A teledermatológia csökkentheti a bőrrák-diagnózis felállításának idejét

A teledermatológia csökkentheti a bőrrák-diagnózis felállításának idejét
2023. 06. 12., 09:22

A bőrrák diagnosztizálására fordított idő jelentősen lerövidülhet a teledermatológia bevezetésével, ami a foltokról, anyajegyekről vagy más elváltozásokról készít nagyfelbontású képeket. Első körben 10 ezer vizsgálathoz már nem is kellett találkozni a bőrgyógyásszal.

A fejlesztő NHS England (a helyi Országos Egészségügyi Szolgálat) szerint a dermatoszkópos technológia – ami csupán egy telefon kamerájához csatlakoztatott lencséből áll – lehetővé teszi a bőrgyógyászok számára, hogy megduplázzák az egy nap alatt megvizsgálható betegek számát – vezeti le a The Engineer.

A jelenleg is bőrgyógyászati szolgáltatásokat nyújtó trösztök mintegy 15 százalékában használt teledermatológiát idén júliusra Nagy-Britannia teljes területére, így az összes háziorvosi rendelőre is kiterjesztik, és elérhetővé teszik a vidéki közösségekben élők számára.

Az elmúlt évben több mint 600 ezer embert utaltak be bőrrákvizsgálatra, ami kilenc százalékkal több, mint az előző évben, és kétszer annyi, mint közel egy évtizeddel ezelőtt.

A várakozási idők csökkentésére irányuló tervek részeként az NHS állami trösztjeit arra kérték, hogy a közösségi diagnosztikai központokban ugyancsak terjesszék ki a teledermatológia használatát, ami azt jelenti, hogy az embereknek nem kell várniuk a személyes találkozóra a bőrvizsgálathoz - ehelyett közvetlenül a helyi diagnosztikai központba irányítják őket.

„Ha egy bőrelváltozásról vagy kiütésről gyors és szakszerű véleményt, valamint a kezeléssel vagy a helyi sebészeti lehetőségekkel kapcsolatos tanácsot kaphatunk, gyakran nem kell a beteget egy másik kórházba utalni, hogy személyesen találkozhasson egy szakemberrel. Ez nemcsak a várólistákat csökkenti, hanem a vidéken élő betegeimnek is nagy hasznára válik, mivel megkíméli őket a hosszú, felesleges utazásoktól – mutatott rá nyilatkozatban Dr. Tom While, a módszert az elsők között alkalmazó somerseti háziorvos. – Ha egy beteget mégis tovább kell utalni a szakorvoshoz, akkor a teledermatológiai szolgáltatás segít a folyamat egyszerűsítésében, biztosítva, hogy a beteg a megfelelő klinikán, a megfelelő időben jelenjen meg. Ez egy fantasztikus szolgáltatás, és komoly előnyt jelent a vidéki háziorvosi praxisoknak.”

Az NHS olyan nagyító lencse használatát is kipróbálja, amit mesterséges intelligencia technológiával kombinálva arra használhatnak, hogy másodperceken belül felmérjék egy beteg bőrének elváltozásait, különös tekintettel, ha rákos megbetegedés gyanúja merül fel. A DERM (deep Ensemble for the Recognition of Malignancy) névre keresztelt orvostechnológiai megoldást kezdetben klinikusok értékeléseivel párhuzamosan fogják széles körben is használni, és az NHS pedig azt reméli, hogy a fejlesztésével egyre gyorsabb és pontosabb bőrrák-diagnosztikát lehet majd biztosítani.

Egy korábbi tesztelési fázis során kiderült: az eszköz segítségével mintegy 10 ezer személyes találkozót lehetett elkerülni, ami kimondhatatlanul sok időt, energiát és pénzt spórolt meg betegnek, orvosnak, egészségbiztosítónak egyaránt.

„A digitális technológia és az új munkamódszerek használatának támogatása kulcsfontosságú a várakozási idők csökkentésében, és pontosan ezért gyorsítjuk fel a teledermatológia alkalmazását is. Ez egy olyan apró eszköz, ami képes felgyorsítani a diagnosztikát és a kezelést – bőrrákos betegek tízezrei számára” – mondta Amanda Pritchard, az NHS főigazgatója.

A rákos betegek minél korábbi azonosítására és kezelésére irányuló új tervek részeként a kórházakat arra kérték, törekedjenek rá, hogy a teszteredményeket 10 napon belül eljuttassák azoknak a betegeknek, akik rák gyanúja miatt sürgős beutalót kaptak.

Gábor János

Fotó: NHS England

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS