A Starlink és a T-Mobile már idén teszteli a műholdas mobilinternetet

A Starlink és a T-Mobile már idén teszteli a műholdas mobilinternetet
2023. 03. 16., 09:23

Az űrtechnológiák teljesen átalakíthatják az internetezést, ami az évtized végére várhatóan alig fog hasonlítani arra, ahogy ma ismerjük. Az égből érkező adatforgalommal és egy okostelefonnal szó szerint bárhol online maradhatunk.

kínai válaszreakció kapcsán korábban az Üzletem.hu-n is bemutatott Starlink roaming szolgáltatás mellett az önálló mobilinternet is bekerülhet az űrinternetes cég portfoliójába, és hamarabb mint gondolnánk. A vállalat a T-mobile-lal karöltve kezdi meg a technológia tesztelését, várhatóan már ebben az évben – hangzott el a héten zajló Satellite 2023 (SATShow) konferencián az Engadget szerint.

A nagy előrelépésről a Starlink értékesítésért felelős SpaceX-alelnök Jonathan Hofeller árult el részleteket. Az iDirect, az Iridium és a Lynk Globel vezetőinek társaságában zajló panelbeszélgetés alapján mind a Starlink, mind pedig a partnercége (akit itt nem nevezett meg, de korábbi bejelentésekben a T-mobile-t emlegették) készen áll a megoldás kiterjesztésére.

A konferenciáról a CNBC-t tudósító Michael Sheetz a Twitteren osztotta meg, hogy

a Starlink már bőven túllépte az egymillió felhasználós álomhatárt, míg a SpaceX hat darab következő generációs műholdat és ezer darab ügyfélterminált gyárt le, naponta.

Mivel az űripari vállalatok a nagyon közeli jövőben további tízezer szatellitet állítanak alacsony Föld körüli pályára (a már fent keringő 3-4 ezer mellé), ebben az évben megindulhat a közvetlen műhold-okostelefon szolgáltatás tesztelése. A műholdaknak egyébként még csak egy részére kerül olyan hardver, ami képes a földfelszíni okostelefonok kiszolgálására, és egyelőre olyan területeken várható a próbája, ahol más módon nem létesíthető mobil adatforgalom. Ilyenek a világ hegyvidéki, sivatagos, vagy civilizációtól távol eső régiói, ahová anno a műholdas otthoni internetet is szánta a Starlink. De azóta jócskán továbblépett és lassan az egész világon elérhetővé válik.

A bejelentés egybecseng Elon Musk eredeti elképzelésével, amiben a T-Mobile-lal közösen valósítaná meg az űrből érkező mobilinternetet. A milliárdos tavaly augusztusban ígérte meg, hogy 2023-ban elindul a Starlink V2 program, ami már „közvetlenül a mobiltelefonokra fog adatokat továbbítani, világszerte megszüntetve a holt zónákat”. Akkor a T-Mobile azt mondta, hogy a szolgáltatás „majdnem teljes” lefedettséget fog biztosítani számukra, egyelőre az Egyesült Államok nemzeti parkjaiban, sivatagjaiban és például hegyvonulatok között, vagy más távoli helyeken.

Akárhogy is, a panelbeszélgetés többi résztvevője is optimistának tűnt a műhold-alapú technológia jövőjét illetően. Charles Miller, a Lynk Global vezérigazgatója úgy vélte, a műholdas cellás szolgáltatás „a legnagyobb műholdas áttörés” lehet, míg Matt Desch, az Iridium vezérigazgatója szerint ez még csak a kezdet: „a műholdnak mindenhol mindent össze kell kötniük”, a számítógépektől és más eszközöktől a járművekig.

Gábor János

Főoldali kép: Michael Sheetz

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 15:13:00
A magyar rendszerváltást követő privatizációs tranzakciókba csöppenő hazai ügyvédeknek a 90-es évek közepén még újdonság volt, ma azonban már csak egyszerű technikai feladat egy cégfelvásárlást célzó tranzakció előtt az eladásra kínált társaság vagy üzletág (együtt: a céltársaság) „átvilágítása”. Ezt az amerikai jogi zsargonban a latinból kölcsönzött „due diligence”-nek nevezik, amely szószerint „kellő gondosságként” fordítható magyarra, de a fúziós ügyekre szakosodott magyar ügyvédek is inkább a latin megnevezést használják. A legfontosabb tudnivalókat dr. Papp Álmos, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners versenyjogi csoportjának vezetője foglalja össze.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS