A Starlink és a T-Mobile már idén teszteli a műholdas mobilinternetet

A Starlink és a T-Mobile már idén teszteli a műholdas mobilinternetet
2023. 03. 16., 09:23

Az űrtechnológiák teljesen átalakíthatják az internetezést, ami az évtized végére várhatóan alig fog hasonlítani arra, ahogy ma ismerjük. Az égből érkező adatforgalommal és egy okostelefonnal szó szerint bárhol online maradhatunk.

kínai válaszreakció kapcsán korábban az Üzletem.hu-n is bemutatott Starlink roaming szolgáltatás mellett az önálló mobilinternet is bekerülhet az űrinternetes cég portfoliójába, és hamarabb mint gondolnánk. A vállalat a T-mobile-lal karöltve kezdi meg a technológia tesztelését, várhatóan már ebben az évben – hangzott el a héten zajló Satellite 2023 (SATShow) konferencián az Engadget szerint.

A nagy előrelépésről a Starlink értékesítésért felelős SpaceX-alelnök Jonathan Hofeller árult el részleteket. Az iDirect, az Iridium és a Lynk Globel vezetőinek társaságában zajló panelbeszélgetés alapján mind a Starlink, mind pedig a partnercége (akit itt nem nevezett meg, de korábbi bejelentésekben a T-mobile-t emlegették) készen áll a megoldás kiterjesztésére.

A konferenciáról a CNBC-t tudósító Michael Sheetz a Twitteren osztotta meg, hogy

a Starlink már bőven túllépte az egymillió felhasználós álomhatárt, míg a SpaceX hat darab következő generációs műholdat és ezer darab ügyfélterminált gyárt le, naponta.

Mivel az űripari vállalatok a nagyon közeli jövőben további tízezer szatellitet állítanak alacsony Föld körüli pályára (a már fent keringő 3-4 ezer mellé), ebben az évben megindulhat a közvetlen műhold-okostelefon szolgáltatás tesztelése. A műholdaknak egyébként még csak egy részére kerül olyan hardver, ami képes a földfelszíni okostelefonok kiszolgálására, és egyelőre olyan területeken várható a próbája, ahol más módon nem létesíthető mobil adatforgalom. Ilyenek a világ hegyvidéki, sivatagos, vagy civilizációtól távol eső régiói, ahová anno a műholdas otthoni internetet is szánta a Starlink. De azóta jócskán továbblépett és lassan az egész világon elérhetővé válik.

A bejelentés egybecseng Elon Musk eredeti elképzelésével, amiben a T-Mobile-lal közösen valósítaná meg az űrből érkező mobilinternetet. A milliárdos tavaly augusztusban ígérte meg, hogy 2023-ban elindul a Starlink V2 program, ami már „közvetlenül a mobiltelefonokra fog adatokat továbbítani, világszerte megszüntetve a holt zónákat”. Akkor a T-Mobile azt mondta, hogy a szolgáltatás „majdnem teljes” lefedettséget fog biztosítani számukra, egyelőre az Egyesült Államok nemzeti parkjaiban, sivatagjaiban és például hegyvonulatok között, vagy más távoli helyeken.

Akárhogy is, a panelbeszélgetés többi résztvevője is optimistának tűnt a műhold-alapú technológia jövőjét illetően. Charles Miller, a Lynk Global vezérigazgatója úgy vélte, a műholdas cellás szolgáltatás „a legnagyobb műholdas áttörés” lehet, míg Matt Desch, az Iridium vezérigazgatója szerint ez még csak a kezdet: „a műholdnak mindenhol mindent össze kell kötniük”, a számítógépektől és más eszközöktől a járművekig.

Gábor János

Főoldali kép: Michael Sheetz

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS