A teledermatológia csökkentheti a bőrrák-diagnózis felállításának idejét

A teledermatológia csökkentheti a bőrrák-diagnózis felállításának idejét
2023. 06. 12., 09:22

A bőrrák diagnosztizálására fordított idő jelentősen lerövidülhet a teledermatológia bevezetésével, ami a foltokról, anyajegyekről vagy más elváltozásokról készít nagyfelbontású képeket. Első körben 10 ezer vizsgálathoz már nem is kellett találkozni a bőrgyógyásszal.

A fejlesztő NHS England (a helyi Országos Egészségügyi Szolgálat) szerint a dermatoszkópos technológia – ami csupán egy telefon kamerájához csatlakoztatott lencséből áll – lehetővé teszi a bőrgyógyászok számára, hogy megduplázzák az egy nap alatt megvizsgálható betegek számát – vezeti le a The Engineer.

A jelenleg is bőrgyógyászati szolgáltatásokat nyújtó trösztök mintegy 15 százalékában használt teledermatológiát idén júliusra Nagy-Britannia teljes területére, így az összes háziorvosi rendelőre is kiterjesztik, és elérhetővé teszik a vidéki közösségekben élők számára.

Az elmúlt évben több mint 600 ezer embert utaltak be bőrrákvizsgálatra, ami kilenc százalékkal több, mint az előző évben, és kétszer annyi, mint közel egy évtizeddel ezelőtt.

A várakozási idők csökkentésére irányuló tervek részeként az NHS állami trösztjeit arra kérték, hogy a közösségi diagnosztikai központokban ugyancsak terjesszék ki a teledermatológia használatát, ami azt jelenti, hogy az embereknek nem kell várniuk a személyes találkozóra a bőrvizsgálathoz - ehelyett közvetlenül a helyi diagnosztikai központba irányítják őket.

„Ha egy bőrelváltozásról vagy kiütésről gyors és szakszerű véleményt, valamint a kezeléssel vagy a helyi sebészeti lehetőségekkel kapcsolatos tanácsot kaphatunk, gyakran nem kell a beteget egy másik kórházba utalni, hogy személyesen találkozhasson egy szakemberrel. Ez nemcsak a várólistákat csökkenti, hanem a vidéken élő betegeimnek is nagy hasznára válik, mivel megkíméli őket a hosszú, felesleges utazásoktól – mutatott rá nyilatkozatban Dr. Tom While, a módszert az elsők között alkalmazó somerseti háziorvos. – Ha egy beteget mégis tovább kell utalni a szakorvoshoz, akkor a teledermatológiai szolgáltatás segít a folyamat egyszerűsítésében, biztosítva, hogy a beteg a megfelelő klinikán, a megfelelő időben jelenjen meg. Ez egy fantasztikus szolgáltatás, és komoly előnyt jelent a vidéki háziorvosi praxisoknak.”

Az NHS olyan nagyító lencse használatát is kipróbálja, amit mesterséges intelligencia technológiával kombinálva arra használhatnak, hogy másodperceken belül felmérjék egy beteg bőrének elváltozásait, különös tekintettel, ha rákos megbetegedés gyanúja merül fel. A DERM (deep Ensemble for the Recognition of Malignancy) névre keresztelt orvostechnológiai megoldást kezdetben klinikusok értékeléseivel párhuzamosan fogják széles körben is használni, és az NHS pedig azt reméli, hogy a fejlesztésével egyre gyorsabb és pontosabb bőrrák-diagnosztikát lehet majd biztosítani.

Egy korábbi tesztelési fázis során kiderült: az eszköz segítségével mintegy 10 ezer személyes találkozót lehetett elkerülni, ami kimondhatatlanul sok időt, energiát és pénzt spórolt meg betegnek, orvosnak, egészségbiztosítónak egyaránt.

„A digitális technológia és az új munkamódszerek használatának támogatása kulcsfontosságú a várakozási idők csökkentésében, és pontosan ezért gyorsítjuk fel a teledermatológia alkalmazását is. Ez egy olyan apró eszköz, ami képes felgyorsítani a diagnosztikát és a kezelést – bőrrákos betegek tízezrei számára” – mondta Amanda Pritchard, az NHS főigazgatója.

A rákos betegek minél korábbi azonosítására és kezelésére irányuló új tervek részeként a kórházakat arra kérték, törekedjenek rá, hogy a teszteredményeket 10 napon belül eljuttassák azoknak a betegeknek, akik rák gyanúja miatt sürgős beutalót kaptak.

Gábor János

Fotó: NHS England

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS