Az AI sütő véget vet az egészségügyi rizikónak és a tűzveszélynek

Az AI sütő véget vet az egészségügyi rizikónak és a tűzveszélynek
2024. 01. 17., 14:10

A jövő éttermi és otthoni konyháinak egyik legfontosabb vívmánya lehet a nemrég bemutatott AI-vezérelt sütő, amiben hőszenzor sincs, mégis pontosan – és önállóan – tudja, hogy a behelyezett élelmiszert hogyan kell tökéletesen elkészíteni. Ezzel megelőz ételmérgezéseket és tűzeseteket is.

A nem megfelelően átsütött élelmiszerekből eredő ételmérgezések, valamint a konyhai tűzesetek kockázatát is lenullázhatja az a mesterséges intelligenciával vezérelt légkeveréses sütő, amit a Las Vegasban rendezett CES-en mutatott be a Chef AI. Az amerikai startup már idén forgalomba akarja hozni a hőszenzorok nélkül is tökéletes ételt készítő eszközt, aminek a gasztronómiai élvezet mellett az a legfontosabb küldetése, hogy megelőzze az akár éttermi, akár otthoni konyhákban bekövetkező tűzeseteket. Ezek, a statisztikák szerint, nagyobb problémát jelentenek, mint elsőre gondolnánk.

Az USA Nemzeti Tűzvédelmi Szövetségének nyilvántartása azt mutatja, hogy a főzéssel kapcsolatos lakástüzek közel négy százalékáért és a tűzesetből eredő halálozások egy százalékért mikrohullámú sütők a felelősek. Még rosszabb az arány, ha a konyhai munkák egészét nézzük: a New York Times elemzése arra jutott, hogy a főzés következtében kitört tüzek 62 százalékát okozzák meghibásodott konyhai eszközök, amelyek így az összes halálos tűzeset 89 százalékát okozzák.

Elég hatásos számok ahhoz, hogy komolyan vegyünk egy tűzveszélyt AI-segítséggel kiiktató, automata sütőt, amiből a maga nemében az elsőt mutatta be a Chef AI. Dean Khormaei társalapító-vezérigazgató szerint a berendezés nem követeli meg a felhasználótól, hogy ő maga állítsa be az étel sütéséhez szükséges időzítőt vagy hőmérsékletet, hiszen ezt önállóan megállapítja és el is végzi.

A sütőbe egy olyan mélytanulási modellen alapuló AI-chipet integráltak, ami képes pontosan megjósolni, hogy egy adott étel mennyi idő alatt készül el, így a rendszerben lévő érzékelők automatikusan leállítják a sütőt, amikor az ételkészítés befejeződött.

Khormaei hangsúlyozta: a megoldásuk azért egyedülálló, mert amíg a versenytársak hőszenzorokat építenek be a készülékeikbe, addig a Chef AI főzőelektronikájának erre nincs szüksége. „Újraépítettünk olyan képzési modelleket, amelyek már gyűjtöttek és összesítettek adatokat, így pontosan megértettük, hogy hogyan viselkednek bizonyos méretű és formájú élelmiszerek” – idézi a cégtulajdonost az Interesting Engineering.

 

A technológia célja az, hogy a sütés közben ne kelljen találgatni: vajon meddig és milyen hőfokon készüljön az adott étel. Ezzel pedig megakadályozható a túl- vagy alulsütés, sőt, kiküszöbölhető a hagyományos légkeveréses és mikrosütőkben felejtett ételekből származó tűzveszély. A légsütőhöz egy olyan alkalmazás is tartozik, amivel a fogyasztók a személyes ízlésükre szabhatják a sütés folyamatát, például aszerint, hogy egy-egy étel mennyire legyen ropogósra vagy átsütve. Az applikációban megadott adatok alapján még tovább javíthatják a főzési folyamatokat - vezette le Khormaei. A cégvezető elárulta: a megbízhatósági tesztek még folyamatban vannak, de szerinte felül fogják múlni a sütőkre vonatkozó iparági szabványokat.

A kaliforniai Mountain View-ban működő startup azt tervezi, hogy a technológiát különböző konyhai eszközökbe, például mikrohullámú sütőkbe és sütőkbe is integrálja. A Chef-AI várhatóan 2024 szeptemberében indítja be a sütő gyártását, és bár először az amerikai piacon jelennek meg vele, feltett szándékuk a mihamarabbi terjeszkedés, a világ más régiói felé.

Gábor János

Főoldali kép: Chef AI

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 05., 10:05
Nagyon viszik a lakossági hiteleket az ügyfelek a bankoktól. A személyi kölcsönöknél az idei év mindenképpen rekordot hoz, de a lakáshiteleknél is nagy esély van erre. A babaváró támogatás iránti kereslet is megugrott hirtelen, hajrázhatnak azok, akiknek jövőre már nem jár ebből a nulla százalékos hitelből – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024-12-05 21:05:00
A Magyar Innovációs Szövetség 33. alkalommal hirdette meg kis-, közép- és nagyvállalatok számára a Magyar Innovációs Nagydíjat, amelyre a cégek a gyakorlatban is megvalósult, 2024. évben mérhető üzleti hasznot hozó innovációs projektekkel nevezhetnek.
2024-12-05 15:05:00
A 2025-re vonatkozó kilátásaikat tekintve a munkáltatók inkább optimisták, de egyelőre óvatosan nyilatkoznak a létszámbővítési terveikről. A legnagyobb kihívásuk jelenleg megtalálni azokat a szakmailag megfelelő jelölteket, akik beillenek a cégkultúrába, miközben meg kell birkózniuk a jelentkezők magas bérigényeivel is – derült ki a Profession.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

Idén már ötödik alkalommal rendezték meg Az Év Szaloncukra versenyt, amin az összes hazai szaloncukrokat gyártó cukrászda és gyártó szaloncukrai ringbe szállhattak.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS