EV-árháborút hirdetett Elon Musk, lesz 10 millió alatti Tesla is

EV-árháborút hirdetett Elon Musk, lesz 10 millió alatti Tesla is
2023. 03. 10., 09:39

A tech milliárdos drasztikus árcsökkentése hatásosnak tűnik: úttörő elektromos autómárkája elsősorban Amerikában adja fel a leckét a konkurenciának, de szenvedni kezdtek tőle a kínai EV-gyártók is.

Ahogy egyre több autógyártó áll elő egyre fejlettebb elektromos autókkal, úgy csökken a Tesla mozgástere – gondolnánk, de a vállalat vezetője minden, csak nem vesztes típus. Elon Musk cége az év elején indította meg az elektromos járművek árháborúját az Egyesült Államokban (nagy tétben fogadnánk rá, hogy a világ többi részén sem fognak sokat várni), és a drasztikusan olcsóbbá vált Teslák aratnak a kereskedésekben. A Model 3, a Model S, a Model X és a Model Y árcsökkenése nagy nyomást gyakorol a többi amerikai EV-gyártóra, illetve a Fordra és a GM csoportra is. Bár még túl korai lenne győztest hirdetni, jócskán vannak jelei annak, hogy a Tesla nyerésre áll.

A gyártó január közepén kezdte meg az árcsökkentést: a legkelendőbb Model 3 belépőszintű szedán 6,4, míg az alap Model Y SUV 20 százalékkal lett olcsóbb, így a két típus induló ára 43.990 dollárra (15,8 millió forintra), illet 52.990 dollárra (19 millió forintra) módosult. A Model S szedán és a Model X SUV ára ugyancsak csökkent – először januárban, aztán március elején. Előbbi már 89.990 dollárért (32,2 millió forintért), utóbbi pedig 99 990 dollárért (kb. 36 millió forintért) érhető el, ami 14, illetve 17 százalékos ármérséklést jelent – összegezte a Business Insider, hozzátéve: a Ford az egyetlen hagyományos autógyártó, ami legalább valamekkora mértékben követni tudta a Tesla példáját: saját EV-inek (mindenekelőtt a plug-in Mustang Mach-E-nek) az árát idén eddig 1-8,8 százalékkal tudta csökkenteni.

A Tesla kitette a stukkert az asztalra: a EV-ágazat ura kíván maradni, és van is mozgástere arra, hogy – mélyen bekúszva a konkurencia árai alá – akár jelentős árengedményeket tegyen a vezető szerep megőrzéséért.

„A Tesla konkurenciája nem csak a többi EV-gyártó, hanem a többi autógyártó is – mondta Seth Goldstein, a Morningstar elemzője az Insidernek. Azért csökkentik az árakat, hogy a Model 3 végül versenyezhessen más szedánokkal, a Model Y pedig más SUV-okkal.” Musk mindeközben úgy véli, hogy a kedvezmények olyan új vásárlókat is vonzanak majd, akik korábban úgy tekintettek a Teslára, mint az ő zsebükhöz mérten túl drága autómárkára. „Rengeteg olyan ember van, aki szeretne Teslát venni, de nem engedheti meg magának. Ezek az árváltozások valóban változást jelentenek az átlagfogyasztók számára” – mondta a milliárdos a negyedik negyedéves beszámolón, januárban.

Jessica Caldwell, az Edmunds autóértékesítő weboldal belső piaci folyamatokért felelős igazgatója elárulta: az árcsökkentés után határozottan megugrott az érdeklődés az olcsóbb típusok, így a Model 3 és a Model Y iránt, és bár ezeknél kisebb mértékben, azért észrevehetően nőtt a kereslet az előkelőbb és drágább Model S, illetve Model X esetében is.

A Tesla persze nem csak a tengerentúlon, hanem az egész világon visszafogta az árakat, és ez ugyanúgy érzékenyen érinti a kínai EV-piac szereplőit. A BYD, az ország vezető EV-gyártója csak február 1-je és március 3-a között 18 milliárd dolláros értékvesztést szenvedett el, amit az elemzők annak tulajdonítottak, hogy a kínai cég megpróbálta felvenni a versenyt a Tesla árcsökkentéseivel szemben.

Az amerikai cég további előnye – és ez talán még tanulságosabb, mint az árcsökkentés – az, hogy közvetlenül, a saját weboldaláról meg lehet rendelni, akár egyedi összeállítású autókat, míg a versenytársak még mindig márkakereskedésen keresztül próbálnak értékesíteni. Előbbi megoldás sokkal közvetlenebb és gyorsabb, ráadásul nem kell elviselni a jutalékért dolgozó eladók nyomulását és a kedvezményekről azonnal lehet értesíteni a potenciális vásárlókat.

Caldwell külön kiemelte, hogy ez a megoldás sokkal egyszerűbb a hagyományos autópiaci trendeknél, amikor a gyártók nem tulajdonosoknak, hanem a továbbértékesítő kereskedőknek adják el a kocsikat, és ez feljebb hajtja a végfelhasználói költségeket. A Tesla ehhez képest sokkal könnyebben és gyorsabban tudja módosítani az árat.

A drámai árcsökkentéseknek azért van egy nagy hátulütője a Tesla számára is: azok, akik a közelmúltban vásároltak tőlük, bosszúsan veszik tudomásul, hogy mennyivel rosszabbul jártak, mint a 2023-as vevők. Hozzájuk képest nem csak drágábban vásároltak, de az autóik értéke is nagyobbat zuhant egyik napról a másikra. További gondot okozhat azt is, hogy a vevők esetleg elbizonytalanodnak: lelassulhat a Teslák eladása, ha kivárásra játszanak, attól tartva, hogy 1–2 hónap múlva esetleg újabb kedvezmények jönnek. Utóbbi, árérzékenyebb vásárlók esetére ettől függetlenül van egy újabb nagy ötlet Musk tarsolyában: a Tesla állítólag dolgozik egy új, megfizethetőbb járművön, ami várhatóan 25 000 dollár (kevesebb, mint 10 millió forint) körüli összegbe fog kerülni. Igen: szerintünk sem véletlen a Model 3 elnevezése, hiszen azt sejteti, hogy akár két további, immáron alsó kategóriás és kisebb méretű Tesla is beléphet a termékportfolióba.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS