ahol évről évre nagyságrendekkel nő a felvett szakemberek száma, illetve most már a pénzforgalom is. Egy év alatt egymilliárd fonttal bővültek.

Az Egyesült Királyság űriparának méretéről és állapotáról szóló legfrissebb jelentés szerint az Egyesült Királyságban azonosított űrszervezetek száma 2020-21-ben 1293-ról 1590-re emelkedett, és a cégek ugyanezen idő alatt 1772 új munkahelyet teremtettek. Az ágazat jelenleg valamivel kevesebb mint 48.800 embert foglalkoztat, de

a tágabb ellátási láncon további kb. 126.800 brit dolgozik be az űriparba, ami a vizsgált időszakban egyetlen év alatt egymilliárd fonttal, 16,5-ről 17,5 milliárd fontra (7.525 milliárd forintra) növelte a forgalmát.

Az ágazat jövedelmének legnagyobb arányú növekedése Nyugat-Midlandsben, Kelet-Angliában és Walesben volt tapasztalható, míg a legnagyobb arányban Észak-Írországban, Yorkshire-ben és Humberben, valamint Északkelet-Angliában nőtt az űrszervezetek száma. A foglalkoztatás legnagyobb arányban Északnyugat- és Kelet-Angliában nőtt.

A szegmensben kifizetett jövedelmek 5,1 százalékos emelkedése a szigetországban nagyobb növekedési ütemet mutat, mint a globális űriparé, ahol azonos időszakban csak 1,6 százalékkal nőttek a bérek. Még érdekesebb adat, hogy az Egyesült Királyság űripara úgy tud egyre többet adni a munkatársainak (vagy egyre több kollégát felvenni), hogy az állam gazdasága közben 7,6 százalékkal zsugorodott.

A jelentésből kiderül, hogy az űripar továbbra is sokféle befektetőt vonz, többségében (89 százalékban) a magánszektorból. A Crunchbase 2022-re vonatkozó adatai azt mutatják, hogy 34 azonosított ügyleten keresztül kb. 635 millió fontot fektettek be brit központú űrkutatási vállalatokba, és a teljes befektetési érték háromnegyedét felvásárlások tették ki.

Dr. Paul Bate, az Egyesült Királyság Űrügynökségének vezérigazgatója szerint az 1 milliárd fontos növekedés és a brit vállalatok által generált 635 millió fontos befektetés jól példázza az ágazatba vetett bizalmat.

„Az Egyesült Királyság Űrügynöksége továbbra is ösztönözni fogja a beruházásokat, hogy fenntartsa a növekedést, és további előnyöket biztosítson az Egyesült Királyság gazdasága, a tudományos közösség és a bolygó egésze számára – fűzte hozzá a vezető. – A világszínvonalú műholdgyártási, tudományos és technológiai szakértelem biztosítja, hogy az Egyesült Királyság kulcsszerepet játsszon a nagy nemzetközi küldetésekben, és egy gyorsan növekvő területeken növeljük a gazdasági képességeinket.”

„Az űrkutatás a nemzetközi szintű versengés eszközéből, amellyel a nemzetek demonstrálják technikai képességeiket és tudásukat, komoly kereskedelmi vállalkozássá vált, és új vállalkozások számára kínál lehetőségeket, illetve javítja a mindennapi életet – foglalta összes Paul Kostek, az IEEE vezetőségi tagja és az Air Direct Solutions LLC rendszermérnöke. – Ez magában foglalja az internet-hozzáférés fokozását, valamint az időjárás és a környezeti kockázatok megfigyelését. A nagy kihívás azonban az együttműködés lesz – az individualizmus és a verseny akadályozhatja a fejlődést.”

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-28 19:20:00
A digitális évtized helyzetéről szóló első jelentés átfogó képet ad arról, hogy milyen eredmények születtek a digitális átállás megvalósítása terén, és mennyire sikerült elősegíteni, hogy az Unió digitális szempontból szuverénebbé, reziliensebbé és versenyképesebbé váljon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS