Az AI sütő véget vet az egészségügyi rizikónak és a tűzveszélynek

Az AI sütő véget vet az egészségügyi rizikónak és a tűzveszélynek
2024. 01. 17., 14:10

A jövő éttermi és otthoni konyháinak egyik legfontosabb vívmánya lehet a nemrég bemutatott AI-vezérelt sütő, amiben hőszenzor sincs, mégis pontosan – és önállóan – tudja, hogy a behelyezett élelmiszert hogyan kell tökéletesen elkészíteni. Ezzel megelőz ételmérgezéseket és tűzeseteket is.

A nem megfelelően átsütött élelmiszerekből eredő ételmérgezések, valamint a konyhai tűzesetek kockázatát is lenullázhatja az a mesterséges intelligenciával vezérelt légkeveréses sütő, amit a Las Vegasban rendezett CES-en mutatott be a Chef AI. Az amerikai startup már idén forgalomba akarja hozni a hőszenzorok nélkül is tökéletes ételt készítő eszközt, aminek a gasztronómiai élvezet mellett az a legfontosabb küldetése, hogy megelőzze az akár éttermi, akár otthoni konyhákban bekövetkező tűzeseteket. Ezek, a statisztikák szerint, nagyobb problémát jelentenek, mint elsőre gondolnánk.

Az USA Nemzeti Tűzvédelmi Szövetségének nyilvántartása azt mutatja, hogy a főzéssel kapcsolatos lakástüzek közel négy százalékáért és a tűzesetből eredő halálozások egy százalékért mikrohullámú sütők a felelősek. Még rosszabb az arány, ha a konyhai munkák egészét nézzük: a New York Times elemzése arra jutott, hogy a főzés következtében kitört tüzek 62 százalékát okozzák meghibásodott konyhai eszközök, amelyek így az összes halálos tűzeset 89 százalékát okozzák.

Elég hatásos számok ahhoz, hogy komolyan vegyünk egy tűzveszélyt AI-segítséggel kiiktató, automata sütőt, amiből a maga nemében az elsőt mutatta be a Chef AI. Dean Khormaei társalapító-vezérigazgató szerint a berendezés nem követeli meg a felhasználótól, hogy ő maga állítsa be az étel sütéséhez szükséges időzítőt vagy hőmérsékletet, hiszen ezt önállóan megállapítja és el is végzi.

A sütőbe egy olyan mélytanulási modellen alapuló AI-chipet integráltak, ami képes pontosan megjósolni, hogy egy adott étel mennyi idő alatt készül el, így a rendszerben lévő érzékelők automatikusan leállítják a sütőt, amikor az ételkészítés befejeződött.

Khormaei hangsúlyozta: a megoldásuk azért egyedülálló, mert amíg a versenytársak hőszenzorokat építenek be a készülékeikbe, addig a Chef AI főzőelektronikájának erre nincs szüksége. „Újraépítettünk olyan képzési modelleket, amelyek már gyűjtöttek és összesítettek adatokat, így pontosan megértettük, hogy hogyan viselkednek bizonyos méretű és formájú élelmiszerek” – idézi a cégtulajdonost az Interesting Engineering.

 

A technológia célja az, hogy a sütés közben ne kelljen találgatni: vajon meddig és milyen hőfokon készüljön az adott étel. Ezzel pedig megakadályozható a túl- vagy alulsütés, sőt, kiküszöbölhető a hagyományos légkeveréses és mikrosütőkben felejtett ételekből származó tűzveszély. A légsütőhöz egy olyan alkalmazás is tartozik, amivel a fogyasztók a személyes ízlésükre szabhatják a sütés folyamatát, például aszerint, hogy egy-egy étel mennyire legyen ropogósra vagy átsütve. Az applikációban megadott adatok alapján még tovább javíthatják a főzési folyamatokat - vezette le Khormaei. A cégvezető elárulta: a megbízhatósági tesztek még folyamatban vannak, de szerinte felül fogják múlni a sütőkre vonatkozó iparági szabványokat.

A kaliforniai Mountain View-ban működő startup azt tervezi, hogy a technológiát különböző konyhai eszközökbe, például mikrohullámú sütőkbe és sütőkbe is integrálja. A Chef-AI várhatóan 2024 szeptemberében indítja be a sütő gyártását, és bár először az amerikai piacon jelennek meg vele, feltett szándékuk a mihamarabbi terjeszkedés, a világ más régiói felé.

Gábor János

Főoldali kép: Chef AI

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.