A Starlink és a T-Mobile már idén teszteli a műholdas mobilinternetet

A Starlink és a T-Mobile már idén teszteli a műholdas mobilinternetet
2023. 03. 16., 09:23

Az űrtechnológiák teljesen átalakíthatják az internetezést, ami az évtized végére várhatóan alig fog hasonlítani arra, ahogy ma ismerjük. Az égből érkező adatforgalommal és egy okostelefonnal szó szerint bárhol online maradhatunk.

kínai válaszreakció kapcsán korábban az Üzletem.hu-n is bemutatott Starlink roaming szolgáltatás mellett az önálló mobilinternet is bekerülhet az űrinternetes cég portfoliójába, és hamarabb mint gondolnánk. A vállalat a T-mobile-lal karöltve kezdi meg a technológia tesztelését, várhatóan már ebben az évben – hangzott el a héten zajló Satellite 2023 (SATShow) konferencián az Engadget szerint.

A nagy előrelépésről a Starlink értékesítésért felelős SpaceX-alelnök Jonathan Hofeller árult el részleteket. Az iDirect, az Iridium és a Lynk Globel vezetőinek társaságában zajló panelbeszélgetés alapján mind a Starlink, mind pedig a partnercége (akit itt nem nevezett meg, de korábbi bejelentésekben a T-mobile-t emlegették) készen áll a megoldás kiterjesztésére.

A konferenciáról a CNBC-t tudósító Michael Sheetz a Twitteren osztotta meg, hogy

a Starlink már bőven túllépte az egymillió felhasználós álomhatárt, míg a SpaceX hat darab következő generációs műholdat és ezer darab ügyfélterminált gyárt le, naponta.

Mivel az űripari vállalatok a nagyon közeli jövőben további tízezer szatellitet állítanak alacsony Föld körüli pályára (a már fent keringő 3-4 ezer mellé), ebben az évben megindulhat a közvetlen műhold-okostelefon szolgáltatás tesztelése. A műholdaknak egyébként még csak egy részére kerül olyan hardver, ami képes a földfelszíni okostelefonok kiszolgálására, és egyelőre olyan területeken várható a próbája, ahol más módon nem létesíthető mobil adatforgalom. Ilyenek a világ hegyvidéki, sivatagos, vagy civilizációtól távol eső régiói, ahová anno a műholdas otthoni internetet is szánta a Starlink. De azóta jócskán továbblépett és lassan az egész világon elérhetővé válik.

A bejelentés egybecseng Elon Musk eredeti elképzelésével, amiben a T-Mobile-lal közösen valósítaná meg az űrből érkező mobilinternetet. A milliárdos tavaly augusztusban ígérte meg, hogy 2023-ban elindul a Starlink V2 program, ami már „közvetlenül a mobiltelefonokra fog adatokat továbbítani, világszerte megszüntetve a holt zónákat”. Akkor a T-Mobile azt mondta, hogy a szolgáltatás „majdnem teljes” lefedettséget fog biztosítani számukra, egyelőre az Egyesült Államok nemzeti parkjaiban, sivatagjaiban és például hegyvonulatok között, vagy más távoli helyeken.

Akárhogy is, a panelbeszélgetés többi résztvevője is optimistának tűnt a műhold-alapú technológia jövőjét illetően. Charles Miller, a Lynk Global vezérigazgatója úgy vélte, a műholdas cellás szolgáltatás „a legnagyobb műholdas áttörés” lehet, míg Matt Desch, az Iridium vezérigazgatója szerint ez még csak a kezdet: „a műholdnak mindenhol mindent össze kell kötniük”, a számítógépektől és más eszközöktől a járművekig.

Gábor János

Főoldali kép: Michael Sheetz

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 14:10:00
Az Európai Unió Tanácsának elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak a digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozó kiberbiztonsági követelményekről szóló jogszabályjavaslatról, amelynek célja annak szavatolása, hogy a forgalomba hozott termékek, például a csatlakoztatott otthoni kamerák, hűtőszekrények, televíziók és játékok biztonságosak legyenek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS