Egyre több munkaerőt igényel az űripar Európában is

Egyre több munkaerőt igényel az űripar Európában is
2023. 04. 05., 13:39

Az ágazat éllovasa az öreg kontinensen kétségkívül Nagy-Britannia, ahol évről évre nagyságrendekkel nő a felvett szakemberek száma, illetve most már a pénzforgalom is. Egy év alatt egymilliárd fonttal bővültek.

Az Egyesült Királyság űriparának méretéről és állapotáról szóló legfrissebb jelentés szerint az Egyesült Királyságban azonosított űrszervezetek száma 2020-21-ben 1293-ról 1590-re emelkedett, és a cégek ugyanezen idő alatt 1772 új munkahelyet teremtettek. Az ágazat jelenleg valamivel kevesebb mint 48.800 embert foglalkoztat, de

a tágabb ellátási láncon további kb. 126.800 brit dolgozik be az űriparba, ami a vizsgált időszakban egyetlen év alatt egymilliárd fonttal, 16,5-ről 17,5 milliárd fontra (7.525 milliárd forintra) növelte a forgalmát.

Az ágazat jövedelmének legnagyobb arányú növekedése Nyugat-Midlandsben, Kelet-Angliában és Walesben volt tapasztalható, míg a legnagyobb arányban Észak-Írországban, Yorkshire-ben és Humberben, valamint Északkelet-Angliában nőtt az űrszervezetek száma. A foglalkoztatás legnagyobb arányban Északnyugat- és Kelet-Angliában nőtt.

A szegmensben kifizetett jövedelmek 5,1 százalékos emelkedése a szigetországban nagyobb növekedési ütemet mutat, mint a globális űriparé, ahol azonos időszakban csak 1,6 százalékkal nőttek a bérek. Még érdekesebb adat, hogy az Egyesült Királyság űripara úgy tud egyre többet adni a munkatársainak (vagy egyre több kollégát felvenni), hogy az állam gazdasága közben 7,6 százalékkal zsugorodott.

A jelentésből kiderül, hogy az űripar továbbra is sokféle befektetőt vonz, többségében (89 százalékban) a magánszektorból. A Crunchbase 2022-re vonatkozó adatai azt mutatják, hogy 34 azonosított ügyleten keresztül kb. 635 millió fontot fektettek be brit központú űrkutatási vállalatokba, és a teljes befektetési érték háromnegyedét felvásárlások tették ki.

Dr. Paul Bate, az Egyesült Királyság Űrügynökségének vezérigazgatója szerint az 1 milliárd fontos növekedés és a brit vállalatok által generált 635 millió fontos befektetés jól példázza az ágazatba vetett bizalmat.

„Az Egyesült Királyság Űrügynöksége továbbra is ösztönözni fogja a beruházásokat, hogy fenntartsa a növekedést, és további előnyöket biztosítson az Egyesült Királyság gazdasága, a tudományos közösség és a bolygó egésze számára – fűzte hozzá a vezető. – A világszínvonalú műholdgyártási, tudományos és technológiai szakértelem biztosítja, hogy az Egyesült Királyság kulcsszerepet játsszon a nagy nemzetközi küldetésekben, és egy gyorsan növekvő területeken növeljük a gazdasági képességeinket.”

„Az űrkutatás a nemzetközi szintű versengés eszközéből, amellyel a nemzetek demonstrálják technikai képességeiket és tudásukat, komoly kereskedelmi vállalkozássá vált, és új vállalkozások számára kínál lehetőségeket, illetve javítja a mindennapi életet – foglalta összes Paul Kostek, az IEEE vezetőségi tagja és az Air Direct Solutions LLC rendszermérnöke. – Ez magában foglalja az internet-hozzáférés fokozását, valamint az időjárás és a környezeti kockázatok megfigyelését. A nagy kihívás azonban az együttműködés lesz – az individualizmus és a verseny akadályozhatja a fejlődést.”

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS